Publiek-private samenwerking voor nieuw zwembad reeds ondertekend
Volgens burgemeester Marc Van de Vijver is het zeker geen prestigeproject zoals hij in een krant had gelezen. Het zwembad werd in 1976 in gebruik genomen en na 40 jaar is een vervanging wel aan de orde. Een publiek-private samenwerking is anno 2010 een interessant gegeven voor de gemeente die nu kan samenwerken met een private onderneming. En Sport & Recreatie Leuven heeft al wat ervaring in het bouwen van zwembaden. Zaakvoerder Jan De Wit wees er op dat momenteel heel wat baden aan vervanging toe zijn.
Om zich wat te informeren was eerder het Beverse college een kijkje gaan nemen in Brasschaat. Daar werd vernomen dat ze erg tevreden waren over hun zwembad. Zulke bouw brengt enorm werk mee en daarom is het best een publiek-private samenwerking op te starten. En in Brasschaat waren ze daar heel tevreden over en zo ontstond ook in Beveren de idee om via een PPS te werken.
Het zwemmen kreeg in de loop der jaren steeds maar nieuwe impulsen. Ook naar de zwemsport zelf kan een nieuw zwembad jonge atleten vormen voor de regio. Uiteindelijk is het toch het recreatief zwemmen dat nog steeds in stijgende lijn gaat. Maar het is de bedoeling dat in Beveren zowel de sportieve als de recreatieve zwemmer aan zijn trekken zal komen.
Sport & Recreatie, dat reeds als S&R in de bekendheid is gekomen, neemt zowat de taak van de gemeente over. Deze private partner heeft veel ervaring in de sector. Reeds in 1990 startte hij met het bouwen van recreatieve zwembaden. Nadien kwamen er projecten bij waar S&R zowel de bouw als exploitatie op zich nam. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de zwembaden in Pelt en Lier. Momenteel zijn de bouwwerken ook gestart voor gelijkaardige projecten in Bergen en Gent.
Het Beverse college keurde reeds in zitting van 30 juni 2008 het principe goed om een nieuw zwembad te bouwen onder een pps-constructie De gemeenteraad keurde op 30 september 2008 het lastenboek goed voor de bouw en uitbating van een nieuw zwembadcomplex. In totaal hebben vier geïnteresseerde vennootschappen een voorstel ingediend. Het college besliste op 7 september 2009 om verder te onderhandelen met de firma Sport en Recreatie. En van dan af werd niet meer geaarzeld om alles voor te bereiden.
Voor de zwemacademie is een apart doelgroepenbad voorzien. Hier zullen zowel zwemlessen als hydrobic en aquagym worden gegeven. Dit bad is ook uitermate geschikt voor senioren. De ‘sportzone’ in het zwembad heeft een 25 meter-bad waar ook een tribune bij hoort en een instructiebad voor de scholen
De recreatieve zwemmer zal zijn gading zeker vinden in het aantrekkelijk recreatiegedeelte met glijbaan, golfslagbad, wildwaterbaan en nog veel meer. De bezoekers die eerder rust en comfort op prijs stellen, kunnen verpozen in het aparte wellnessgedeelte met warme lagune, sauna, hammam en bubbelbaden. Het prijskaartje dat vast hangt aan het nieuwe bad staat op een 24 miljoen euro. De gemeente zal jaarlijks 1,78 miljoen euro betalen voor de infrastructuur maar na 30 jaar kan ze wel eigenaar worden.
Schepen Katrien Claes, verantwoordelijk voor de jeugd, kreeg ook haar wens vervult in dit project want ze wou er graag een speeltuin bij. De nieuwe buitenspeeltuin zal bestaan uit verschillende delen aangepast aan verschillende leeftijden. Voor de speeltuigen alleen al is een bedrag van 300.000 euro voorzien.
Uiteraard komt er ook een restaurant/taverne en vanuit het zwembad zal men ook een drankje of een hapje kunnen bestellen aan een grote zwemmersbar. Het huidige personeel in het zwembad zal in dienst blijven maar er zal er nog heel wat bij komen. Verwacht wordt dat er 35 jobs in totaal bij zullen horen. Het nieuwe zwembad zal open gaan in het najaar van 2012. Het oude zwembad zal dan nadien worden omgebouwd tot een trainingssporthal.
De gemeente Beveren heeft eerder ook al een PPS-constructie opgestart en dat was voor voor de bouw en uitbating van het nieuwe voetbalcomplex. Het advocatenkantoor van Meester Eric Van Hooydonk begeleidt ook nu de gemeente tijdens het ganse traject. (Rolf Duchamps)