36ste Scheldewijding en Doelse Feesten op zondag 8 augustus 2010

DOEL. Nadat vorige zomer velen dachten dat het de laatste Scheldewijding zou zijn, is een jaar later toch alles weer met veel enthousiasme in elkaar gestoken om er een 36ste uitgave aan toe te voegen. Er zit nog altijd leven in Doel. Dat is een feit. Vorig jaar rond deze tijd was het zo dat het einde van het woonrecht en de hervatting van de afbraakwerken in beeld kwamen. Volgens de Vlaamse overheid en het gemeentebestuur van Beveren zou het dan ook gedaan zijn met de Scheldewijding en de Doelse Feesten. De rechtbank van Eerste Aanleg in Dendermonde en het Hof van Beroep dachten daar anders over. De afbraakwerken bleven geschorst en het woonrecht werd verlengd. Dus nog tijd én plaats om te feesten anno 2010.

Zondag 8 augustus vinden dus de Scheldewijding en de Doelse Feesten plaats in het dorp dat niet weg wil. En dat ondanks de openlijke tegenwerking van het gemeente Beveren. Dat verklaren toch de Doelenaars: "Ondanks het feit dat de Werkgroep Scheldewijding één van de officiële feestcomités is van de gemeente krijgt de groep géén frank subsidie meer. Het comité kreeg op haar officieel ingediend subsidiedossier ondanks herhaalde vraag zelfs geen antwoord. Materiaal van de gemeente dient tot de laatste stoel betaald. En dat voor één van de grootste zomerevenementen uit de regio."

Voor de organisatoren wordt die dag opnieuw een solidariteitsdag voor het behoud van het Scheldedorp met naar verwachting méér dan 10.000 bezoekers. En de bevestiging dat dit historisch dorp àlle troeven heeft om blijvend iets te kunnen betekenen voor de regio én de haven.

programma

Vanaf 10u ’s morgens is er rommelmarkt, feestmarkt en levende ambachten met in totaal 250 standhouders wat een enorm groot aantal is dat maar weinig ergens wordt nagedaan. Op diverse plaatsen in het dorp worden er demonstraties gegeven door diverse ambachtslui. Meest spektakel valt ongetwijfeld te verwachten bij de gilde der smeden. Zij staan opgesteld vlak bij de kerk.

De fototentoonstellingen in het Parochiehuis en de kapel van het klooster en het  Kunstatelier van Denise Aerts in het Hoog Huis, zijn aanraders.
Gedurende de ganse dag muzikale acts en animatie; gelegenheid tot eten & drinken met terrasjes aan Doel 5, de Noord, De Molen en de Doolen
Om 14u begint Scheldewijdingsmis in de gerestaureerde kerk van Doel opgeluisterd door het plaatselijk zangkoor en voorgegaan door hoofdaalmoezenier Dirk de Maeght en E.H. Van de Velde uit Vrasene
Om 14u45 volgt de optocht van aan de kerk naar de Schelde begeleid door volksmuzikanten. Daar wordt dan om 15u de Scheldewijding uitgevoerd en daar horen traditioneel de botenwijding en de vlootshow bij.

Optredens in De Doolen, Engelse Steenweg
14-16u: Iwein Jacobs traditionele muziek op accordeon
16u: Geert Van den Bon met wijze kleinkunst
17u: Mama Jody steengoede rock uit de sixties en seventies
19u: Djubies experimentele rock
20u: Double D Vlaamse folk van de bovenste plank
22u: DJ Kevin

Klooster, Hooghuisstraat
Richard De Nul (fotograaf) en Paul Vincent (dichter) sloegen de handen in elkaar en stelden de fotodichtbundel "in tegenstrijd" samen. De publicatie, die een creatieve aanklacht is tegen de afbraak van Doel, wordt als een poëtische fototentoonstelling aan het grote publiek voorgesteld.
De prachtige kapel van het voormalige klooster vormt het decor voor deze tentoonstelling  van de foto's met bijhorende gedichten. Ook kunstenaars in andere disciplines verlenen  hun medewerking aan dit feestelijk gebeuren zodat het geheel een mooie symbiose  wordt van beeld, woord en muziek.

In het Hoog Huis in de  Hooghuisstraat is er de voorstelling project Doelpark en het Kunstatelier Denise Aerts. In ’t Paviljoentje, Scheldemolenstraat ’t Verdronken Land fototentoonstelling: het vrolijke Doel. Ook in de  Parochiekring, Park loopt een fototentoonstelling.


