Beveren deelt in 3,8 miljoen euro Vlaamse subsidies voor toeristisch-recreatieve projecten

De minister hecht bijzondere waarde aan het toerisme: "Investeren in de kwaliteit van onze toeristische infrastructuur is broodnodig, willen we de toeristen elke keer opnieuw warm kunnen maken voor een vakantie in een van onze prachtige Vlaamse groene regio's. Dat blijft een belangrijke uitdaging. Want een bloeiende toeristische sector zorgt er voor een goed draaiende lokale economie en werk in eigen streek."

In september 2007 opende in 4 lokalen van de kat een nagelnieuw bezoekerscentrum, dat samen met het nieuwe toeristische infopunt een uitnodigende, spannende, boeiende, verrassende en confronterende plek is voor de bezoekers.
Nu wordt de binnenrestauratie van de 8 overblijvende lokalen van de kat aangepakt. Hier wordt een volwaardig belevingscentrum uitgebouwd, aansluitend op het bezoekerscentrum. Het belevingscentrum Liefkenshoek focust op het versterken van het toeristisch-recreatief potentieel van het grensgebied, dankzij o.m. de ontsluiting van de site op een plezierige educatieve manier.
Wat het Waasland ook interesseert is de optimalisering fietsnetwerk in de provincie Antwerpen (subsidie: 26.800 euro) bij TPA vzw of Toerisme Provincie Antwerpen. Het fietsnetwerk is reeds een aantal jaren provinciedekkend. TPA wil de beleving van het netwerk en aanbod verhogen door:Het comfort en gebruiksgemak voor de fietser vergroten (via inrijpunten en doelenbewegwijzering).
In een regio als Scheldeland, waar uiteraard heel wat Wase gemeenten zijn bij betrokken die door het oversteken van de stroom in de Antwerpse buurt komen, is er nood aan bijkomende doelenbewegwijzering waarop men zich opnieuw kan oriënteren als men bv. van het veer afstapt. Deze doelenbewegwijzering is ondersteunend aan de bestaande knooppuntbewegwijzering en verhoogt het comfort voor de fietser.
Ook de inrijpunten moeten het netwerk nog toegankelijker maken, vooral voor mensen die minder vertrouwd zijn met de regio. Het zijn een aantal goed bereikbare plaatsen, waar voldoende parking is, indien mogelijk ook met horeca en een duidelijk infobord, zodanig dat fietstoeristen er gemakkelijk hun fietstocht kunnen starten. Kwestie is, dat de mensen weten hoe ze er geraken.
TPA wil de bestaande themaroutes evalueren en waar mogelijk saneren (waar aangewezen enten op het netwerk en minder aantrekkelijke routes helemaal laten verdwijnen). Gelijktijdig wil TPA de routes herwerken door bijvoorbeeld trajecten te verbeteren en belevingsaspecten toe te voegen. Op die manier krijgt de fietser kwaliteitsvolle themaroutes aangeboden, die hem een traject suggereren en een meerwaarde bieden op het vlak van beleving en informatie rond een bepaald thema. Aan het vertrekpunt (max. 2) van elke themaroute komt er een startbord met beknopte info .
Tenslotte wil TPA de link tussen het fietsproduct en de regio versterken. Hiertoe zullen welkomstborden geplaatst worden langs het fietsnetwerk wanneer men de regio binnen rijdt (Antwerpse Kempen en Scheldeland). Ook de themaroutes moeten het imago van de regio verder helpen te versterken. (rd)