Kapel Tielrode toch behouden

TIELRODE. Begin deze maand startte de afbraak van de kapel op het terrein van Huize Vincent in Tielrode. Sp.a-gemeenteraadsluid Ronny De Keyzer reageerde triest op de afbraak en informeerde zich bij burgemeester Luc De Ryck of de afbraak van het Tielroods stukje geschiedenis wel nodig was. Toen bleek dat de afbraak van de kapel niet gepland was, liet burgemeester De Ryck de afbraak stilleggen.

De bewuste kapel werd in 1935 toegevoegd gebouwd op het terrein van rustoord Huize Vincent. Het oude rustoord werd in gebruik genomen in 1911 en staat in Tielrode bekend als ''t gesticht'. Het oude rustoord zal op termijn plaats maken voor serviceflats. Dat ook de kapel tegen de vlakte zou gaan, stootte heel wat inwoners tegen de borst. "Toen ik gealarmeerd werd ben ik enkele foto’s gaan nemen en heb deze doorgestuurd naar een aantal mensen. Heel wat van die mensen betreurden, samen met mij, de afbraak van de kapel, die al vele jaren een herkenningspunt is in Tielrode.", laa Ronny De Keyzer weten. "Collega Bert Bauwelinck is de plannen van de nieuwe rusthuisomgeving in Tielrode gaan inkijken en merkte op dat volgens de voorliggende plannen de kapel en het klooster moesten behouden blijven."

Het sp.a-gemeenteraadslid trok met die informatie naar burgemeester Luc De Ryck met de vraag om het dossier grondig te bekijken. Zijn antwoord was duidelijk: "Uit de bouwplannen blijkt dat de kapel en het klooster behouden blijven. Het oude rustoord wordt gesloopt." Daarop liet burgemeester De Ryck de werken stilleggen. Daarmee is het euvel nog niet uit de wereld want wat moet er nu met de beschadigde kapel gebeuren? "Mijns inziens betekent dit dat de kapel in zijn oorspronkelijke staat moet hersteld worden.", laat De Keyzer weten die hoopt dat er nog voor het begin van de winter stappen worden ondernomen om de kapel te beschermen. (mb)

 

 

Lees ook:

TEMSE. Na een jaar stilte herstart WZC Huize Vincent in Tielrode de uitvoering van het zorgstrategisch plan. Dat betekent de restanten van het oude rusthuis verder worden afgebroken. De werken lagen...

TIELRODE/TEMSE. In de Antwerpse Steenweg in Tielrode vond enkele weken geleden reeds de symbolische eerstesteenlegging plaats van een groots nieuwbouwproject voor zorgbehoevende ouderen uit Temse en...