Britse zender ontkracht mythe

TEMSE. Al jaren leefde in Temse de idee dat ene Elisabeth Van Strydonck (1866-1943) afstamde van de koning van Frankrijk. De dame had dat zelfs op haar naamkaartjes gedrukt. De recente geschiedenis wil dat een nazaat van Van Strydonck Engelands populairste ochtendprogramma presenteert. Journaliste Helen Fospero trok voor ITV naar Temse om onderzoek te doen naar de bewering van haar voorvaderlijk familielid.

Fospero contacteerde het gemeentebestuur, waarna burgemeester De Ryck haar in contact bracht met Mita Coolsens, een naast  familielid van Elisabeth Van Strydonck. Mita’s moeder, Josée Van Strydonck, was een dochter van Elisabeths broer Désiré. Coolsens stelde jaren geleden een gedetailleerde familiegeschiedenis met stamboom samen. Zij wist de mythe rond haar groottant vrij snel te ontkrachten: Elisabeth Van Strydonck leed aan parafrenie, een vorm van schizofrenie en megalomanie (grootheidswaanzin). Zij was dus helemaal niet verwant met de koning. Mita Coolsens toonde wel nog een visitekaartje van Van Strydonck, waarop letterlijk te lezen is 'Princesse d’Orange et Princesse de France, de Bourbon et d’Orléans etc. Grand’ Vassale de la Couronne de France et Pairesse de France. Rue de Rivage 3 Tamise'.

Image
v.l.n.r. producer Chantal Robehmed, burgemeester Luc De Ryck, journaliste Helen Fospero, Mita Coolsens en de technici

De TV-ploeg maakte opnamen aan het toenmalige woonhuis van Elisabeth in de huidige Oeverstraat 3. De opnamen worden eind juni uitgezonden. (mb)