Nog nieuwe projecten op stapel bij Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij

ImageZWIJNDRECHT. De Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij heeft naar de toekomst toe nog schitterende projecten op het bouwprogramma staan. In het ‘Project Kloosterstraat’ op de gronden van de familie Van Goethem, nabij de Luwte en de plaats waar het OCMW het nieuwe rusthuis gaat bouwen, voorziet de ZHM de oprichting van een 30-tal kleine sociale huurappartementen waarvan de doelgroep zal afgestemd worden op het nieuw te bouwen RVT-Herleving. Trouwens, het inbreidingsproject op de gronden Van Goethem is een samenwerking tussen de gemeente Zwijndrecht, het OCMW en de ZHM. Elk van hen zal er een eigen project realiseren.

FVan de 30 voorziene huurappartementen worden er 15% aangepast aan rolstoelgebruikers. Het worden bejaardenwoningen in de zin van aanleunflats bij het nieuw rusthuis. Het achterliggend terrein zal worden ingericht als openbaar park. Er is een optie op een verbinding met het OCMW -project ,wat wenselijk is maar niet noodzakelijk. Er zal een stallingscapaciteit zijn voor 50% van de woongelegenheden. Het is wel zo dat al de te realiseren projecten (ZHM,OCMW en gemeente ùet het openbaar terrein) op elkaar worden afgestemd op vlak van stedenbouwkundige invulling en infrastructuur – en omgevingswerken. Het is de gemeente die de stedenbouwkundige visie voor het volledige binnengebied ‘Van Goethem’ heeft opgemaakt. Het werd in 2009 reeds besproken en het is daarbij dat werd gesteld dat de waardevolle en groene ruimte er niet mag verloren gaan.Voor de infrastructuur – en omgevingswerken kan beroep gedaan worden op een subsidie. In 2010 zal nog een ontwerper worden aangesteld. Nog in de Burchtse Kloosterstraat, is er het project rond het oud schoolgebouw. Er is daar een wederzijdse verkoopbelofte rond grondoverdrachten tussen de gemeente, de vzw Parochiale Werken Sint-Jozef en de ZHM en die heeft betrekking op de eigendommen gelegen in de Idsteinlaan en de Kloosterstraat. De gemeente wil haar gronden in de Idsteinlaan verkopen aan Parochiale Werken met de bedoeling dat daar een nieuw schoolgebouw voor de Vrije Katholieke scholen wordt gebouwd. Er zou dan een samenvoeging kunnen komen van de twee campussen Idsteinlaan en Kloosterstraat in 1 scholencomplex.De vzw Vrije Katholieke scholen wil de gronden en de gebouwen van de school in de Kloosterstraat verkopen aan de ZHM. De grondoverdrachten kunnen hier maar eerst gebeuren nadat het nieuw scholencomplex aan de Idsteinlaan is opgericht.Hier wordt gedacht dat het nog twee tot drie jaar kan duren. De gemeente heeft al een belofte van verkoop opgemaakt. Voor de ZHM zullen de gronden en gebouwen van de school in de Kloosterstraat toch gaan over 3.932 m² en volgens een schattingsverslag, dat wel al dateert uit oktober 2000, kwam het aankoopcomité op 540.407 € .De ZHM zou op de plaats van de school een 40-tal sociale wooneenheden willen bouwen. Er werden reeds verkennende en positieve gesprekken gevoerd met de Vlaamse Maatschappij voor Sociale Woningbouw. 

 

Image
De oude bibliotheek in de Laarstraat waar de ZHM zinnens is 17 appartementen op te richten.
Vroegere bibliotheekgebouw.
Het ruime voormalig bibliotheekgebouw in de Laarstraat staat al heel wat jaren leeg. In augustus 2005 keurde de gemeente de verkoop van het gebouw aan de ZHM, goed. Het prijskaartje stond op 250.000 €. Maar de adder onder het gras was de aanwezigheid van een historische grondvervuiling zodat de grondoverdracht niet kon gebeuren. OVAM voerde een bodemsaneringsproject uit half 2009 en met alle betrokkenen werd de stand van zaken bekeken. Een voorlopige planning sprak van een aankoop van het gebouw en de grond in 2010. OVAM zou ambtshalve de verontreiniging ontgraven in 200 – 2011. De bouwwerken konden dan uitgevoerd worden in 2011-2012, tenminste als er kredieten ter beschikking zijn. Vanaf 2012 is een grondwatersanering gepland.De ZHM wil er 17 appartementen en een halfgrondse garage bouwen. Een schetsontwerp daarvan werd door alle instanties gunstig onthaald. 

 

Image
De wijk Terlocht waar de ZHM veel woningen gaat verbouwen.
Terlocht. Een belangrijk project is het “vervangingsbouwproject” in de wijk Terlocht die binnen de ZHM tot het oudste deel van het patrimonium behoort. Terlocht is een grote wijk met 30 woongelegenheden uit 1960, 29 van het bouwjaar 1967 en deel 3 met 16 woongelegenheden kwamen  er in 1970. Totaal zijn er 75 woongelegenheden met 34 appartementen en 41 woningen plus 1 wijklokaal. Het is wel logisch dat de woningen niet meer voldoen aan de hedendaagse comfortvereisten en bovendien zijn ze ook bouwfysisch aan grondige renovatie toe. Maar de ervaring leerde al dat zulke renovatiewerken duur uitvallen. Het was dan ook al jaren terug beslist om over te gaan tot een volledig vervangingsbouwproject, dat vermoedelijk in meerdere fasen zal gebeuren. In 2008 werd door de gemeente en de ZHM eens tartnota opgemaakt. Begin 2009 werd officieel de opmaak van een stedenbouwkundige studie aangevraagd bij de VMSW. In oktober 2009 werd de startnota aangevuld en bijgewerkt en door alle actoren goedgekeurd.In september 2010 zou de stedenbouwkundige studie klaar zijn en er zal dan een infovergadering komen voor de buurt en de wijkbewoners. Nu al staan heel wat woningen leeg. 

 

Image
Ook Dorp West 77 wordt vermeld voor een toekomstig project voor een 4-tal woongelegenheden.
Nog projecten op komst. De ZHM is volop bezig aan nog meer dossiers die in de toekomst zullen worden uitgewerkt. Grote mogelijkheden, laat ons zeggen. Aan Dorp West 77 is een vervangingsproject voorzien en waar de vroegere café was, komen een 4-tal appartementen/studio’s.In Burcht is er een vervangingsproject in de Zwijndrechtsestraat 8, 12 en 16. De woningen daar tussen liggend zijn eigendom van burgers. Dit project kreeg van de gemeente reeds stedenbouwkundige voorwaarden mee.Bij een vervangingsproject in de Prins Leopoldstraat 28 te Burcht zullen een 8-tal appartementen worden gebouwd. Momenteel waren er daar vier woongelegenheden waarvan nog slechts één is bewoond.In het binnengebied van de Fortlaan Zwijndrecht zijn ook nog een 35-tal appartementen voorzien. In de Statiestraat 69, het huis dat werd voorzien voor een doorgang naar het gebied van het vroegere voetbalveld van Sparta en achter de A.Borinstraat, wordt een vervangingsproject voor 2 appartementen.(Rolf Duchamps)  

Image
Dit is de Prins Leopoldstraat 28 waar men zinnens is een omvorming naar 8 appartementen te realiseren. Nu zijn er vier waarvan nog 1 bewoond.

Image
In de Zwijndrechtsestraat is ook een project gepland. Dit gebouw en nog enkele woningen verder behoren bij het bouwproject dat evenwel, maar naar de toekomst is gericht.