"Mensen met schulden moeten sneller hulp zoeken"
REGIO. De Dienst voor Schuldbemiddeling Waasland (DSW), een samenwerkingsverband tussen de OCMW’s van Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas, heeft haar jaarverslag voorgesteld. De dienst regelt collectieve schuldenregeling voor mensen die hun zware schuldenlast niet meer kunnen vereffenen via budgetbegeleiding en budgetbeheer aangeboden door de sociale diensten van de OCMW’s. Het aantal dossiers is in 2010 zorgwekkend gestegen en toch vindt DSW dat mensen met schulden niet snel genoeg gepaste hulp zoeken om van hun schulden vanaf te geraken.
De cijfers die de Dienst voor Schuldbemiddeling Waasland (DSW) tevoorschijn tovert zijn triest: de Nationale Bank van België telde vorig jaar 17.864 aanvragen voor collectieve schuldbemiddeling. Volgens dezelfde cijfers zitten 87.125 gezinnen in de zwaarste vorm van schuldbemiddeling. Dat zijn nationale cijfers. De Dienst voor Schuldbemiddeling Waasland zag in 2010 geen toename van aanvragen tot collectieve schuldregeling. Vergeleken met de nationale cijfers besluit DSW dat mensen onvoldoende de weg vinden om een aanvraag tot collectieve schuldenregeling te doen via de Dienst voor Schuldbemiddeling Waasland. Diegene die het wel doen, vraagt te laat hulp. "Als 50% van de aanvragers die kampen met een overmatige schuldenlast geen voorafgaande historiek hadden bij het OCMW, betekent dit dat mensen veel te lang wachten alvorens zich tot hulpverleningsinstanties te wenden.", luidt het. De boodschap is dan ook duidelijk: zoek sneller hulp.
mannen en de alleenstaanden kwetsbaar
Uit de cijfers van de Dienst voor Schuldbemiddeling Waasland blijkt dat mannen en alleenstaanden de meest kwetsbare groep. De grootste groep klanten bij de dienst is tussen 25 en 34 jaar, gevolgd door de leeftijdscategorie tussen 35 en 44 jaar, veelal laaggeschoolde mensen. Ongeveer 40% van de mensen die bij DSW aankloppen heeft werk, 15% heeft een uitkering wegens ziekte of invaliditeit, ongeveer 25% heeft een werkloosheidsuitkering, 10% heeft een leefloon en een kleine groep is met pensioen. Ook mensen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn of onze wetgeving onvoldoende, maken meer kans op financiële moeilijkheden.
kopen op krediet en nieuwe media grote boosdoeners
In 2010 legde de Dienst voor Schuldbemiddeling Waasland bij de arbeidsrechtbank te Dendermonde, afdeling Sint-Niklaas 62 verzoekschriften tot collectieve schuldenregeling neer, samen goed voor een schuldenlast van maar liefst 2,5 miljoen euro. De dienst stelt vast dat de gemiddelde schuld per dossier een pak hoger ligt dan de voorbije jaren. De helft van alle schulden zijn kredietschulden: leningen op afbetaling, hypothecaire schulden en kredietopeningen. De andere helft van de schulden zijn kosten voor levensonderhoud van de kinderen, terugbetalingen van ten onrechte ontvangen inkomsten en schulden uit een zelfstandige activiteit.
Bijna een derde van de schulden waarmee DSW in 2010 te maken kreeg, waren zogenaamde communicatieschulden: abonnementen voor digitale televisie en internet. "Mensen gaan dergelijke abonnementen aan omdat ze dit als een basisbehoefte beschouwen zonder dat men de kostprijs van dit alles beseft of incalculeert.', schrijft de dienst in haar jaarrapport. De Dienst voor Schuldbemiddeling Waasland merkte geen toename in inkomen maar stegen de uitgaven wel flink. Daaruit leidt de dienst af dat mensen wel voldoende middelen hebben op het moment dat ze een krediet aangaan maar bij de minste tegenslag in de problemen komen.
Tot wijst de Dienst voor Schuldbemiddeling Waasland op het belang van collectieve schuldbemiddeling. "Na het uitvoeren van een minnelijke aanzuiveringsregeling worden 98% van de schulden terugbetaald. Doorgaans hebben de schuldenaars na afloop van de procedure ook nog een spaarpotje waarover ze kunnen beschikken, wat hen toelaat om schuldenvrij een gezonde financiële start te kunnen nemen.", lezen we in het verslag. (mb)