Hoe zit het met een volmacht bij de verkiezingen?
ZWIJNDRECHT. Voor de verkiezingen van 13 juni kunnen bepaalde groepen van mensen stemmen met een volmacht. Maar de vraag is voor wie dat geldt. De gemeente heeft dat nu eens duidelijk gesteld. Wie door ziekte of door een handicap niet in staat is om te gaan stemmen. Voeg een medisch attest bij de volmacht (opgelet: een arts die zelf kandidaat is, mag het attest niet afgeven).
Wie verblijft om beroeps- of dienstredenen in het buitenland. Voeg een attest van de werkgever bij de volmacht.
Wie in België is, maar op de dag van de verkiezingen moet werken, voegt ookeen attest van de werkgever er bij.
Jijzelf of iemand van je gezin die bij jou woont, oefent het beroep van schipper, marktkramer of kermisreiziger uit. Voeg een attest bij de volmacht waaruit de uitoefening van het beroep blijkt, afgegeven door de burgemeester van de gemeente waar de betrokkene in het bevolkingsregister is ingeschreven. Dit attest kun men enkel afhalen in het Administratief Centrum.
Wie in de gevangenis verblijft met bij de volmacht een attest van de directie van de strafinrichting voegen.
Wie geloofsovertuiging heeft die niet toelaat om te gaan stemmen moet er een attest bijvoegen van de religieuze overheid.
Wie student is en om studieredenen niet kan gaan stemmen: voeg een attest van de directie van de school bij de volmacht.
Wie om privéredenen tijdelijk in het buitenland verblijft: voeg bij de volmacht een attest van tijdelijk verblijf in het buitenland, afgegeven door de burgemeester van de woonplaats. De aanvraag op reis moet men bij de burgemeester indienen. Dit attest kun men enkel ophalen in het administratief centrum.
Aan wie volmacht geven?
Men kan een volmacht geven aan een andere kiezer. De nieuwe Vlaamse kieswetgeving heeft ervoor gezorgd dat de beperking tot familieleden, zoals die vroeger bestond, wordt opgeheven. Het is zelfs zo dat de persoon aan wie men volmacht geeft niet in de gemeente moet wonen waar hij de stem via volmacht moet uitbrengen. Het volstaat dus dat hij als kiezer is ingeschreven in om het even welke gemeente in België. Wel kan één persoon niet meer dan één volmacht krijgen.
Men geeft iemand volmacht met een specifiek formulier. Dit kan men afhalen in het administratief centrum of men kan ook hier het volmachtformulier downloaden. De persoon die in de plaats stemt, geeft dit ingevulde formulier af aan de voorzitter van het stembureau waar men moet gaan stemmen, samen met het attest dat bewijst dat men niet kan gaan stemmen.
De persoon die bij volmacht stemt voor een andere kiezer moet bovendien in het bezit zijn van zijn eigen identiteitskaart, zijn eigen oproepingsbrief en van de oproepingsbrief van de kiezer in wiens naam hij komt stemmen.
Wie een formuliert moet afhalen, haast zich naar het AC op het Binnenplein. (Rolf Duchamps)