Rie Maes geeft fakkel door als voorzitter Vierschaarfeestencomité

WAASMUNSTER. Reeds 10 jaar is Rie Maes de voorzitter  van de werkgroep die   de Vierschaarfeesten organiseert in het laatste weekend van juni op en rond de Vierschaar te Waasmunster. 10 is een mooi getal om aan vernieuwing, lees verjonging, te denken, meent Rie Maes, die samen met de eerste voorzitter Rudy De Maere en andere muziekliefhebbers 21 jaar geleden het initiatief namen.  Rie Maes blijft lid van de werkgroep, maar zal voortaan meer backstage te vinden zijn, zoals men dat  bij optredens pleegt te noemen en op de achtergrond verder meewerken.

Rie heeft uiteraard allermoiste herinneringen aan de periode van zijn voorzitterschap. "Het optreden van Raymond van het Groenewoud noem ik legendarisch. Zoals op de Gentse feesten wist hij niet op te houden. We hadden toen nog geen afspraken rond een einduur.
Zelfs zijn sympathieke manager herinnert zich dit nog, wanneer we die toevallig enige tijd geleden ontmoetten.
Van Rick De Leeuw onthoud Rie Maes de term D.V.O.-plan. Toen  hij met Tröckener Kecks kwam optreden tijdens de 10de editie, moest Rick hem juist voor hun vertrek naar Nederland dringend spreken. ‘Jonge man, zei hij, kunnen we het even hebben over het DVO-plan?
"Ik antwoordde hem dat ik niet goed begreep wat hij bedoelde. Hij had het warempel over ‘drank-voor-onderweg’. Hij betaalde 180 BEF voor het leeggoed. We kregen er nog 3 Kecks-T-shirts bovenop en ze namen een bakje ‘Jupiler’ mee in hun busje."

Maes is ook zeer tevreden dat ze de laatste jaren nog een aantal Belpop-grootheden hebben kunnen strikken. Hij denkt daarbij aan Guy Swinnen, the Paranoiacs, Red Zebra, the Kids...
DeVierschaarfeesten kenden zeker een evolutie in de loop der jaren.
De feesten op het kleine plein op de Vierschaar waren kleiner, dus sfeervoller. Tussen de lage boompjes en de lampions was het voor groepen als Juice Of The Barley en Chris Hageland niet moeilijk om het publiek warm te krijgen voor een polonaise. Tijdens de surprise act in 1997  zongen een aantal comitéleden ‘En Sven zijn grote broer, draait ons nu een flinke loer’.

"Eerlijk toegegeven zagen we een verhuis naar de parking in de Gentstraat eerst niet zitten. Maar al gauw bleek het vooral in de voorbereiding van het feestenplein makkelijker werken op een autovrije parking. Bovendien is het groen van Blauwendael een prachtig decor achter het podium. Ook het gebruik van het podium van de gemeente Temse en de aankoop van een identiek podium door de gemeente Waasmunster zijn vooral voor de artiesten een grotere verbetering gebleken. De oppervlakte van ons feestplein is groot genoeg en we ondervinden dat we enkel met een ‘bekende’ naam het grote publiek kunnen lokken. We kunnen er fier om zijn dat we  al meerdere keren aankomend talent op het podium  gehad hebben  die pas later meer bekend werden. Ik denk aan Pitti Polak, Kid Safari, Plane Vanilla, Les Truttes."

Maar ook verscheidene Waasmunsterse groepen kwamen aan bod. Het  aanbod is met de jaren ook gegroeid, van 1 dag tot een driedaagse. Uiteraard komt dit mede door de bloeiende samenwerking die ze hadden met de jeugdraad en  de sportraad en verschillende gemeentelijke diensten. Reeds geruime tijd is er de fuif op vrijdag en de vierschaarloop en als laatste succesvolle nieuwkomer: de 10 miles.

Rie Maes had het ook over de reden van zijn wissel. "Met mijn gezegende leeftijd ben ik de oudste van de werkgroep en is het beter voor opvolging te zorgen terwijl het nog kan en  ik nog meekan. De vernieuwing  van de werkgroep is reeds enkele jaren aan de gang. Ten tweede vind ik tien  een mooi rond getal.
Ten derde vind ik dat vernieuwen ook voor andere ideeën kan zorgen. Persoonlijk kan ik mijn batterij nog voldoende opladen als het feestweek dichter bij komt. Het enthousiasme in de voorbereiding tijdens het jaar voel ik wel verminderen bij mezelf. Dit heeft vooral te maken met de eisen die er meer en meer gesteld worden. Het lijkt voortdurend vechten tegen de bierkaai. We hebben gedurende de laatste  5 jaar BTW-controle gehad met een betaling met terugwerkende kracht, we zijn BTW-plichtig geworden, hebben een VZW moeten oprichten, een controleur van de Billijke Vergoeding kwam vervelend doen en wou ons via factuur drie keer voor hetzelfde laten betalen. Meer dan één jaar duurde deze zaak alvorens die eindelijk afgehandeld was en wij akkoord waren met de factuur."

Op den duur is men verplicht permanent een boekhouder en een advocaat in het bestuur te hebben en dat voor een organisatie die eigenlijk maar over drie dagen gespreid is! Het is logisch dat de papierberg er niet kleiner op wordt en de reglementering er niet eenvoudiger voor kleine organisatoren, die ze voor de Vierschaarfeesten nog altijd zijn.
Rie Maes heeft ook zijn eigen kijk die hij putte uit zijn ervaringen. Af en toe blijkt dat regelgevers en de administratoren die de regels mogen uitvoeren volgens hem, te weinig voeling hebben (of toch laten blijken) met de gemeenschap, met de vrijwilligers en met het verenigingsleven. Een beetje begrip voor de ‘eenvoudige organisator’ zou het veel aangenamer maken. "Het is trouwens met de jaren niet eenvoudiger geworden om vrijwilligers te vinden en ze te blijven motiveren. Gelukkig kunnen we tijdens de Vierschaarfeesten nog steeds over voldoende toegewijde medewerkers en comitéleden beschikken, die ik langs deze weg toch nog eens wil bedanken voor de inzet en de werklust."

Wat de toekomst betreft wil Rie Maes zijn ervaring door geven en te delen. Zee zijn met de werkgroep al ijverig bezig met de 22ste editie. Binnen enkele weken hopen ze de programmatie ‘rond’ te hebben.
De nieuwe voorzitter Tom Baert, werd in 2005 bestuurslid van de VSF vzw. Hij is één van de drijvende krachten achter de mountainbiketoertocht die jaarlijks door de werkgroep in april wordt georganiseerd, in 2011 op zondag 17 april, startplaats: Gemeenteschool, Kerkstraat, Waasmunster.
De nieuwe voorzitter wil de werkgroep verder vernieuwen en doet een oproep naar kandidaten die willen meewerken aan de Vierschaarfeesten. Kandidaten kunnen zich melden op het gsm nummer van Tom: 0475/87.13.55. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Zo starten ze de 10 miles in Waasmunster.WAASMUNSTER. Zaterdag 26 juni wordt in Waasmunster de 10 miles georganiseerd. Dat is een ware natuurloop, dwars door het natuurschoon van Waasmunster en...

The Little Crazy Disco Show mag de lagere schoolkinderen van Waasmunster een mooie afsluiter van het schooljaar bezorgen.WAASMUNSTER. De leerlingen van het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar...

Jackobond, een van de artiesten op de Vierschaarfeesten.WAASMUNSTER. Waasmunster maakt zich op voor de Vierschaarfeesten in het centrum van de gemeente. Op het volksfeest viert muziek de boventoon...