Studente krijgt ander leven dankzij Weight Watchers

SINT-NIKLAAS. Lisa-Marie Roels, een 20-jarige studente toegepaste taalkunde Engels-Spaans, is één van de tien finalisten in de wedstrijd Healthy Life Award van de Weight Watchers. Elk van de finalisten hebben hun eigen verhaal om een begeleidingsproject te volgen én om deel te nemen aan de wedstrijd. Het is vaak een verhaal van vallen en opstaan waarbij niet zozeer het gewicht centraal staat maar wel de levenswijze én de wilskracht om vol te houden.

Lisa-Marie Roels startte in januari 2009 met een begeleidingstraject bij de Weight Watchers. Dat ze niet langer aan haar grote droom - dansen - mag werken, vormt de directe aanleiding. Bij de dansgroep waarvan ze lid is, krijgt ze te horen dat ze te zwaar is. Lisa-Marie vat de koe bij de horens en trekt, samen met haar vriend Dajo, naar de Weight Watchers. Daar leert het koppel om gezonder te leven. Met succes want op ruim anderhalf jaar tijd verloor Lisa-Marie 45 kilogram. Het was een proces van goede en minder goede momenten. "Het was niet gemakkelijk om vol te houden. Soms bleef m'n gewicht op een bepaald peil en ging er niets meer af. Dan was het doorbijten. Gelukkig was mijn vriend er om mij te steunen. Op moeilijke momenten kon ik ook bij m'n coach Arianne Vancoillie terecht. De moeilijkste momenten waren de momenten waarbij je geen gewicht verliest terwijl je toch alles goed doet." Alles goed doen betekent: punten tellen! Op een weekplanner houden Lisa-Marie en Dajo nauwgezet bij wat ze eten en bij elk gerecht hoort een getal. Per dag mag Lisa-Marie 29 punten verzamelen. Ze mag dus alles eten en drinken, zolang ze maar niet meer dan 29 punten verzamelt. Ter verduidelijking: wie een zakje jellybeans naar binnenwerkt, heeft al 26 punten binnen en mag verder op z'n honger blijven zitten.

"Het is opvallend hoe mensen reageren.", zegt vriend Dajo. "Nu krijgt Lisa-Marie veel meer aandacht, terwijl ze toch dezelfde persoon is gebleven." Het is één van de veranderingen waarmee ze te maken krijgt. Want de begeleiding van de Weight Watchers veranderde het leven van Lisa-Marie grondig. "Vroeger als we stress hadden, namen we snoep. Nu gaan we eens wandelen of trekken we naar het koopcentrum." Ook zoete drankjes hebben plaatsgemaakt voor water. "Vroeger kwam er nooit water op tafel, nu drink ik 1,5 liter water per dag.", zegt Lisa-Marie. Voor wie niet graag zoveel water drinkt heeft Lisa-Marie een paar truuks: gebruik grote glazen en drink op vaste tijdstippen. "Het is ook belangrijk om vooral naar jezelf te luisteren en niet anderen. Hoe goed bedoeld sommige opmerkingen ook zijn." Het valt het koppel ook op dat gezond eten een pak duurder is dan gezond eten. De grootste verandering is wellicht het besef hoeveel vrienden Lisa-Marie heeft. "Vroeger was ik stil en teruggetrokken en dacht dat niemand me graag zag.", zegt Roels. "Het is een verrassing om te zien hoeveel mensen me steunen. Dat maakt m'n deelname op zich al een persoonlijke overwinning."

Lisa-Marie heeft zich op aandringen van haar vriend en familie ingeschreven voor de Healthy Life Award. De wedstrijd is nu drie weken bezig en komt goed op gang. Een van de voorwaarden om te mogen deelnemen was: een verhaal hebben. Lisa-Marie houdt haar verhaal nauwgezet bij op een blog. Elke week moeten de tien finalisten een opdracht uitvoeren en moeten ze stemmen verzamelen. Wie op het einde van de week de minste stemmen heeft verzameld, moet de wedstrijd verlaten. Op 27 september nemen de drie overblijvers het tegen elkaar op in een finale waarbij een jury een winnaar zal kiezen. Wie het verhaal van Lisa-Marie Roels wil volgen, kan terecht op de website vlaanderen.healthylifeawards.be. Stemmen kan via dezelfde website of via SMS HLA LISA-MARIE naar 3111. (mb)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Yunomi, het online platform voor vrouwen, kiest voor de tweede keer de 'Yunomie Vrouw van het jaar'. Het platform heeft tien Vlaamse genomineerd, waaronder de 20-jarige Lisa-Marie...