Afvalwater en regenwater ook gescheiden buiten het centrum

BEVEREN. Maandagavond konden de bewoners van de Vliegenstal, Klaasdekkerstraat, Broeckstraat, Heiveldstraat, Kromstraat en de Achterhoek een voorlichtingsvergadering bijwonen rond de uit te voeren werkzaamheden in de straten en op het privaat domein om het regenwater af te koppelen van het afvalwater. Schepen van Openbare Werken, Lokale Economie, leefmilieu en energiebeleid gaf meer uitleg.

De gemeente Beveren heeft de laatste jaren heel wat rioleringsprojecten uitgevoerd waar telkens een apart rioolstelsel wordt voorzien voor het regenwater en het afvalwater. Ook de volgende jaren zullen nog heel wat projecten worden uitgevoerd. Woningen die gebouwd zijn vóór 1999 hebben in principe geen gescheiden rioleringssysteem op de private eigendom. Afvalwater en regenwater worden dan gezamenlijk afgevoerd naar de afvalwaterriool, het zogenaamde DWA stelsel.

"Dit heeft het nadeel dat bij hevige regenval de afvalwaterriool het debiet niet aankan zodat de ingebouwde overstorten in werking treden.  Ongezuiverd afvalwater komt op die manier nog gemiddeld een zevental keer per jaar in het oppervlaktewater terecht. Bovendien verhindert te veel met regenwater verdund afvalwater de goede werking van een zuiveringsstation. Hoe groter de vuilvracht in het aangevoerde afvalwater, hoe beter de bacteriën hun werk zullen doen", verduidelijkte Luc Maes.

Vermits in deze landelijke straten hoofdzakelijk met drukriolering wordt gewerkt is voor deze woningen onmiddellijke afkoppeling absoluut noodzakelijk. De diameter van het buizenstelsel en de capaciteit van de pompen is enkel berekend op het afvalwater zodat bij zware regenval een gemengd stelsel problemen zou opleveren. Het regenwater moet dus absoluut gescheiden worden van het afvalwater en afgevoerd worden naar een open gracht.

Luc Maes: "Het voorbije jaar heeft een afkoppelingsdeskundige alle woningen bezocht om een plan voor afkoppeling en een meetstaat op te maken. Na het berekenen van de individuele kosten op het privaat domein werd een overeenkomst afgesloten met de bewoners voor het uitvoeren van de werken. De gemeente heeft voor alle werken samen een aannemer aangeduid en neemt kosten op privaat domein op zich met een maximum van 3.000 euro per woning. Dit bedrag is, inclusief BTW, voldoende voor 37 van de 42 woningen die in deze werken opgenomen zijn. Voor de vijf woningen waar dit bedrag onvoldoende is blijft de gemiddelde opleg beperkt tot 491 euro per woning."

De totale kostprijs van deze werken bedraagt 802.000 euro. 718.000 euro is bestemd voor de riolering op openbaar domein en voor de heraanleg van een deel van de wegen. Stukken weg die in slechte staat zijn worden vernieuwd. 84.000 euro bedraagt de kostprijs van de werken op privaat domein. De gemiddelde kostprijs per woning komt daarmee op 1.999 euro.

Om het nuttig hergebruik van regenwater aan te moedigen worden de mensen met een woning gebouwd vóór 1999,  aangemoedigd om samen met de aanleg van het bijkomend rioleringsstelsel een regenwaterput in te graven. Na het plaatsen van een pomp en minimum twee aftappunten kunnen zij van de gemeente een bijkomende subsidie bekomen van 1.250 euro.

De overloop van de regenwaterput wordt normaal afgeleid naar de regenwaterriool of een gracht. Als alternatief kan deze overloop ook aangesloten worden aan een infiltratievoorziening zodat het overtollige regenwater in de bodem kan insijpelen om de verdroging van de bodem op lange termijn tegen te gaan. Hiervoor kent de gemeente eveneens een bijkomende subsidie van 375 euro toe.
Door de systematische afkoppeling van het regenwater op privaat domein zullen in de toekomst de aangelegde overstorten minder dan één keer per jaar in werking treden.

"De gemeente Beveren wil met deze globale aanpak ten volle haar verantwoordelijkheid nemen om het oppervlaktewater in onze gemeente zo snel mogelijk zuiver te krijgen zodat stankhinder van beken verdwijnt en een rijk biologisch leven kan terugkeren", aldus de schepen, "De sterke stimulans tot hergebruik van regenwater voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine en het sproeien van de tuin zal het verbruik van zuiver drinkwater gevoelig verminderen. Iedere gezin kan bovendien zo zijn waterfactuur met bijna de helft verminderen."
De werken in deze polderstraten starten half maart en zullen ongeveer 5 tot 6 maanden duren. Ze worden uitgevoerd door de firma ALWABO uit Verrebroek.(Rolf Duchamps)