Mama Jody opnieuw op de Doelse Feesten

De groep 'Mama Jody' is  verrezen uit een samensmelting van 4 muzikanten die hun roots hebben in de sixties. Het is die  onweerstaanbare drang om muziek te maken en de onverzadigbare honger naar goede tijdloze songs die deze zielsgenoten bij elkaar gebracht heeft.
Initiatiefnemer is Cell De Cauwer (drummer bij de Pebbles, Vaya Con dios en bij Freddy Sunder) samen met Eddy Rooms de bezielers van de Romantics. Sologitaar wordt gespeeld door Johnny D’hondt (les Ombres - Johnny & the boys) Bassist Nico De Beleyr (echtgenoot van Alana Dante)-Dinkies-surprise.
De groep beschikt over een zeer uitgebreid repertoire : Rockin’ sixties – R&B – Blues – Melodische Pop – Country  en soms een tikkeltje Jazzy gekleurd. Zij brengen steengoede muziek,een boeiende mix van herkenbare mooie songs uit de sixties en seventies, originele warme gitaarklanken.

roet in het eten

Het zou Doel niet zijn moest er geen roet in het eten worden gegooid. Zo heeft de Werkgroep Scheldewijding met verbazing kennis genomen van de uitspraken die de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver woensdag deed n.a.v. de Scheldewijdingsfeesten komende zondag in Doel. In een reactie verklaarde de burgemeester dat de Scheldewijding nog altijd de steun geniet van het gemeentebestuur, de Doelse Feesten daarentegen niet gesteund worden. Volgens de burgervader zijn de Scheldewijding en de Doelse feesten twee verschillende dingen en zouden de Doelse Feesten niets meer omvatten dan een muziekfestival en worden alleen die niet meer gesteund.

Jan Creve: "Blijkbaar wordt de burgemeester van Beveren voor wat de werking van zijn gemeente betreft, niet echt gehinderd door een grote kennis van zaken. Scheldewijding én Doelse Feesten worden al jaar en dag georganiseerd door de Werkgroep Scheldewijding onder voorzitterschap van ere-veldwachter Maurice Vergauwen. Het secretariaat wordt waargenomen door Marina Apers. Aan het concept is de afgelopen 36 jaar amper iets veranderd."

Maurice Vergauwen en Marina Apers namen namens de Werkgroep Scheldewijdingsfeesten deel aan alle vergaderingen met de feestcomités van de gemeente. Zoals elk jaar werd een volledig subsidiedossier ingediend voor wat de totaliteit van de activiteiten betreft. Maar tot op de dag van vandaag kreeg de WG Scheldewijding, als enig officieel feestcomité in Beveren, zelfs geen antwoord. En dat ondanks herhaalde (schriftelijke) vraag.

"Allemaal toch weinig beleefd en respectvol tegenover de méér dan honderd vrijwilligers die zich komend weekeinde inzetten voor een goed verloop van een van de grootste festiviteiten op het grondgebied van Beveren", aldus Creve namens Doel 2020,  "Ondanks de treurige houding van hun burgemeester blijven de organisatoren positief. Daartoe is ook al reden. Met méér dan 250 standhouders en reacties en steun van overal uit Vlaanderen vestigen de Scheldewijdingsfeesten dit jaar een absoluut record." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

DOEL. Afgelopen zondag stond Doel allicht voor de laatste keer in het teken van de Scheldewijding. Daarbij vond ook de 5de editie plaats van het DuimenvoorDoel-festival. Een festial waarbij de...

Tijdens de Doelse Feesten kan bezoekers de kunstwerken van KunstDoel Inside en Outside bezoeken.DOEL. Ondanks de financiële tegenvaller zijn er toch voldoende middelen gevonden om zondag 2...

DOEL. Doel 2020 vreest dat het geen subsidie zal krijgen om de bekende Scheldewijdingsfeesten in Doel te organiseren, een evenement dat jaarlijks heel wat bezoekers trekt. Nochtans is volgens de...

Scheldewijding en Doelse Feesten een reuze(n)feestDOEL. Het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 augustus wordt weer een voltreffer voor Doel want, niettegenstaande alle droeve gebeurtenissen, wordt...

BEVEREN. De gemeenteraadszitting van dinsdagavond heeft nog maar eens de miserabele toestand van Doel onderstreept. Nadat Bruno Stevenheydens (Vlaams Belang) smeekte om aan de Maatschappij...

DOEL. De Scheldewijdingsfeesten, ooit een groots visitekaartje van de gemeente Beveren, krijgen voor 2005 een vermindering van de gemeentelijke subsidie van 9.800 euro naar 8.000 euro.