Winsthonger leidt tot echte honger
SINT-NIKLAAS. Vandaag, 16 oktober, is het wereldvoedseldag. Het is niet de bedoeling om vandaag zoveel mogelijk te eten, maar wel om stil te staan bij het feit dat ruim 1 miljard mensen te weinig voedsel hebben. NGO Bevrijde Wereld vecht al ruim dertig jaar tegen honger door boeren te steunen in hun recht op voedsel.
Met de wereldvoedseldag wil de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) aandacht te vragen voor het wereldvoedselprobleem. Dat gebeurde voor het eerst in 1981. Wereldwijd wordt dagelijks voor elke persoon gemiddeld 2800 kilocalorieën aan voedsel geproduceerd, wat in theorie voldoende is om ieder individu van voedsel te voorzien. Toch hebben 1 miljard mensen honger. “Eén van de oorzaken is de toenemende controle van grote multinationale bedrijven op de gehele keten van de voedselproductie.", laat de NGO Bevrijde Wereld weten.
Als voorbeeld haalt Bevrijde Wereld de dominantie van grote bedrijven op de zadenmarkt aan. “Onder het mom van een grotere opbrengst dringen grote bedrijven het gebruik van hun zaden op aan de kleine boeren.", klinkt het. “Dit gaat bovendien vaak gepaard met meststoffen en andere nevenproducten die door diezelfde bedrijven verkocht worden. Arme boeren moeten hiervoor geld lenen en komen zo in een schuldenspiraal terecht waar ze met de zogenaamde meeropbrengst helemaal niet uit geraken, terwijl zadenbedrijven met de winst gaan lopen."
Het klinkt misschien raar maar de groep die het meeste honger heeft, zijn boeren. "Het is moeilijk te verteren dat deze hardwerkende boeren honger lijden.", zegt Pascal Van Driessche, zuidmedewerker bij ngo Bevrijde Wereld, "Alleen als we met z'n allen stoppen dit te accepteren, kunnen we deze situatie ten goede keren". Op het Filipijnse eiland Panay weigeren boeren steeds vaker om commerciële rijstvariëteiten te gebruiken en geven de voorkeur aan de biologische teelt van traditionele, plaatselijke soorten. Die keuze heeft z’n voordelen: de kosten lopen terug, de kwaliteit van de bodem neemt toe en door meer productie stijgt het inkomen. "Deze boeren geven aan dat voedselproductie anders kan en anders moet", zegt Karen Villaprudente, directrice van de Filippijnse NGO OFFERS-Panay. "Sinds de start van dit project in 2008 heeft deze aanpak geleid tot een verhoging van de rijstproductie met 20 procent en een verhoging van het beschikbaar inkomen voor de boerengezinnen met 35 procent". (mb)