Dag Deeltijds Kunst Onderwijs wordt één spetterende show
BEVEREN. Deze week heeft het team van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans de ‘Dag van het DKO’ voorgesteld. Dat gebeurde door directeur Hans De Volder, Leen Janssens de coördinator van de Academie en schepen van onderwijs Katrien Claus. De directies van alle Beverse scholen kregen de informatie mee om de leerlingen te motiveren deel te nemen aan deze dag die dit jaar op zaterdag 26 februari wordt gehouden onder het thema “Lof der Zotheid”. En dat thema laat toe om er een zotte boel van te maken en plezante dingen te doen. De ‘Dag van het DKO’ wordt in heel Vlaanderen georganiseerd.
Het logo van de DKO is voor de ongeveer 100 Academies in Vlaanderen hetzelde. Het werd ontworpen door een Academie-leerkracht uit Sint-Niklaas. Vooral de kinderen van het 2de en 3de leerjaar kunnen aan hun trekken komen en mogen kennis maken met verschillende instrumenten in workshops, met de woord-en dansklas en uiteindelijk zal alles leiden naar een wervelende circusvoorstelling met de medewerking van de circusafdeling van de turnkring DES Beveren. Het leuke daarbij is dat de kinderen zelf kunnen kiezen. En wat nieuw is: de ouders mogen er bij zijn. Dat kan gezien worden als een versterking van een link naar het leerling worden van de academie. Er kan trouwens die dag worden ingschreven voor het volgend schooljaar.
De kinderen kunnen ofwel ’s morgens vanaf 10.15 uur komen of ’ s namiddags vanaf 13.45 uur. Maar via de scholen zal er op gewezen worden dat er op voorhand moet ingeschreven want bovendien zijn de plaatsen ook wel beperkt. Vorig jaar kwam het aantal deelnemers met de ouders die kwamen kijken naar de opvoering er bij, toch op meer dan tweehonderd. De Academie voor Muziek, Woord & Dans kent geen leerplicht. Ze staat open voor kinderen, jeugd en volwassenen. Er is een werking die zowat alles invult zodat er eigenlijk geen initiatieven meer bij kunnen. Er zijn bijafdelingen in Haasdonk, Vrasene, Melsele, Kieldrecht en Kallo. In Kruibeke en Bazel zijn dan weer filialen. De hoofdschool met het atelier bevindt zich in de Lijsterbessenlaan 24 te Beveren, als deel van de Gemeentelijke Centrumschool.
De Centrumschool werd uitgebreid en herschikt zodat het tussen de dagschool en de Academie tot een goed huwelijk is gekomen. De turnzaal bijvoorbeeld kan perfect worden ingericht als concertzaal waar een 150 aanwezigen kunnen worden verwelkomd. En anderzijds kan de school ook de lokalen van de academie gebruiken. De Academie Muziek, Woord & Dans telt 1530 leerlingen en die groei heeft het mogelijk gemaakt dat er nu weer 36 lesuren zijn bijgekomen. Vooral de afdeling musical schijnt succes te hebben. Maar het aanbod is veel rijker dan dat. Wie in zijn vrije tijd iets wil ondernemen kan er voor muziek, woord of dans terecht.
Voor muziek kunnen jongeren en volwassenen er kiezen uit algemene muzikale vorming, instrumenten leren bespelen met bv. elektrische gitaar, basgitaar, stemvorming, jazz en lichte muziek. Er is ook mogelijkheid om de algemene muziekcultuur te leren kennen, koorzang en zelfs muziekgeschiedenis.
Wat ‘Woord’ betreft is er zowel voor de kinderen als voor de volwassenen algemene verbale vorming en verder voordracht, toneel, dramatische expressie en welsprekendheid.
Dans staat open voor jongeren vanaf 6 jaar en ze krijgen algemene artistieke bewegingsleer, artistieke training , klassieke dans en dansinitiatie.
Met zoveel leden is de Academie ook in staat veel naar buiten te komen. Zo werden in 2010 tachtig projecten uitgevoerd. Schepen Katrien Claus wees er op dat er eigenlijk niet veel leerlingen meer bij kunnen. Het is absoluut geen jacht op nieuwe, enkel wil het gemeentebestuur iedereen de kans geven om muziek, woord of dans tot zich te nemen. Het is vooral in Vrasene en Kieldrecht dat er meer leerlingen mogen komen. In het verleden was het ook daar een bloeiende afdeling. Wat de reden van de verzwakking is, wordt thans onderzocht. Laat ons maar stellen dat de hoofdschool bijna uit de voegen barst maar dat het in de polderdorpen beter kan.
De ’Dag van het DKO’ is een unieke gelegenheid om kinderen uit het 2de en 3de leerjaar kennis te laten maken met wat er mogelijk is op vlak van muziek, woord en dans.(Rolf Duchamps)