Provincieraadslid Stevenheydens van Vlaams Belang wil 175 jaar Belgi? boycotten

BEVEREN. Het Beverse provincieraadslid Bruno Stevenheydens heeft woensdag (19/01) in naam van het Vlaams Belang en als fractievoorzitter in de provincieraad een motie voorgelegd om de festiviteiten voor 175 jaar Belgi? en 25 jaar federalisme, te boycotten.
Stevenheydens stelt dat er voor het Vlaams belang geen reden is tot feesten en hij gaat daarbij terug in de geschiedenis tot het ontstaan van ons land. "Er is eerder een reden tot herdenken van deze geschiedkundig betreurenswaardige gebeurtenis", aldus het provincieraadslid. Om de andere fracties te overtuigen zal hij verwijzen naar Leo Peeters (SP.a), oud-minister en momenteel burgemeester van Kapelle-op-den-Bos, die stelt dat er geen reden is om 175 jaar Belgi? en 25 jaar federalisme te vieren omdat eerst  de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst moet te worden.
De provincie Vlaams-Brabant heeft vorige maand het standpunt ingenomen om niet actief deel te nemen aan de viering van 175 jaar Belgi? als de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en het gerechtelijk arrondissement Brussel tegen dan niet gesplitst is. Een van de redenen hiervoor is dat dit jaar eveneens 25 jaar federalisme gevierd wordt en dat er voor de burgemeesters van Brussel-Halle-Vilvoorde die actie voeren geen reden tot vieren is zolang het federalisme niet werkt.
Bruno Stevenheydens weet natuurlijk niet of hij de provincieraad kan overtuigen van een totale boycot maar hij vindt op zijn minst dat Oost-Vlaanderen zijn medewerking aan 175 jaar Belgi? zou kunnen staken zolang Brussel-Halle-Vilvoorde niet volledig gesplitst is. Trouwens, op de provincieraad van 11 februari 2004 werd op voorstel van ondermeer de deputatie, een motie goedgekeurd waarin de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en het gerechtelijk arrondissement Brussel werd gevraagd. De vraag van de fractieleider van het Vlaams Belang is nu welke initiatieven de Oost-Vlaamse deputatie overweegt om de provincieraad van Vlaams-Brabant en de burgemeesters van Brussel-Halle-Vilvoorde die actie voeren, te steunen. Hij wil dat de provincieraad  het voorbeeld van de provincie Vlaams Brabant te volgen. (F)