Regeringsvoorstellen asiel schieten te kort

REGIO. Dat ons land overspoeld wordt door mensen die het in hun eigen land niet meer zien zitten, blijft maar duren. Ook in de Wase regio volgt iedereen de evolutie want het is maar de vraag, of de OCMW’s hier ook niet de hulpbrengers zullen worden. De asielzoekers moeten een procedure volgen maar als die niet snel genoeg wordt uitgevoerd, blijven velen hier zonder papieren rond dolen. De N-VA vond dat de voorstellen om de asielprocedure te versnellen niet ver genoeg gaan. De N-VA betreurt zelfs dat ze als grootste partij niet betrokken werd bij het overleg, ondanks de uitgestoken hand. De partij vraagt  dat het debat eindelijk ten gronde wordt aangegaan. Doel blijft een drastische verstrenging van de asielwet, zoals onze buurlanden al hebben gedaan. En terecht.

De maatregel om de procedure voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (de instantie die de aanvragen in beroep behandelt) te vereenvoudigen, is op zich goed maar het blijft volgens N-VA een lapmiddel. Momenteel gaat 85 % van de geweigerde asielzoekers in beroep, meestal louter om de procedure en de opvang met zes maand te verlengen. Dit blijkt uit de zeer lage kans op succes (in het laatste gerechtelijk jaar ging het om 16 erkenningen op 2520 beroepen aan Nederlandstalige kant, 126 op 1988 aan Franstalige kant).
 
Het regeringsvoorstel focust alleen op een snellere doorstroom van asielzoekers die zich in de procedure bevinden. De N-VA pleit  voor een totaalaanpak, die ook de instroom en de verwijdering van vreemdelingen regelt. Kamerleden Sarah Smeyers en Theo Francken van de N-VA: zegden het al eind november: "Onze voorstellen vernauwen de toegang tot de asielprocedure en de beroepsprocedure, onder meer door een versnelde procedure van amper twee weken voor asielzoekers uit veilige landen, zoals Marokko, Armenië en alle landen uit de Balkan."

De regering wijzigt ook de procedure voor het verkrijgen van verblijfspapieren om medische redenen, wie ziek is dus. Kamerleden Smeyers en Francken van N-VA weten het wel: "De fraude met documenten is dagelijkse kost. Er zijn amper controleartsen en er bestaat nog steeds geen lijst met ernstige aandoeningen. Voor ons kunnen alleen zwaar zieke migranten met een paspoort geregulariseerd worden."
Bovenop de nu al tienduizenden asielzoekers, vormen de 8.575 aanvragen (2009) voor medische regularisatie een enorme belasting voor het opvangnetwerk. Van die aanvragen werden er amper 754 erkend.

inburgering hoort er bij

Ook de inburgering van allochtonen is geen eenvoudig ding. In Gent vond op 26 en 26 november nog een Conferentie plaats over Inburgering met in het achterhoofd de meerwaarde van een regionale en stedelijke aanpak. De organisatie van die Conferentie was in handen bij Minister Geert Bourgeois in het kader van het belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.
 Een gegeven dat er werd gezegd was dat  integratie gebeurt in de straat, de buurt, de wijk, het dorp, de gemeente, de stad. Daar ontmoeten  oude en nieuwe Vlamingen elkaar het meest, daar komen ze het vaakst met elkaar in contact. Maar de werkelijkheid is zo niet. Onlangs waren we aanwezig op een voetbalmatch in 4de provinciale Antwerpen waar tegen een Turkse ploeg werd gespeeld. Geen woord Nederlands werd daar gesproken. Tijdens de rust kwam zelfs niemand van het besuuur naar receptie. Turken geïntegreerd in de voetbalsport? Vergeet het.

Minister Bourgeois, die toch Vlaams Minister van inburgering is zegt: "Het is mijn overtuiging dat de lokale besturen een belangrijke rol kunnen spelen in de integratie van nieuwkomers. In het kader van een hervorming van de bestuurlijke organisatie in Vlaanderen, wil ik onze steden en gemeenten de lokale regierol inzake inburgering en integratie toebedelen."
Voortbouwend op de ervaringen in verschillende Europese landen, regio’s en steden op het vlak van integratie, wil Vlaams minister Geert Bourgeois het gesprek aangaan over de meerwaarde van een regionale en lokale aanpak van inburgering en integratie.

