Nieuwe cursus Country Line Dance bij Arapaho

MELSELE. Donderdag 9 september start bij de Arapaho Country Dancers de cursus voor beginners in deze bijzonder aantrekkelijke dans- en muziekstijl. Die ontmoetingsavond vindt plaats in de nieuwe locatie van Arapaho die is ondergebracht in de ‘Manege The Red Port’ in de Heirbaan 79. Voorzitter van de Country Dancers is Melselenaar Patrick Dobbels. Hij was eigenlijk de man die de idee opbracht om met country dansen te beginnen. Samen met zijn echtgenote Nicole maakte hij in Vrasene kennis met het Country Line dansen. Dat gebeurde in de vroegere discotheek Popcorn waar er een country club opgericht, de Double L ranch.  Hier vonden wekelijks optredens plaats met Country artiesten. 

Patrick Dobbels: "We schreven ons in voor een cursus en wekelijks gingen we 1 à 2 maal naar de dansles. Toen deze club diende te sluiten hebben we met enkele leden in mei 2007 zelf een nieuwe club opgericht, de Arapaho Country Dancers.  Als danslokaal hadden we het zaaltje achter café Schuttershof in Haasdonk.  We vormde de club om tot een VZW met maatschappelijke zetel in Melsele en lokaal in Haasdonk." Maar het Schuttershof op Den Buiten in Haasdonk stond te koop en het was uitkijken naar een nieuw lokaal. Tot begin september er zich een andere mogelijkheid voordeed en ze een danslocatie kregen in de manege The Red Port in Melsele.

De Arapaho Country dansers  is een verenging die Country Line Dance als sport beoefent. "Wij zijn hiervoor ook aanvaard door de sportraad van de Gemeente Beveren", klinkt het. De bedoeling is om de leden wekelijks tweemaal een kleine 2,5 uur country line dansen aan te leren en deze danssport te beoefenen. "We doen dat op moderne country muziek, artiesten zoals een Dwight Yoakam, Shania Twain, Garth Brooks, Alan Jackson,  Brad Paisley, ... zingen deze muziek en zijn vooral in de US zeer bekende artiesten. De dansen zelf zijn voorgeschreven door international choreografen, vertaald in het Nederlands, en worden geschreven naar een bepaald nummer. Dit wil zeggen dat de meeste dansen slechts op 1 plaat kunnen gedanst worden. Zij bestaan min of meer uit een vast aantal stappen hetzij 32 of 64 en worden stap voor stap aangeleerd", zo omschreef Patrick Dobbels de pure inhoud van het countrydansen.

Bij Arapaho is is Miss Josee de danslerares,  een dame met een enorme kennis van de Countrywereld en iemand die op  een zeer rustige manier de dansen aanleert.  Heel af en toe geven ze demo’s maar dit wil niet zeggen dat wij nooit hun dansen gaan beoefenen.  Wekelijks zijn er in Vlaanderen op verschillende locaties Country avonden, meestal ingericht door een Country Line Dance Club.  Deze avonden vinden plaats ergens in Vlaanderen, dat kan zijn van Diksmuide tot Hasselt.  Dus elke zaterdag en soms op zondag rijden de leden heel wat kilometers af voor het beoefenen van hun sport.

Op zo’n een Country avond brengt een artiest uit Vlaanderen live een repertoire van gekende country songs.  Dit wil zeggen dat zij elke week op live muziek dansen.  Zo’n country avond begint meestal rond 20 à 21 uur en loopt tot maximum 1 uur.  Het aantal aanwezigen kan sterk verschillen van locatie tot locatie en optredende artiest, maar meestal zijn er toch rond de 200 tot 400 aanwezigen.

Bij de Arapaho Country Dancers zijn er momenteel een 30-tal aangesloten leden, waarvan er zo’n 25 dansers zijn.  Patrick wees hierbij op een merkwaardigheid: "Bij onze club zijn het meestal dames, ik denk dat ik momenteel de enige dansende heer ben. Er is geen leeftijd aan verbonden.  Ons jongste lid was 7 jaar en ons oudste lid zal rond de 62 zijn. Nu donderdag, 9 september, starten wij met een nieuwe cursus voor beginners. Uiteraard hopen wij dat er toch wat belangstelling is voor deze ontmoetingsavond en hopen wij dat er voldoende geïnteresseerden zijn om de cursus te kunnen opstarten"
Eigenlijk stopt de cursus nooit.  Enkel in de zomermaanden is het iets rustiger en liggen de lessen enkele weken stil.  Maar voor de rest is het gewoon, wekelijkse tweemaal les (telkens op maandag en donderdag).

indianen

Arapaho is naam van een Indianen stam uit de Amerikaans Mid West verwant aan de Cheyenne. Zij waren een 'brave' stam en leefden op vriendschappelijk basis met de blanken.  Deze naam werd door de clubleden als Clubnaam gekozen omwille van zijn originaliteit. (Rolf Duchamps)