Nathalie van Garsse nieuwe voorzitter Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting
SINT-NIKLAAS. De nieuwe voorzitter van de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting Nathalie Van Garsse, heefthaar eerste maand werken achter de rug. Zij werd vanaf 1 mei 2010 aangesteld door de Raad van Bestuur voor een termijn van drie jaar.
Nathalie is 32 jaar, en mama van Lena van ruim een jaar oud. Ze studeerde af als onderwijzeres én maatschappelijk assistente, en werkt intussen al negen jaar in het Buitengewoon Secundair Onderwijs waar ze les geeft aan jongeren met een matig tot ernstige mentale handicap met autisme. Vandaar heeft ze de Bachelor na Bachelor ‘Buitengewoon Onderwijs’ gevolgd en aansluitend het postgraduaat ‘Autismespectrumstoornissen’. Het is haar taak om samen met het klasteam de leerlingen voor te bereiden op een zinvolle dagbesteding in een dagcentrum en op beschermd wonen, thuis of in een andere woonvoorziening.
Doorheen haar engagementen in de speelpleinwerking met speelplein Kwammer en vzw Speelpleinwerkingen Waasland, en in de Scouts Sint-Kristoffel, kwam ze in de Stedelijke Jeugdraad terecht. Al snel werd ze daar bestuurslid. Na zes jaar stelde ze zich kandidaat als voorzitter en werd verkozen. Eind 2005 werd ze gevraagd om op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te staan van Sp.a- Spirit-Groen!. Na een adviserende rol in de Stedelijke Jeugdraad sprak de mogelijkheid tot een besturende rol in de politiek haar natuurlijk aan.
Op de gemeenteraad van 16 februari 2007 werd Nathalie aangeduid als vertegenwoordiger
van het Sint-Niklase stadsbestuur in de Algemene Vergadering van de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting. Vervolgens werd ze op de gemeenteraad van 26 september 2008 voorgedragen als kandidaat voor de Raad van Bestuur van de SNHM, waarna de Raad van Bestuur haar op 21 april 2010 unaniem heeft aangeduid als voorzitter, met ingang vanaf 1 mei 2010.
Wonen een basisrecht.
Nathalie heeft zéér bewust voor het mandaat als voorzitter gekozen. Ze vindt wonen een basisrecht. Als moeder in een jong gezin is ze zich er sterk van bewust hoe belangrijk een dak boven je hoofd is. Als ze de beelden zag van gezinnen die door de financiële crisis in Amerika hun huis moesten verkopen en dan maar in de auto of in een tentenkamp moeten leven (slapen, eten, wonen), dan is ze blij dat we hier bij ons een degelijk sociaal vangnet hebben. Nathalie is ervan overtuigd dat de sociale huisvesting voor de financieel kwetsbare gezinnen écht het verschil kan maken tussen zwemmen of verdrinken. Ze heeft dan ook niet getwijfeld toen men
haar vroeg om mee aan het roer te staan van de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting.
Samen met de Raad van Bestuur wil Nathalie de komende maanden de beleidslijnen uitstippelen voor de komende drie jaar. Hiervoor zal ze gesprekken aangaan met het personeel van de SNHM, huurders en andere (sociale) partners.
Als voorzitter vindt ze volgende drie pijlers belangrijk: Bouwen, bouwen, bouwen, Het realiseren van bouwprojecten is een kernactiviteit van de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting. Het moet gezegd durven worden dat in volle financiële crisis de sociale huisvestingmaatschappij het ook niet gemakkelijk heeft. De crisis treft de zwaksten in onze maatschappij als eerste.
De nieuwe voorzitter stelde: "Wanneer mensen hun huur niet of niet tijdig kunnen betalen legt dit ook een hypotheek op de financiering van onze renovatie- en nieuwbouwprojecten. Het belooft een moeilijke periode te
worden voor de SNHM. Toch maakt ik mij sterk dat ik, samen met het directiecomité en de Raad van Bestuur een krachtig, sociaal en menselijk beleid zal voeren en de geplande projecten tot een goed einde zal brengen. Dat is essentieel om aan de vele kandidaat-huurders een oplossing te bieden voor hun huidige woonnood. Op 31 december 2009 waren er immers 1492 kandidaat-huurders geldig ingeschreven op de wachtlijst."
Momenteel heeft de Sint-Niklase Maatschappij van de Huisvesting 1518 woongelegenheden in eigendom, waarvan 1062 appartementen en 456 ééngezinswoningen worden verhuurd. Nathalie wil niet blind zijn voor de energiecrisis die heerst. "Mensen die het financieel moeilijk hebben mogen we letterlijk niet in de kou laten staan. De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. De eerste woningen werden immers gezet in de jaren ’30. Intussen zijn de bouwnormen enorm geëvolueerd en moeten bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten specifieke energieprestatienormen worden gehaald. Het huidige patrimonium voldoet niet meer aan deze normen, en dit heeft impact op de energiefactuur van de huurders.
Deze energiekosten wegen inderdaad zwaar door bij mensen met een laag inkomen. Nathalie: "Vandaar moeten we als huisvestingsmaatschappij onze verantwoordelijkheid opnemen en wil ik stapsgewijs de komende jaren investeren in energiebesparende maatregelen."
Investeren in goede relatie met kandidaat-huurers
Ze wil ook tijd maken voor de mensen. Investeren in communicatie met de (kandidaat-)huurders betekent investeren in een goede relatie met de kandidaat-huurders. Hiervoor organiseert ze een spreekuur op woensdag tussen 15 u. en 18 u op de kantoren van de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting. Nathalie wil naar de mensen hun problemen en vragen luisteren en ze leren te begrijpen. Het is tevens belangrijk dat ze een duidelijke, verstaanbare en correcte informatie krijgen.
"Maar" zo zegt ze "De kandidaat-huurders en huurders mogen tijdens zo’n gesprek geen voorkeursbehandeling verwachten. Maar ik zal proberen om hen binnen het wettelijke kader zo goed mogelijk verder te helpen of hen hierin wegwijs te maken. Gelukkig staan we binnen de sociale dienstverlening niet alleen. De huurderspopulatie is zeer verschillend, omvat veel verschillende culturen, achtergronden, armoede- of psycho-sociale problematieken. De algemene leefbaarheid moet gevrijwaard blijven, en anderzijds is het ook belangrijk dat de individuele huurder zoveel mogelijk wordt geholpen om zijn taken als sociale huurder correct op te nemen."
De nieuwe voorzitter kon al op dinsdag 11 mei de voorlopige oplevering bijwonen van de sociale woningen in Klokke Roelandlaan 1 tot 27 te Sinaai. Het betrof 8 appartementen en 6 woningen. Op die dag kregen de huurders tevens hun sleutel. Het was een project van het archiburo Johan Van Royen en de aannemer: Bouwonderneming Marcel Everaert-Cooreman. De geraamde kostprijs stond op bijna 1,6 miljoen euro. Er was gestart met de bouw op 13 oktober 2008 met een uitvoeringstermijn voorzien van 500 kalenderdagen.(Rolf Duchamps)