Beveren test met succes Domino

BEVEREN. Een aantal inwoners van Beveren zullen donderdagavond ongetwijfeld raar opgekeken hebben toen een onbekend nummer hen opbelde en een boodschap van burgemeester Marc Van de Vijver te horen was. Beveren testte immers het noodsysteem Domino. Het was de eerste test op grote school in Beveren. 10.000 Beverse gezinnen, zo'n 70% van de bevolking, ontvingen de testboodschap.

Beveren werkt aan een stevig noodplan. Geen overbodige luxe in een gemeente van 46.000 inwoners vlakbij een industriezone met verschillende sevesobedrijven en een kerncentrale. Dankzij het Dominosysteem kan Beveren, in geval van een ramp, bliksemsnel haar inwoners bereiken met een gesproken boodschap.  Die boodschap werd bij de test verstuurd vanop een Frans telefoonnummer. Maar dat moet volgens de gemeente verholpen zijn wanneer Beveren een eigen code krijgt die dan zal worden meegestuurd. "Van zodra we deze code hebben, zullen we die meedelen aan de inwoners zodat ze die kunnen opslaan in hun telefoonboek en hun gsm het nummer herkent.", klinkt het.

De gemeente voerde reeds op 3 maart een test bij 973 inwoners. Twee minuten na de lancering bereikte de boodschap 96% van de respondenten, waarvan de bijna de helft bevestigde de boodschap te hebben beluisterd. Op donderdag 7 april volgde een test op grote schaal. Rond 19.45 kregen 10.000 personen en gezinnen uit de Domino-databank, 70% van de Beverse bevolking, een boodschap van burgemeester Van de Vijver. Daarvan heeft 64% de boodschap effectief gehoord. Bij de 36% die de boodschap niet hoorde, zaten heel wat bedrijven waar niemand meer aanwezig was op dat uur. Het systeem belde tot zes keer naar vaste nummer waar niet werd opgenomen. Verder waren er blijkbaar ook heel wat mensen niet thuis. Er werd tot 6 keer toe gebeld op de vaste lijn maar er werd niet opgenomen. "Wie z’n gegevens nog niet bezorgde, roepen we op om zo snel mogelijk z’n adres, telefoonnummer, gsm-nummer en e-mailadres door te geven. Alleen zo kunnen we hen bij incidenten ook effectief verwittigen via Domino.", zegt burgemeester Van de Vijver. Wie wil, kan de gemeente extra gegevens bezorgen via de banner 'crisiscommunicatie' op beveren.be of via het formulier bij de volgende editie van het magazine 'Onze Gemeente'.


Hoe werkt Domino?

Bij incidenten die gevolgen hebben voor de omgeving, kunnen omwonenden een telefoontje ontvangen, ofwel op hun vast toestel ofwel via gsm. Ze krijgen een gesproken boodschap te horen die vermeldt wat er gebeurd is en kan er gevraagd worden om bijvoorbeeld ramen en deuren gesloten te houden. In het bericht wordt gevraagd om de goede ontvangst van het bericht te bevestigen door op een toets te drukken. Het bericht verwijst voor meer informatie door naar andere kanalen zoals radio en tv, website,... (mb)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. In 2010 nam de gemeente Beveren het crisiscommunicatiesysteem Domino in gebruik. Het is een systeem om heel snel mensen te bereiken via gsm of telefoon in geval van rampen of incidenten, en...

BEVEREN. Met Sevesobedrijven en een kerncentrale op haar grondgebied is een goed communicatiesysteem in noodsituaties een must voor de gemeente Beveren. Dat bleek in 2005 bij het Total-incident. De...