Schelde geen barrière voor Dag Deeltijds Kunstonderwijs

BEVEREN/KRUIBEKE/HEMIKSEM. In de Academie van Hemiksem hebben Jurgen Wayenberg en Hans De Volder, directeurs van de academies voor Muziek, Woord en Dans van Hemiksem en Beveren-Kruibeke, de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) voorgesteld.Omdat beide directeurs elkaar al geruime tijd kennen, is het tot een nooit eerder uitgegeven samenwerking gekomen tussen de academies langs Schelde en Rupel. Langs de ene kant zijn dat Beveren en de bijafdeling Kruibeke en langs de andere Hemiksem, Schelle, Niel en Boom. En wat meer is, het project dat voor zaterdag 29 januari werd uitgewerkt, is wellicht het grootste van de 166 meewerkende academies die ruim 100 projecten klaar hebben. Het thema van de Dag van het DKO is dit jaar "Vervoering". Vorig jaar ging het over "Con Amore"  of over de liefde rond Valentijnsdag.

"Vervoering" zette Jurgen Wayenberg en Hans De Volder aan om bijzonder creatief te gaan denken rond het programma voor de Dag van het DKO. Het resultaat is gewoon verbluffend want net aanbod moet veel mensen aanspreken en hen in vervoering brengen. De academies zullen laten zien wat zij artistiek te bieden hebben op een originele manier. Alles zal zich afspelen langs Schelde en Rupel, zowel op Wase grond als in het Antwerpse. Het verbindingsmiddel zal de veerboot Kallebeek-Hemiksem zijn. Maar ook De Lijn werkt mee en zo zal er op de buslijnen 290 en 292 zang en toneel te beleven zijn.


Vanuit het Waasland zal Bazel het centrum zijn. Er kan naar de veerboot gewandeld of gefietst worden maar ook met de wagen is Kallebeek te bereiken. Om 14u is er immers een openingsceremonie in de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem. Thebaanse trompetten kondigen de opening aan en er is voordracht en samenzang. Voor de kinderen is er al een verrassing en er liggen DKO-petjes klaar. Daarna start het uitgebreid programma. Op de veerboot zijn er optredens van 14.30u tot 17u, door de leerlingen van de academie van Beveren en Kruibeke. Er zijn optredens van koperblazers, een accordeonensemble, een vocaal ensemble en er is gitaar en voordracht. Voor de gelegenheid zal een grotere veerboot de overtochten verzorgen.


In het Oevercafe van Kallebeek zijn er tot 17u optredens van de leerlingen van de academie van Hemiksem, Schelle en Niel. Langs de overkant is het Oevercafe bodega waar dan weer de optredens worden verzorgd door de leerlingen van Beveren en Kruibeke. Er is muziek en voordracht. Verder zijn er optredens van de leerlingen van de academie van Boom langs de Schelde in Schelle.


Het hoogtepunt met een slothappening ligt in de feestelijk aangeklede dorpskern van Bazel waar om 18u een simultaanconcert plaatsvindt in de Sint-Pieterkerk en in het Kasteel Wissekerke. In de kerk brengt de academie van Hemiksem een optreden van de klassen orgel, strijkers en harp. Het jeugdkoor en het gemengd koor zingt mee en met Cristel De Meulder is er zelfs een vooraanstaande zangeres bij. In het kasteel wordt het optreden verzorgd door de academie van Beveren -Kruibeke met het saxofoon kwartet, samenspel strijkers en blazers  en de algemene verbale vorming. Als afsluiter treedt het jazzensemble op.


Zaterdag 29 januari is vanaf 14u een groot feest van muziek en woord. Omdat het gebeuren zo vlot kan bijgewoond worden werden ook nog 3 fiets-en wandelroutes uitgestippeld. Ze brengen wandelaar en fietser langs de verschillende locaties waar de leerlingen en hun leerkrachten optreden. (F)