Lokerse Zeep- en Verffabriek houdt ermee op

LOKEREN. Je zal ze ver moeten zoeken: Lokeraars die de Zeep- en Verffabriek in de Groendreef niet kennen. Reeds 34 jaar lang is deze winkel een vaste waarde in Lokeren, maar ook gekend ver daarbuiten. Vorige maandag 20 december is daar echter een einde aan gekomen: Paula Leys, eigenares en alom tegenwoordig in haar winkel, deed er voor de laatste keer de deuren dicht.

De geschiedenis van de Zeep- en Verffabriek zou je een type-verhaal kunnen noemen over mensen die uit het niets een succesvolle zaak wisten op te bouwen.

Alles begon, toen Paula met haar echtgenoot 'de baan opging' om zeep te verkopen. Overal in de omgeving gingen zij langs in cafés - als daar een biljart stond dekten ze die af - en stalden ze hun producten uit om ze te verkopen.
De aanpak werkte blijkbaar goed, en 34 jaar geleden vestigden ze hun zaak in een stukje van de toenmalige Schoenfabriek in de Groendreef. Oorspronkelijk werden daar allerlei schoonmaakproducten verkocht: vloerzeep, bleekwater enz…
Mettertijd werden 3 aanpalende tuintjes en huizen aangekocht, een grote winkel- en magazijnruimte werd opgetrokken, en het productengamma werd altijd maar uitgebreid: verfproducten van alle grote merken en alle bijhorende benodigdheden, behangpapier, maar ook kerstversieringen, fietsbenodigdheden, allerlei gadgets, enz.

Toen de echtgenoot van Paula Leys 9 jaar geleden overleed, zag het er heel even naar uit dat de zaak zou stoppen. Maar zij hield te veel van haar winkel en besliste door te gaan. Maar nu, na 34 jaar in de Groendreef, wil ze het toch wat rustiger aandoen. Vorige vrijdag werden de laatste voorraden verkocht, maandag was het magazijn compleet leeg, en dinsdag 21/12 werd bij de notaris de verkoop gesloten met de nieuwe eigenaar.

Bij haar afscheid dankte Paula Leys haar kinderen en personeel. "Zonder hun steun en medewerking zou het de laatste 9 jaar na het overlijden van mijn man niet gegaan hebben", voegde ze eraan toe. "We hebben samen met ons personeel en hun families veel lief en leed gedeeld." De 5 resterende personeelsleden, waarvan sommigen 20 en 21 jaar in dienst, zullen nu op zoek moeten naar een andere job.
Paula zelf nam de laatste 9 jaren geen vakantie, maar nu zal het er misschien toch wel weer van komen. En natuurlijk wil ze nu ook tijd vrijmaken voor haar kinderen en kleinkinderen. Op het einde van haar speech wou ze terloops nog kwijt dat ze nog single is...

Lokers burgemeester Anthuenis en schepen Van Doorslaer hielden eraan mevrouw Leys persoonlijk te komen uitzwaaien. De burgemeester noemde haar bedrijf een begrip in Lokeren, en herinnerde eraan dat de Zeep- en Verffabriek ook een van de eerste sponsors was in de beginperiode van de Lokerse Feesten.

Vanaf 28 januari 2011 zal fietsenhandel Mobibikes op deze locatie in de Groendreef zijn deuren openen. Naast werkplaatsen en toonzalen, wil de nieuwe eigenaar bij die gelegenheid ook plaats bieden voor een tentoonstelling van kunst, gemaakt uit... fietsbanden. Iets uniek naar het schijnt.

Tot slot schonk Christophe Anthuenis van Mobibikes nog een elektrische fiets aan Paula Leys, die meteen dus al weet hoe een stukje van haar vrijgekomen tijd in te vullen. (jdw)