Twee zomeroptredens in de leestuin van de Bib

ZWIJNDRECHT. De leestuin van de bibliotheek achter het AC is en uitstekend geschikte ruimte om wat te organiseren tijdens de zomermaanden. Trouwens, die gezellige tuin werd ook wel voor zulke organisaties aangelegd. Zowel in juli als in augustus, wordt een avond georganiseerd.

Op maandag 26 juli om 20 u geeft Achilles Cools een lezing over 'Kauwen in de spiegel'. Onvoorstelbaar wat hij te vertellen heeft over die vogels, die ook in de omgeving van de leestuin wel eens talrijk aanwezig zijn.
Achilles Cools heeft iets met kauwen. Als beeldend kunstenaar geeft hij deze kraaiachtige vogels een prominente plaats in zijn schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. Maar hij kan er ook boeiend over vertellen. Hij schreef twee boeken over kauwen, die volgens hem de mens een spiegel voorhouden.
Kauwen zijn boeiende vogels met heel specifieke gedragingen en eigenschappen. Die doen ons vaak denken aan menselijk gedrag. Zo kunnen we van deze vogels veel leren over onszelf, over de anderen en over de wereld in het algemeen. Vanuit het gedrag van de kauw krijgt men inzichten over ethische, filosofische en ethologische kwesties. Na deze lezing gaat men deze vogels in de tuin nooit meer op dezelfde manier bekijken.
Toegangsprijs staat op 3 euro met een hapje en drankje inbegrepen.

Het tweede optreden volgt op maandag 16 augustus om 20u. ‘Het Orkest van de Rode Muizen’ is dan te gast. Vooral jonge mensen bevolken dit 25-koppig mini -symfonisch orkest. Strijkers, hout- en koperblazers worden aangevuld met elektrische gitaren en een stevige ritmesectie. Samen brengen zij een bijzondere mix van klassiek en pop: Grieg en Gorki, Schubert en Blondie, Offenbach en The Cure. Zwijndrechtenaar en dirigent Kris Ryckaert leidt niet alleen alles in goede banen, maar zorgt ook voor de nodige arrangementen en enkele bijzondere composities.
Met de trein op de achtergrond in de Fortlaan en skaters in het vizier in het skatepark, tovert het Orkest van de Rode Muizen de leestuin om tot een openluchttheater waar de muziek en het speelplezier overtuigend de bovenhand zullen halen. Toegang is eveneens  3 euro inclusief een drankje. (r.d.)

 

 

Lees ook:

Cultuurschepen André Van de Vijver opende officieel de leestuin. Bibliotecaresse Nadia Vriesacker kreeg er in haar bib een waardevolle uitbreiding bij.ZWIJNDRECHT. Achter de bibliotheek en naast het...