Directeur Bens van de Kerncentrale denkt niet aan sluiten

DOEL. Jan Bens, de zonedirecteur van Nucleaire Productiezone Doel, stoort zich niet aan het voorstel van de overheid om de kerncentrales te sluiten tegen 2014. Hij noemt dat een onrealistische beslissing en met volle overtuiging legde hij er de nadruk op dat de kerncentrale van Doel paraat staat om nog tientallen jaren lang te produceren. De NPZD kan zeker nog 60 jaar 'mee'. Voor hem is het duidelijk dat er momenteel geen alternatieven zijn en de nucleaire productiezone is veilig en betrouwbaar. Of het nu waait of niet, in de kerncentrale is er altijd productiezekerheid.

Veel zaken die nu worden voorgesteld, zijn volgens de directeur niet haalbaar. Hij verwijst naar gascentrales waarvoor er toch altijd een aanvoer moet zijn. Stel dat het gas uit Siberi?oet komen en de Russen draaien de kraan dicht. Of het gas uit Iran en Katar. Onbetrouwbaar. Ook windmolenparken voldoen helemaal niet.
Voor Jan Bens is het duidelijk: de beleidsmensen moeten overtuigd worden dat zij het verkeerd voor hebben en ze moeten het voorstel terug schroeven. Hij is er zeker van dat het sluiten van de kerncentrales terug op de agenda wordt gezet bij de ministeries.
Daarom dat Electrabel blijft investeren in de kerncentrale. Ook de kwestie van het bestellen van uranium, zal verder worden afgehandeld. In 2006-2007 moeten die basisstoffen worden besteld en dat is vrij belangrijk voor de toekomst. Het personeel zal verder worden opgeleid. En er is zelfs meer volk nodig in de kerncentrale. Uit een organisatorische doorlichting bleek dat er een achterstand is op bepaalde domeinen en dat er aanwervingen moeten gebeuren. Daarom werd besloten om de komende 3 jaar, 50 nieuwe personeelsleden in dienst te nemen. Momenteel werken er heel wat 50-plussers met  bijzonder veel ervaring. Electrabel wil er voor zorgen dat ze kunnen vervangen worden en daarom dat er jongeren in dienst zullen worden genomen om die ervaring over te nemen. Er komen dus veel technisch geschoolden van diverse richtingen, bij. Van graduaat tot ingenieurs.  Directeur Bens wil voor de aanwervingen in de richting van de scholen gaan maar hij deelde mee dat de kandidaturen nu reeds welkom zijn. Voor hem zijn integratie en opleiding in de organisatie, een uitdaging voor 2005.
In 2005 zal op het vlak van de nucleaire veiligheid, opnieuw worden gestreefd naar de perfectie. Eigenlijk is dat het enige doel. Rond dat item is er wel wat werk rond de snelheid en de kwaliteit van de dossiers. Misschien was dat ? van de minpunten voor de kerncentrale. Dit jaar zal de congruentie en samenwerking met de kerncentrale van Tihange worden geoptimaliseerd. Wat kunnen ze samen doen?
Grote projecten staan er in 2005 niet op de lijst. Er is wel het vernieuwen van de splijtstofrekken in Doel 4 en dat is een grote operatie. De koeltoren van Doel 4 moet een "bypass" krijgen om zo redding te brengen voor de watervlooien die in het water rond de koeltorens leven. Door de warme zomers is de lozingstemperatuur van het koelwater te hoog en zo sterven diertjes af. Mits een investering van 2 miljoen euro, zal er nu koud water worden  bij gemengd zodat de watervlo en zijn vriendjes kunnen overleven.(F)