Sint-Annabos moet blijven, S.O.S. zondag
ANTWERPEN-LINKEROEVER. Ter gelegenheid van de Week van het Bos die loopt van 10 tot 17 oktober loopt, gaat Natuurpunt WAL opnieuw een noodkreet laten horen in verband met het Sint-Annabos op Linkeroever en vlakbij Zwijndrecht. Deze campagne van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) wil zo veel mogelijk mensen laten kennismaken met de Vlaamse bossen en natuurgebieden. Maar net voor de start van deze week maakte de Vlaamse regering haar beslissing over de Oosterweelverbinding kenbaar en sprak daarmee ook het doodvonnis over het St-Annabos uit. Het bos gaat daardoor bijna volledig voor de bijl en wordt 20 jaar zo goed als ontoegankelijk voor het publiek. Een nodkreet is dan toch wel bijzonder passend. Op zondag 17 oktober krijgt iedereen de kans om samen met ADEMLOOS resoluut te kiezen voor het behoud van het bos. Er zullen infostands zijn, geleide natuurwwandelingen, fiestochten, demonstraties van ‘boombezettingen’ e.d. Dat alles vanaf 14 uur aan de hoofdingang St-Annabos, hoek August Vermeylenlaan-Esmoreitlaan (Hof ter Schelde)
De initiatiefnemers willen ook de klemtoon leggen de amper 50 meter ‘schaamgroen’ dat tussen de werfzone voor de OWV en de bewoning over blijft. Op 20 september 2010 werd er een milieuvergunning toegekend aan de nv Noriant voor de aanleg van een werfzone en een slibstort in het St-Annabos. Er ontbreken nu enkel nog een stedenbouwkundige vergunning en een kapvergunning om het bos integraal te kappen.
Op 19 november 2009 kreeg Noriant al een milieuvergunning van de provincieraad van Antwerpen. Vervolgens tekenden 161 omwonenden bezwaar aan. De minister heeft dat beroep gedeeltelijk gegrond verklaard door bijkomende voorwaarden op te leggen die de hinder van de werfzone moeten beperken. Zo is er in de nieuwe vergunning die strook van 50 meter ‘bufferbos’ voorzien. "Meer dan een strook ‘schaamgroen’ is dat niet! Volgens Natuurpunt WAL zijn er voldoende alternatieven voor zo'n slibstort: mechanische ontwatering en stortplaatsen in het industriegebied op Rechter- en Linkeroever. Maar eerst en vooral vinden we dat de Oosterweelverbinding geen oplossing biedt voor het verkeersprobleem in en rond Antwerpen. Het terugdringen van het verkeer, resoluut kiezen voor meer en beter openbaar vervoer, meer vervoer over het spoor- en water, zijn duurzame oplossing die natuur, mens en gezondheid ten goed komen", aldus de initiatiefnemers van S.O.S. Sint-Annabos.
Het St-Annabos moet volgens Natuurpunt blijven, zeker nu er per dag in Vlaanderen 1,5 voetbalveld aan bos wordt gekapt! Hoe knap en betekenisvol het Sint-Annabos wel is kan vastgesteld worden door zondag eens mee te stappen met de bosgidsen. "Kijk, ruik, voel en smaak het bos zoals je het misschien nog nooit gedaan hebt", zo wordt aangekondigd. (Rolf Duchamps)