Toeristisch seizoen Temse krijgt Amerikaans tintje

TEMSE. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Toerisme Temse heeft burgemeester Luc De Rijck de hoogtepunten toegelicht van het toeristisch seizoen 2005. Het meest opvallende daarin is wel dat de rederij 'Overseas Adventure Travel', Amerikaanse toeristen naar Temse zal brengen. Dat zal gebeuren van mei tot oktober.

 

De jaarlijks terugkerende evenementen staan uiteraard ook weer op het programma met de carnavalstoet op 27 februari, 'Temse in de Wolken' op 27 en 28 augustus, de Kaaifeesten 18-19 juni, , Dorpsfeesten 4-5 juni, Dijkfeesten 3-4 september, Parkfeesten elke maandag in augustus en 'Temse op wielen' op 30 april en 1 mei.


Bij de eenmalige organisaties zijn er organisaties bij die belangstelling zullen genieten in gans Vlaanderen. Zo krijgt Temse het eerste Kampioenschap van Belgi? voor bellemannen op zondag 7 augustus. Ook op het sportieve vlak pakt Temse uit met nationale kampioenschappen. Zo zijn er op zondag 21 augustus de Belgische Kampioenschappen Wielrennen voor elite zonder contract en beloften. De viering van Jef Nys en "50 jaar Jommeke" is op 30 oktober en als gastspreker komt Vlaams minister-president Yves Leterme.


Het internationaal kunstproject "Niemands adem" een tentoonstelling van hedendaagse beeldhouwwerken rond vergankelijkheid, loopt van  27 augustus tot 16 oktober. In juli zijn er ook opendeurdagen aangekondigd op het oceanografisch schip Belgica dat in1984 op de Boelwerf werd gebouwd.


Van een heel aparte orde zal de invasie van Amerikaanse toeristen vormen. Burgemeester de Rijck wees er op dat
de jongste jaren al heel wat Amerikaanse toeristen naar Temse kwamen, maar 2005 wordt een hoogtepunt. Op basis van de goede ervaringen met Temse brengt de rederij 'Overseas Adventure Travel' tussen 16 mei en 9 oktober, meer dan 1000 Amerikanen naar Temse. Zij bezoeken naast grote steden in Nederland en Belgi?, ook ??n middelgrote gemeente en, dat wordt Temse. Het gebeurt wel volgens een speciale formule want de schepen brengen telkens een gezelschap van 20 toeristen. Zij worden verdeeld in 3 groepen en brengen elk een bezoek aan een gezin met de bedoeling kennis te maken met de Vlaamse leefwereld zoals o.a. de woning, de gebruiken, de eetgewoonten.


Burgemeester De Rijck beseft dat dit organisatorisch heel wat met zich meebrengt, maar hij meent dat Temse  daar rijp voor is. Het gemeentebestuur en 'Toerisme Temse' zullen daarom een netwerk van contacten op punt zetten.
De komst van de Amerikanen naar de gemeente wordt een absoluut hoogtepunt maar wordt ook gezien als een beloning en bekroning van het toerismebeleid in Temse. (F)