Koor Spirit timmert aan de weg

SINT-GILLIS-WAAS. Begin dit jaar maakte het koor Spirit een heel voorzichtige start. Na een flyercampagne daagde een handjevol geïnteresseerden op voor een eerste bijeenkomst. Een klein jaar later telt het koor een dertigtal leden, is het een erkende vereniging en sinds vorige week is het koor lid van de cultuurraad. 

We spreken februari 2010 als oprichtster Vicky Wilssens en haar moeder de eerste flyers verspreiden waarin de oprichting van het koor bekend wordt gemaakt. Op de eerste bijeenkomst komen, naast een paar vrienden en familieleden, een handjevol geïnteresseerden af. Het blijkt de start van een groepje mensen die er plezier aan beleven om samen te zingen. "Ik speelde al langer met de idee om een koor op te richten.", vertelt oprichtster en dirigent Vicky Wilssens. "Maar door m'n drukke baan als lerares had ik er geen tijd voor. Toen ik m'n job kwijt raakte, kreeg ik die tijd." Wilssens haalde haar bachelor 'Muziektheorie-Schriftuur' in het Lemmensinstituut te Leuven en daarna een master 'Muziektheorie-Schriftuur' in het Koninklijk Conservatorium te Gent. Ze richtte het koor op omdat ze graag mensen en muziek bezig is. "Het is een uitdaging om mensen plezier te laten beleven in het samen zingen", licht ze die keuze toe. En in dat opzet lijkt ze te slagen, want iedereen zingt mee als ontspanning en beschouwt het koor als een vriendenkring. "Het is voor mij amusement. Ben dan even weg uit de studies, zit hier tussen vrienden en het is goed voor m'n muzikale ontwikkeling.", zegt Shirley Dhooghe, studente klassieke muziek kunsthumaniora.

Koor Spirit brengt een repertoire van bekende en minder bekende liedjes uit verschillende culturen. Zo behoren 'By the waters of Babylon' van Don McLean en 'Conquest of paradise' van Vangelis tot het repertoire, maar evengoed Zuidafrikaanse en Oekraïense volkse liederen. "De bedoeling is om genres, die bij traditionele kerkkoren weinig gezongen worden, aan bod te laten komen.", licht dirigent Vicky Wilssens de muziekkeuze toe. "We zingen dus volksliedjes en populaire liedjes uit andere culturen, muziek uit films en musicals, af en toe een poplied of een suggestie van de leden. Muzikaal-technisch zingen we vooral 2-stemmig, af en toe 3-stemmig." Spirit repeteert elke zaterdagochtend in GC De Route.

Vorige week hield Spirit z'n allereerste optreden voor publiek. Na de erkenning in juni als vereniging stelde Spirit zichzelf op 14 december voor aan de cultuurraad, waarvan het nu ook lid is.

Wie kennis wil maken met het koor Spirit, houdt alvast zaterdag 12 februari 2011 vrij. Dan houdt Spirit een open repetitie. "Er wordt van de koorleden niet verwacht dat ze noten kunnen lezen. Een open geest en de wil om zich in te zetten, is het belangrijkst!", vult Wilssens nog aan. Hou alvast de website spiritkoor.be en hun Facebookpagina in de gaten. (mb)

 

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. Enkele verenigingen uit Sint-Gillis-Waas springen samen onder de naam SFtC-9170 op de kar om samen te zingen en te dansen voor 'Sing for the climate', een protestevenement tegen...