Stefan Van Berlo wint BK Bloemschikken

ZWIJNDRECHT. Wie een bezoek bracht aan de bloemenzaak ‘Bloem-Illusie’ van Stefan Van Berlo aan Dorp West, vlakbij de kerk, zal wel weten dat dit geen gewone bloemenwinkel is. Het decoratief interieur valt onmiddellijk op. Hier zit duidelijk bloemensierkunst achter. Smaakvol, kleurrijk, verscheidenheid. De bloemen- en plantenpracht, de creatieve bloemstukken laten niet toe om te blijven staan. Hier wil men eens rondkijken. Genieten. Dat de 'kunstenaar' die dat alles uittekent, samenstelt nu Belgische Kampioen Bloemschikken is geworden, is helemaal geen verrassing.

Vrijdag was het bij Agora Luik, de Bloemengroothandel in Vottem, een feestelijke verkiezing van de Belgische Kampioen. Met 14 uit gans België boden ze zich aan bij de jury. Het BK wordt maar om de twee jaar georganiseerd. Er is er ook afwisselend één voor jongeren onder de 25 jaar maar Stefan nam deel aan dat van de volwassenen, de professionelen. Twee jaar geleden nam hij ook deel zodat hij eigenlijk toch de sfeer kende van zo’n kleurrijke en creatiefvolle wedstrijd. Hij eindigde vorige keer als 4de.

Een deel van wat moest voor de jury gebracht worden, mocht reeds vooraf voorbereid zijn. Dat was het geval voor de ‘plantenschaal en ook wat niet ‘plantaardig’ was mocht ook al klaar zijn. Laat het ons het decor noemen zoals die ronde tafel, een rond tablet, die Stefan nodig had en waarin een hol ingesneden was waar dan allemaal schijven zitten en waar ook al een vaste structuur is aangebracht. Bij het bruidsboeket zat er een stuk bont bij. "Let op, nepbont hoor, want ik wou geen activisten op mijn dak willen krijgen", lachte hij. Ook het werk met ijzerdraad gebeurde vooraf.
Aan de jury moesten 5 creaties worden voorgelegd. Een vrij stuk als thema ‘Kerst van Agora’, een bruidsboeket met als thema ‘een winterse bruid’, een tafel met als thema ‘rood’ en waar twee mensen moesten aan kunnen zitten,  de plantenschaal en dan nog een verrassingspakket. Het is de KUFB (Koninklijke Unie van Floristen van België) die alles oplegt omdat ze ook de organisatoren zijn. Ze geven de opdrachten.

Het Kampioenschap kreeg een vierkoppige jury waarbij er ook twee ‘Europese’ waren, juryleden die daar een diploma voor behaalden. De twee andere waren Belgen waaronder Tomas De Bruyne (Brugge, 40 jaar) één van de toppers uit ons land en nog een fleurist die als Belg ooit het Europees kampioenschap had gewonnen.

De floristen werden vooraf op de hoogte gebracht van het BK en er moest dan voor ingeschreven worden door iedereen. "Ik vond het gegeven ‘een winterbruid’ wel interessant en voor die tafel had ik ook al onmiddellijk een idee. Toen dacht ik: waarom zou ik het niet eens proberen!" Hij deed het, ging de uitdaging aan... En met groot succes.

"Ik ben wel zo iemand die nu zegt, ik heb het gewonnen, nu ga ik in de toekomst daar niet meer aan deelnemen. Ik heb trouwens alle wedstrijden, die hier te winnen vallen, al eens gewonnen. Ik won het Belgisch Kampioenschap voor junioren, de Fleurcups en vroeger ook de studentenwedstrijden en tussendoor won ik ook nog enkele kleinere wedstrijden."

In Vottem stond een erg gemotiveerde Zwijndrechtenaar bij zijn bloemstukken voor de jury.
-"Wie mee doet wil winnen", zei hij " En dan hoop je dat het goed gaat zijn. Natuurlijk had ik daar wel een paar zware kloppers bij de tegenstanders. Er was zelfs iemand bij die al tweekeer het Belgisch Kampioenschap na elkaar had gewonnen. Hij was dus dé te kloppen man."

