Sp.a wil Oost-Vlaamse dotatie van Vlaams Belang afnemen

BEVEREN. Provincieraadslid Bruno Stevenheydens van het Vlaams Belang heeft zich op de jongste provincieraad moeten schrap zetten tegen de SP.a-fractie die een motie had ingediend om de dotatie aan het Vlaams Belang in te trekken. Gedurende een half uur motiveerde SP.a-raadslid Peter Hertog waarom hij de dotatie wil laten intrekken. Volgens hem was zijn tussenkomst ingegeven uit bezorgdheid voor de democratie en het correct toepassen van het reglement. De motie van de SP.a-fractie heeft Bruno Stevenheydens en zijn partij verbaasd. Er is immers een provinciaal reglement dat de verdeling van de dotatie regelt. Volgens dat reglement is de deputatie bevoegd om een dotatie aan een fractie eventueel in te trekken. Maar de voorwaarden hiervoor zijn niet vervuld.
In een reactie haalde  Stevenheydens zwaar uit naar de Sp.a waar hij zei: "Die bezorgdheid voor de democratie klinkt bijzonder hypocriet als men weet dat SP.a-voorzitter Steve Stevaert en andere SP.a-ers goede contacten onderhouden met de Cubaanse dictator Fidel Castro. Castro heeft mensen vermoord en vervolgd, en heeft nog nooit een verkiezing gewonnen aangezien hij die afgeschaft heeft - maar de SP.a staat pal achter hem. En dat zal de Vlaamse belastingbetaler geweten hebben want recent werden op voorstel van enkele SP.a-ministers zowel computers, autobussen en andere zaken gratis ter beschikking gesteld van de Cubaanse dictatuur. In april vorig jaar werden Lorenzo Castillo, B?rbaro Garc?a en Jorge Isaac op bevel van Fidel Castro ge?xecuteerd door een vuurpeloton, omdat ze de euvele moed hadden te proberen de dictatuur te ontvluchten. Sedertdien wordt internationaal opgeroepen tot boycot en sancties. Na een vriendschappelijk bezoek aan Castro verklaarde Steve Stevaert: 'ik sprak met Fidel over mensenrechten, maar hij bleef vriendelijk'. Zolang de stroom aan cadeaus blijft vloeien zou het tegendeel verwonderlijk zijn."
Het Vlaams Belang stelt dus vast dat, aan de ene kant de SP.a, openlijk dictators steunt, maar in eigen land, onder het mom van de democratie, een hetze voert tegen haar partij. De motie van het SP.a-raadslid werd echter ingetrokken omdat reeds op voorhand bleek dat de 2 andere meerderheidspartijen CD&V en VLD, geen zin hadden om de SP.a te steunen. Het reglement waarnaar de SP.a verwees was ook niet van toepassing.(F)