Lokeren mag vanaf nu zelfstandig stedenbouwkundige vergunningen afleveren

LOKEREN. Hilde Bruggeman, gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen kwam woensdagavond 30 maart naar Lokeren om officieel te bevestigen dat gewone bouw- en verkavelingsvergunningen vanaf 1 april 2011 zelfstandig door de stad toegekend mogen worden. Tot nu moest er een verplicht voorafgaand advies gevraagd worden aan de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar in Gent. Deze voorafgaande stap valt nu weg. De nieuwe procedure heeft als positief gevolg dat de termijn tot het verkrijgen van een vergunning met ongeveer 1 maand wordt ingekort.

Gedeputeerde Bruggeman feliciteerde het stadsbestuur en de gemeentelijk stedebouwkundig ambtenaar Elke Criel met haar medewerksters van de Lokerse dienst Stedebouw. Zij hebben namelijk heel wat werk moet leveren om te voldoen aan de vijf kwaliteitsvoorwaarden, die nodig waren om Lokeren toe laten zelfstandig stedenbouwkundige vergunningen af te leveren. Die voorwaarden zijn: het aanstellen van een gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar, het opstellen van een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, een vergunningenregister op perceelniveau, een plannenregister, en een register van onbebouwde percelen.
Voor het vergunningenregister moest voor elk bebouwd perceel nagegaan worden wat er sinds 1962 op stedenbouwkundig vlak gebeurd is. "Lokeren slaagde erin om deze omvangrijke taak te volbrengen. De stad leverde een niet te onderschatten prestatie, zowel naar inspanning als naar waarde en gevolgen", aldus de gedeputeerde.
Lokeren is hiermede de 27ste 'ontvoogde' Oost-Vlaamse gemeente. O.a. Stekene, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Temse en Gent hebben ook reeds dergelijke toelating. Beveren en Sint-Niklaas zijn daar nog niet bij.

Jan Allaert, provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar, gaf een zeer omstandige (maar ook zeer technische) uiteenzetting aan het aanwezige publiek van architecten, ambtenaren en andere personen, die met stedebouw te maken hebben. Wanneer de stad een vergunning heeft toegekend, moet het desbetreffende dossier namelijk nog wel ter controle doorgestuurd worden naar de bevoegde ambtenaar in Gent. Daarbij moet het stadsbestuur zijn beslissing ook motiveren. Wil men de tijdswinst van de nieuwe regeling behouden, dan wordt het dus bijzonder belangrijk dat de stadsdiensten een correct en volledig dossier naar Gent sturen. Dhr Allaert wees daarbij op het belang van vooroverleg (de stadsdiensten moeten onderzoeken of alle reglementeringen gerespecteerd worden), en van overleg (bvb om zoveel mogelijk te voorkomen dat buren wegens conflicten beroep aantekenen). Indien er geen beroep aangetekend wordt tegen een vergunning, wordt deze in principe uitvoerbaar 36 dagen na toekenning door de stad.
Mochten de stedelijke diensten problemen hebben rond de te volgen procedure voor moeilijke dossiers, dan kunnen zij steeds advies inwinnen bij de Provincie.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening streeft naar korte, strikte termijnen en democratisering van de beroepsprocedure. Opmerkelijk is: dossiers welke niet binnen de gestelde termijnen behandeld zijn, worden beschouwd als stilzwijgend geweigerd.

Burgemeester Anthuenis toonde zich tot slot bijzonder opgetogen met de ontvoogding van zijn stad. "Vergunningen zullen nu nóg sneller verleend worden dan vroeger" beweert hij. Zijn bijzondere dank voor het geleverde werk ging naar gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar Elke Criel en haar medewerk(st)ers. "Bijna allemaal meisjes; ook daar geeft Lokeren het goede voorbeeld", voegt hij eraan toe. (jdw)

nuttige websites: ruimtelijkeordening.be  en oost-vlaanderen.be/ruimtelijkevergunningen