Guldensporenviering met volksmuziek

De toegangsprijs staat op 6 euro (Plus-3-pas 5euro) Kaarten te bekomen op 03.252.85.36
Het is een organisatie in het kader van de Vlaamse feestdag en verloopt in samenwerking met de Afdeling Volksontwikkeling en Bibliotheken van de Vlaamse Gemeenschap.
geschiedenis
Deze Guldensporenviering brengt ons terug naar 11 juli 1302. In ons geschiedenisboekje van de lagere school stond daarover een verhaal. De slag der Gulden Sporen.
"Op de Vlaamse belforten wapperden de Franse vlag. Daar stonden drie lelies op. Wie met de Fransen spande, noemde men Leliaards. De vrienden van de graaf heette men Klauwaards. Op zijn wapen stond immers een klauwende leeuw.
Pieter de Coninck stookte zijn makkers op. Hij was maar een arme wever. Maar praten dat die man kon! Hij sprak met de Klauwaards en zette hen aan om mee te doen. Waaraan?

Wat zou de Franse koning nu zeggen? Zijn leger zou komen om te straffen. En ’t Franse leger kwam; vel boogschutters en huurknechten, en honderden geharnaste ridders en met ijzer beklede paarden. Maar de Vlaamse ambachtslieden kenden geen vrees. Ze klemden krachtig hun goedendag. Enkele ridders waren de Graaf trouw gebleven. Die zouden meevechten.
Te Groeninge (Kortrijk) stonden de legers tegenover elkaar. Wat werd daar hard gevochten! De Franse boogschutters drongen vooruit. Toen dachten de ridders dat het gevecht gewonnen was. Zij reden de boogschutters omver. Hun paarden schoten in ’t slijk. De Vlamingen klopten ongenadig met bijl en goedendag. En ze wonnen! Eén der moedigste was Jan Breydel. Hij werd op het slagveld tot ridder geslagen. Na de slag vond men meer dan 600 gulden sporen. Vlaanderen was van de vreemde bezetting verlost."
Zo werd het aan de leerlingen verteld volgens een geschiedenisboekje uit 1953. (Rolf Duchamps)