Stefan Van Berlo, afkomstig uit Vrasene, heeft nu al vier jaar zijn Bloem-Illusie in centrum Zwijndrecht, vlak aan de tramhalte. Eerst had hij wel een gedurende een jaar of twee een bloemenzaak in Vrasene zelf. Maar de volle ontplooiing kwam er in zijn schitterende Bloem-Illusie waar hij toont wat een decoratief interieur is. Velen komen naar Stefan met het verzoek eens een uniek bruidsboeket te maken. Kunststukjes op zichzelf zijn dat. Iets exclusief. "Als ze naar hier komen voor een trouw, dan moeten ze een foto mee brengen van het kleed. Anders begin ik er niet eens aan. De tijd van tegenwoordig trouwen ze niet meer uitsluitend in ’t wit. Ik moet de mensen soms wel overhalen, over de streep trekken om toch iets anders te nemen dan dat ze in hun gedacht hebben. Maar meestal zijn ze toch erg tevreden.", vertelde Stefan uit de praktijk.

Maar men kan natuurlijk voor nog meer andere dingen terecht. Hij werkt ook voor vakbladen, je weet wel van die knappe boeken waar schitterende bloemstukken worden getoond. Stefan doet het voor binnen- en buitenland. Er verscheen zelfs al werk van hem in Nieuw-Zeeland. Verder geeft hij ook demonstraties en geeft in zijn winkel ook workshops, zelfs voor gevorderden. Die workshops vinden ’s avonds plaats en zijn nu in september weer gestart en duren tot in juni. Een heus schooljaar dus!
"Het is niet het ‘vak’ bloemschikken maar ’t is een hobby. Ik heb eigenlijk twee soorten. In de workshops maakt iedereen hetzelfde binnen het zelfde pakket en iedereen gaat met hetzelfde bloemstuk naar huis. Dan heb ik ook nog mijn cursus voor gevorderden. Die noemt ‘De Groene Wandeling’ en geef ik ook bij de Antwerpse Bloemschikacademie. Ik geef hier zelf thema’s en opdrachten zodat ze zelf creatief moeten zijn. Dat is dus wat moeilijker."

Stefan Van Berlo is van nature uit een creatief man. Hij zit in de bloemsierkunst. Met de nadruk toch ook op kunst. "Het is inderdaad ook kunst al zit er ook wel het commerciële in. Maar dat is met alles zo."

In Bloem-Illusie bij de Belgische Kampioen, kan men voor zowat alles terecht. Voor een gewoon kleurvol boeket of voor een bloemstuk waar hij rechtuit gezegd, wel liefst aan werkt maar hij heeft ook planten en een minimum aan decoratie. "Ik wil het echt wel gewoon allemaal houden bij mijn vak. De bloemstukken kunnen bekomen worden om cadeau te geven want zo is het: tachtig procent van de verkoop is om ‘weg’ te geven zoals bij openingen van een winkel, een verjaardag en vooral rond de feestdagen. Bloemenwinkels draaien vooral rond feestdagen. Maar bij mij is het grootste deel toch voor de trouwers. Dat heb ik dit jaar ook weer ondervonden. Het is weer mode geworden dat de trouwers weer alles er op en er aan willen. De kerk en zo." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Stefan Van Berlo in zijn winkel Bloem –Illusie aan Dorp West, vlakbij de tramhalte. ZWIJNDRECHT. Florist Stefan Van Berlo uit de bloemenzaak Bloem -Illusie aan het Kerkplein, wil tegen...

REGIO. Aymeric Chaouche van Atelier Sören Van Laer uit Bornem heeft de Junior Kampioenschappen Bloemschikken gewonnen. Er deden 7 kandidaten mee aan de wedstrijd. Bij zo’n wedstrijd is kennis van de...