Picknickbanken in twaalf Lokerse wijken

Image
Tevreden genodigden tijdens Open Dam Dag bij de voorstelling van de nieuwe picknickbanken.
LOKEREN. VVV-Toerisme gaat in twaalf Lokerse wijken een picknickbank plaatsen op mooie rustige plekjes aan of dichtbij het fietsroutenetwerk. Bedoeling is, niet alleen rust- en picknickplaatsen voor fietsers en wandelaars te creëren, maar ook een ontmoetingsplek voor de hele buurt. Voorzien wordt, dat alle banken zullen geplaatst zijn tegen 11 juli, zodat ze op die Vlaamse Nationale Feestdag feestelijk in gebruik genomen kunnen worden.

De 12 picknickbanken worden momenteel gratis gemaakt door de afdeling houtbewerking van het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs PCVO Waas en Durme. De VVV-Toerisme draagt de kosten voor het hout. Enkele banken staan al afgewerkt in de school. Op zaterdag 29 mei deed ook het PCVO mee aan de Open Dam Dag en konden belangstellenden de cursisten in tal van opleidingen aan het werk zien. Dit was meteen de ideale gelegenheid om de banken op de binnenkoer van de school tentoon te stellen en ze te onderwerpen aan een test-picknick door een aantal prominenten: o.a. provinciaal bestendig afgevaardigde voor onderwijs Peter Hertog, burgemeester Filip Anthuenis, schepen voor toerisme Sabine Van Rysselberghe, PCVO-directrice Carolien Theus en adjunct-directeur Eric Laureys. Ook aanwezig: de betrokken leerkrachten en cursisten houtbewerking, en leden van de VVV-Toerisme.

Image
In de werkplaatsen van het PCVO startte men vorige maand met het maken van de picknickbanken.
Adjunct-directeur Eric Laureys van het PCVO noemt zich weliswaar fietsliefhebber, maar heeft onderweg blijkbaar toch nood aan frequente tussenstops om even te verpozen. En die vond hij niet overal bij zijn fietstochten rond Lokeren. Dus kwam hij zelf met het voorstel om picknickbanken te plaatsen. VVV-Toerisme vond dit een uitstekend idee, met de samenwerking tot gevolg.
Op kosten van de VVV werd hout aangeschaft; omwille van zijn duurzaamheid werd gekozen voor de tropische houtsoort padoek, onder het FSC-label. Dit label garandeert dat het hout afkomstig is van een duurzaam beheerd bos met gewaarborgde heraanplanting.
De banken worden gratis gemaakt door de afdeling houtbewerking en houtsnijden van het PCVO, onder leiding van de leraars Jan Buyl en Kris Waelput. Dit wordt aanzien als een goede oefening voor de cursisten met als resultaat een mooi bruikbaar product, nuttig voor de ganse bevolking.

Waar nodig, komt er van op de bestaande fiets- en wandelroutes een bewegwijzering naar de picknickplaatsen. De groendienst zorgt voor de aankoop van vuilnisbakjes; ook het regelmatig ledigen en reinigen daarvan wordt gepland.
Voor de verdere toekomst wordt eraan gedacht om bij elke picknickplaats een infobord te plaatsen met informatie over de nabijgelegen wijk, en met korte info over de bestaande fiets- en wandelroutes in de onmiddellijke omgeving.

Voor elke picknickplaats is een meter of peter aangesteld, die instaat voor het dagelijks toezicht.

locaties

Image
Picknickbanken als decor voor demonstratie met politiehonden tijdens Open Dam Dag
De nieuwe picknickplekjes komen in de volgende wijken:
Centrum (Sportlaan), Bergendries (Grijzebosplein), Kop (hoek Kopkapelstraat/Stijn Streuvelsstraat), Rozen (Nachtegaalplein), Daknam (hoek Daknamdorp/Reinaertdreef), Spoele (Jozef De Veusterstraat), Heirbrug (Sint-Annapleintje), Staakte (aan kapelletje op het Lammeken), Heiende (pleintje voor de kerk), Oudenbos (hoek F.Hanusdreef/Nieuwe dreef), Doorslaar (begin oude tramroute), Eksaarde (noordkant kerkplein)

feest

De picknickbanken worden feestelijk in gebruik genomen op 11 juli. Om 11.30 uur verzamelt men op de Markt voor een reuzenpicknick. Vanaf 13.30 uur fietstocht langs uitgestippelde routes naar de 12 picknickplaatsen. Overal is randanimatie voorzien. (jdw)

Image
Burgemeester Filip Anthuenis en schepen Sabine Van Rysselberghe op bezoek bij het PCVO tijdens het maken van de picknickbanken.

Image
Zittend vlnr: Provinciaal Bestendig Afgevaardigde Peter Hertog, burgemeester Anthuenis en schepen Van Rysselberghe. Staande rechts: adjunct-directeur van het PCVO Eric Laureys.

 

 

Lees ook:

MOERBEKE. Skaters en jongeren uit Moerbeke zijn al lang vragende partij voor een plaats waar ze kunnen skaten en ontmoeten. Voor hen is er goed nieuws. De gemeente Moerbeke had al 100.000 euro...

STEENDORP.  Met de start van de lente kan de fiets weer van stal en kunnen er plannen gemaakt worden om te wandelen, joggen of picknicken. En dan is de dijk in Steendorp een leuke plaats. Op de...

LOKEREN. VVV-Toerisme zal in 12 Lokerse wijken picknickbanken plaatsen. Die plekken moeten niet alleen een mooie rust- en picknickplaats zijn voor fietsers en wandelaars, maar...