Vierde wereld

Wat momenteel in deze koude periode gebeurt met mensen die zomaar in ons land zijn geraakt, gebeurt is schokkend te noemen. Het rampenplan moest worden uitgevoerd. En ze komen nog steeds aan in België, die vluchtelingen. Dat heeft Jean-Marie Dedecker woensdag al laten stellen dat de regering de derde wereld invoert en hier de vierde wereld creëert. Volgens LDD hebben de opeenvolgende regeringen deze crisis zelf veroorzaakt door jarenlang wan- en gedoogbeleid.

Kamerlid Jean-Marie Dedecker is naar concrete cijfers gaan kijken en zegt daarover: "Het comfort van een hotelbed en van maaltijdcheques werkt als een megafoon in de derde wereld. Mensenhandelaars beantwoorden de valse lokroep van de welvaartsstaat en organiseren collectieve busreizen. Vorig jaar werden bijvoorbeeld 3.000 ‘minderjarigen’ op het vliegtuig naar Zaventem gezet om met het alibi van gezinsvereniging de komst van hun familieleden af te dwingen. De carrousel van de mensenhandel is vindingrijk."

Maar Dedecker kent ook de oorzaken die voor de hand liggen. Twee algemene regularisaties in één decennium, een zeer soepele snelBelgwet, nagenoeg geen uitwijzingsbeleid, gratis toegang tot onze ziekenzorg, huisvesting en onderwijs, ongebreidelde gezinshereniging, een lakse uitkeringscultuur, en het misbruik van de asielprocedure als economisch migratiekanaal. Een combinatie van al deze elementen heeft een onweerstaanbaar aanzuigeffect voor de doorlopende aanvoer van armoede.

Jean-Marie Dedecker spaarde zijn kritiek niet: "Letseladvocaten staan aan de deur van Fedasil om klanten te ronselen voor een ereloon van 50% op de 500 euro per dag die hen door wereldvreemde Brusselse rechters wordt toegekend", aldus Dedecker, " En de media beperken zich tot een drama- en medelijdengebeuren terwijl ze eigenlijk alle regeringen van de laatste 10 jaar moeten aanklagen voor schuldig verzuim en bedrog. Wie deze toevloed voorspeld heeft, werd als racist bestempeld. Ze hebben niet alleen hun eigen bevolking misleid, maar ook een hoop arme sloebers bedrogen die op zoek zijn naar een waardig bestaan. Wiens hart niet breekt bij het aanschouwen van al deze ellende in de bitterkoude Brusselse straten is een onmens. Diegenen die hier verantwoordelijk voor zijn zouden beter hun warme bed afstaan." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

REGIO. Het zal komende dagen uitkijken zijn waar Albaniërs en Bosniërs neerstrijken. Vanaf vandaag woensdag hebben ze geen visum meer nodig om naar het Schengengebied te reizen. Dat meldde ons...

Hoe zit het nu met die 500 euro dwangsom voor asielzoekers?REGIO. We hebben reeds gemeld dat een asielzoeker die geen opvang krijgen recht hebben op 500 euro per dag.  De federale regering...

REGIO. De persdienst van LDD heeft vandaag donderdag een nota doorgegeven die tot diep nadenken stemt en berust op vast te stellen feiten. De overheid heeft de afgelopen vier maanden 205.250 euro...

SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas brengt Slovaakse vreemdelingen onder in een jeugdcentrum zodat deze niet in de barre winterkoude moeten overnachten. Dat de stad deze mensen zelf in Brussel gaat ophalen...

REGIO. De Vlaamse kamerleden van N-VA, Sarah Smeyers en Matthias Diependaele, stellen vast dat de Vlaamse gemeenten opdraaien voor het Franstalig asiel- en migratiebeleid.  Van de 7.500...

REGIO. Ook in het Waasland moet werk gemaakt worden van een oplossing voor de asielzoekers want elke gemeente wordt ermee geconfronteerd. Jean-Marie Dedecker heeft de zaak onderzocht en stelt vast...