Bibliotheek Beveren won Bronzen Bib Web Award 2010

BEVEREN. Een grote eer voor de Bib van Beveren ze won de  bronzen Bib Web Award in de categorie ‘Overige Webtoepassingen’ met het Bookcrossingproject. De BibWebAwards worden uitgereikt aan verdienstelijke websites en webtoepassingen in de bibliotheeksector. De bibliotheekschool van Gent organiseerde de wedstrijd voor de eerste keer. De Awards werden op maandag 13 december uitgereikt na selectie door de jury en op basis van de resultaten van publieke stemming. Binnen de categorie 'overige webtoepassingen' werd Bib Beveren dus derde.

Met bookcrossing kan men digitaal een boek volgen over de wereld. Een boek dat onverwacht op uw pad komt, verbindt u met een heleboel andere mensen. Men deelt de verhalen, het leesgenot, het vindersplezier en het spannende volgen van de reizende boeken. Men leest boeken die men anders niet zou lezen en umen ontdekt daarbij misschien een nieuwe favoriete auteur. Men ziet die boeken de wereld rondreizen en in gedachten reist men mee.

Bookcrossing is een initiatief van en voor enthousiaste lezers uit de hele wereld. Boeken worden in het wild achtergelaten, zodat anderen ze kunnen lezen. Bookcrossing combineert avontuur, onbaatzuchtigheid en literatuur tot een mix die boekenvreters onweerstaanbaar vinden. Verder kan men het als een gratis boekenclub zonder grenzen zien. Het vrijlaten van boeken zelf is de eigenlijke ervaring die Bookcrossing uitmaakt!

Bookcrossers registreren hun boeken zodat ieder boek een uniek nummer krijgt. Dit nummer wordt samen met een paar instructies op het boek geplakt. Iemand die zo’n boek vindt, kan dan aan de hand van het nummer op de website nakijken, vanwaar het komt, wie het allemaal gelezen heeft en er zelf een verslagje over schrijven zodat anderen weten dat het boek in goede handen is. Als de vinder het boek gelezen heeft, laat hij het weer vrij, bijvoorbeeld in een café, in een treincoupé of waar dan ook, zolang anderen het maar kunnen vinden.

Iedereen kan meedoen ! Registreer uw boek en laat het op een leuke plaats achter. Kijk hoe het de wereld rondreist en nieuwe lezers vindt. Sommige boeken hebben zo al duizenden kilometers afgelegd. Let dus goed op als men de deur uitgaat. Misschien vindt men wel één van de Beverse boeken en is dat de start van een spannend avontuur vol onverwachte ontmoetingen.

De bib van Beveren registreerde ter gelegenheid van de bibweek een tiental boeken op de Bookcrossing-website en gaf de boeken daarna aan een aantal bekende Beverenaars en leners van de bib. Die lieten de boeken op hun beurt vrij. Wie weet komt zo’n boek wel geheel onverwachts op uw weg. De reisroute van de boeken is te volgen op de website van de bib of via de website van Bookcrossing, bookcrossing.com/mybookshelf/bibbeveren/all (Rolf Duchamps)