De Milieuboot blijft uitvaren
REGIO. In de gemeente Kruibeke hebben meerdere klassen in de herfst een milieutocht gemaakt met De Milieuboot. Maar de Milieuboot is een milieuorganisatie die zich via verschillende acties en projecten inzet voor ‘schoon’ water. De nadruk wordt hierbij gelegd op een betere waterkwaliteit van de waterlopen en op het behoud en het herstel van de natuur rond het water. Met onderzoek, informatie, educatie en sensibilisatie wil De Milieuboot een versnelde aanpak van deze problemen stimuleren. Leerlingen van scholen kunnen daar van heel nabij met kennismaken. Een klas of een vereniging kan zich altijd inschrijven voor een tocht met de boot.
De Educatieve Milieuboottochten - in samenwerking met en met de steun van de Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie - maken het grootste deel van de werking uit. Tijdens een tocht met de milieuboot maken de deelnemers (jongeren en volwassenen) op het dek kennis met de waterweg waarop gevaren wordt en met het leven en de natuur op en rond het water. In het ruim komen de thema’s water, watervervuiling, waterzuivering, integraal waterbeheer en duurzame ontwikkeling aan bod. Op weekdagen is het programma gericht naar scholen. Op woensdagnamiddag en in het weekend is men met de vereniging, familie, vrienden of milieuraad van harte welkom.
Waar ze varen organiseren ze samen met plaatselijke actoren ook regioavonden of activiteiten voor specifieke doelgroepen waarbij belangrijke actuele aspecten van de lokale of regionale situatie aan bod komen. Voorbeeld hiervan zijn de ‘milieuboottochten voor mandatarissen’n zoals in Kruibeke, over het gemeentelijk waterzuiveringsbeleid in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en een lokale intercommunale. Tijdens de vaarperiode kunnen natuur- en milieuverenigingen, milieuraden en andere organisaties het schip ook gebruiken voor een eigen activiteit in verband met natuur/milieu, al dan niet in samenwerking met De Milieuboot. Voor gemeenten of provincies kunnen educatieve programma’s op maat gemaakt worden.
Rivieren stoppen niet aan landgrenzen, gewestgrenzen of gemeentegrenzen. Daarom werkt De Milieuboot ook mee met regio-overschrijdende projecten die georganiseerd worden door Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières, zoals bv. een jaarlijkse ‘info- en ontmoetingsdag op het water’. Op deze studie- en ontmoetingsdag worden de milieutoestand van een bepaalde rivier en de aanpak ervan geëvalueerd. Deze dag, waarop thema’s als waterkwaliteit, waterbeheersing en natuurontwikkeling aan bod komen, is vooral gericht op informatie, sensibilisatie en ontmoeting. Doelgroepen zijn administraties, beleidsvoerders, milieuorganisaties en media. (Rolf Duchamps)
Meer weten: milieuboot.be - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.