11.550 inburgeringscontracten voor nieuwkomers in 2009

REGIO. N-VA is op pad gegaan om te zien hoe het met de inburgerscontracten zit. Het schijnt een succesverhaal te zijn. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Liesbeth Homans kreeg van Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois. Maar liefst 11.550 nieuwkomers ondertekenden in 2009 voor het eerst een inburgeringscontract. 6.776 nieuwkomers behaalden datzelfde jaar het inburgeringsattest. In Antwerpen werden de meeste contracten afgesloten.

"Inburgering is hét instrument bij uitstek om nieuwe Vlamingen bekend te maken met - en te integreren in onze samenleving. Dat het werkt, bleek onlangs nog uit een studie van het Hoger Instituut voor de Arbeid. Maar dat neemt niet weg dat we dit traject moeten blijven uitdiepen en bijvoorbeeld meer aansluiting moeten zoeken op andere diensten zodat inburgeraars nog meer doorstromen naar werk, hoger onderwijs en participatie aan het maatschappelijk leven", zegt Homans.

De komende jaren wil de Vlaamse regering zich dan ook extra inzetten op participatie, een goede kennis van het Nederlands en gerichte aandacht voor ouders van schoolgaande kinderen.

Inburgeringscoach.

Vlaams minister Geert Bourgeois lanceerde recent een oproep voor een taalpromotiebeleid aan de Huizen van het Nederlands en hij werkt aan de ontwikkeling van het concept ‘inburgeringscoaches’ om nieuwe Vlamingen met ‘oude’ Vlamingen in contact te brengen. Vanaf volgend jaar gaat de Vlaamse regering op zoek naar autochtone vrijwilligers die coach willen worden van migranten die een inburgeringscursus volgen. Een autochtoon die dus een allochtoon begeleidt. Gratis.

Het gaat om vrijwilligerswerk, waarvan de beide partijen iets opsteken. De nieuwkomer raakt sneller vertrouwd met onze taal en cultuur, de coach kan op een positieve manier participeren aan het migratie- en inburgeringsproces. In Nederland is dit concept al een groot succes.

-"Deze initiatieven verdienen dan ook alle steun", besluit Homans.

Het is al van 1 april 2004 dat het Inburgeringsdecreet in werking trad. Dit decreet verplicht alle nieuwkomers die permanent in Vlaanderen komen wonen om een inburgeringstraject te volgen. Zo krijgen ze ondermeer lessen Nederlands, toeleiding naar de arbeidsmarkt en een cursus maatschappelijke oriëntatie. Niet-verplichte inburgeraars kunnen vrijwillig een inburgeringscontract aangaan. Ook bepaalde groepen van oudkomers moeten verplicht een traject volgen of hebben er recht op.

In 2009 ondertekenden maar liefst 11.550 nieuwkomers voor het eerst een inburgeringscontract (in 2008 waren dit er 10.425, in 2007: 10.291). 6.776 nieuwkomers behaalden een inburgeringsattest (in 2008: 6.532, in 2007: 4.428). Van de oudkomers tekenden er 1.832 voor het eerst een inburgeringscontract (in 2008: 2.467, in 2007: 1.744), 1.164 oudkomers behaalden een inburgeringsattest (in 2008: 1.236, in 2007: 294).

40 verplichte inburgeraars kregen in 2009 echter een administratieve geldboete opgelegd omdat ze niet voldeden aan hun plicht. Daarnaast werd er in 2009 aan 4 rechthebbende inburgeraars een administratieve geldboete opgelegd omdat ze het vormingsprogramma onrechtmatig vroegtijdig hadden beëindigd.(Rolf Duchamps)