In februari eerstesteenlegging nieuw schoolgebouw De Krinkel

ZWIJNDRECHT. Op 18 februari zal de eerste steen worden gelegd voor de bouw van een groots schoolgebouw langs de Regenbooglaan - Schoolstraat, in de tuin van rusthuis De Regenboog en aansluitend bij de huidige kleuterschool. Reeds in 1997 werden een dossier opgesteld maar er verliepen zovele jaren omdat het project op een wachtlijst stond voor wat betreft de subsidi?ng. De nieuwe school wordt geraamd op 6.159.400 euro of meer dan 248 miljoen BEF.

Er is een subsidi?ng van de overheid voor 70 %. Het nieuwe gebouw werd een noodzaak omdat 258 kleuters en 436 lagere schoolkinderen of een totale schoolbevolking van 694 kinderen, in vrij verouderde gebouwen verbleef.

De nieuwe klassen zijn voor de kleuterschool De Krinkelrups met Lieve Rogier als directrice, De Krinkel 1 of de vroegere meisjesschool Immaculata met Staf De Cock als directeur en De Krinkel 2 de vroegere Sint-Paulusschool, met Erik Heyrman als directeur. Deze drie scholen behoren tot een "Schoolbestuur" van 5 scholen want ook de Burchtse Sint-Martinusschool hoort daar bij met de Jongensschool Sint-Jozef uit de Idsteinlaan en de meisjesschool uit de Kloosterstraat. Deze structuur werd in 1996 opgezet toen het onderwijs gemengd werd.


De bouwvallige Sint-Paulusschool, eens een begrip met de koer in de Statiestraat, bestaat niet meer. Alle gebouwen zullen er worden afgebroken en het Woon-en Zorgcentrum De Regenboog zal er nieuwe gebouwen optrekken en er een toegangsweg creëren vanuit de Statiestraat. Er werd een grondruil uitgevoerd tussen de VZW Parochiale Werken, eigenaar van de school en gronden en De Regenboog die gronden ter beschikking stelde voor de nieuwe school.
Het wordt een gebouw met twee verdiepingen met op het gelijkvloers de kleuterschool met een aparte ingang langs de Regenbooglaan. Ook de burelen van de directie zijn op het gelijkvloers zodat er een vlotte bereikbaarheid is. Op de verdiepingen komen de klassen voor de basisschool. En klassen zijn er nodig als men weet dat er momenteel 22 zijn. Van elk leerjaar zijn er 4 klassen, behalve voor 2de en 5de leerjaar die elk drie klassen bevolken. De Krinkel heeft 2 taakleraars, 2 zorgbegeleiders en 3 turnleraars. Met het poetspersoneel er bij werken hier toch maar dan 35 mensen.


De lagere school krijgt een ingang langs de Schoolstraat. Het gebouw heeft ook een ruime fietsenkelder met bergruimte.  Het nieuwe gebouw zal op een moderne manier worden ingericht met internetaansluitingen in elke klas en ook een speciale computerklas en mediaklas voor film, televisie e.d.. De refters zullen ook kunnen gebruikt worden als feestzaal en worden ter beschikking gesteld van de plaatselijke verenigingen. De bemeubeling wordt eveneens vernieuwd met banken die kunnen worden aangepast aan de grootte van de leerling. Tevens werd ook aandacht besteed aan een goede beveiliging.


In het kader van een gescheiden riolering zal het regenwater worden opgepompt  en doorgestuurd naar de riolering langs de N70. Het hemelwater zal niet gebruikt worden voor het sanitair omdat een school heel vaak gesloten is zodat het water in de leidingen blijft staan wat niet aan te raden is.
Enkel de turnzaal van de meisjesschool blijft. Misschien dat later wel een nieuwe wordt gebouwd maar voorlopig zal ook gebruik gemaakt worden van de Gemeentelijke Sporthal in de Fortlaan. In de huidige gebouwen van het vroegere middelbaar, was een grote oppervlakte ter beschikking. De nieuwe schoolgebouwen zullen minder groot zijn zodat het een volledig andere organisatie zal worden.


Deze week werd vernomen dat de leerlingen van De Krinkel, 's middags warm eten zullen krijgen in het nabijgelegen centrum De Regenboog. Dat is voorzien in de bouwplannen van het zorgcentrum. De school en De Regenboog kleven a.h.w. aan elkaar. De voorbereidende werken zijn reeds begonnen. De tuin van De Regenboog verdween en momenteel wordt alles klaar gemaakt voor de eerste steenlegging op vrijdag 18 februari. De architect is Verbaenen uit Antwerpen en de aannemer de firma Willems uit Ravels, die ook de Oude Pastorij zal ombouwen tot Jeugdhuis en ook het KBC -gebouw in de Statiestraat bouwt.


Voor de leerlingen zal er ongetwijfeld geluidshinder zijn tijdens de werken. Nu al heeft de kleuterschool  zich moeten aanpassen voor de eetzaal, het slaapzaaltje en de toiletten. Verwacht wordt dat de opening van de nieuwe school tegen 1 september 2006, mogelijk is.(F)