Gehoord in de Kruibeekse gemeenteraad
KRUIBEKE. In de gemeenteraad van mei werden enkele punten naar voor gebracht. Zo doet de gemeente mee met de andere Wase gemeenten om bij het uitgeven van een nieuwe elektronische identiteitskaart bij spoedprocedure, een gemeentelijke taks van 2 euro aan te rekenen. De Wase gemeenten hebben de eenvormigheid in de regio een kans gegeven tijdens een vergadering met de burgemeesters en de secretarissen van het Waasland.
De gemeente heeft voor de organisatie van ‘Repmond Rock Rally’ een toelage van 750 euro toegekend. Dat bedrag was ingeschreven in het budget (begroting) 2010. Er was advies voor nodig van de gemeentelijke jeugddienst. Het is via de gemeentelijke jeugdraad dat ‘Repmond Rock’ deze toelage in ontvangst mocht nemen.
Omdat het Sint-Jorisinstituut 50 jaar bestaat heeft het college van burgemeester en schepenen besloten om aan de vzw Schoolcomité Sint-Joris een toelage van 125 euro toe te kennen. Dat wordt gemotiveerd door er op te wijzen dat door de oprichting van deze school, de jongeren uit de omgeving de kans kregen om secundair onderwijs te volgen in eigen omgeving.

Achter het gemeentehuis (De Brouwerij) gaat de gemeente een stuk grond aankopen van 1212 m² om de parking uit te breiden. Het ebstaat uit een onverhard stuk plus de verharde weg naar de Kapelstraat toe en gelegen naast de brandweerkazerne. Het is binnengrond die vroeger tot een groot herenhuis behoorde en een brouwerij behoorde en later tot een warenhuis. De brandweer maakte er ook gebruik van. Het is daar in het centrum van de gemeente ook wel bouwgrond maar er is echt wel behoefte aan een parking en het perceel zal dan ook worden heraangelegd. De gemeente zal er 184.000euro voor betalen.

In februari 2008 keurde de gemeenteraad het reglement goed om een toelage toe te kennen aan jeugdwerkinitiatieven met gebruik van een autobus. Maar het ging hier enkel over ingehuurde autobussen en niet over het gebruik van openbaar vervoer. De gemeentelijke jeugddienst, jeugdraad en financiële dienst werkten nu een voorstel uit waarbij voor 2010 een subsidie voor busvervoer zowel voor ingehuurde autobussen als voor het openbaar vervoer geldt. Ze werd opgetrokken van 2000 euro naar 5000 euro. Daartoe werd de subsidie die was voorzien voor lokaal- en terreinverbetering van de infrastructuur van jeugdwerkinitiatieven, verminderd van 15.000 euro tot 12.000 euro
Voor de aankoop van de materialen om speeltoestellen te plaatsen in de wijk Cauterhoek Kruibeke is een bedrag nodig van 27.000 euro (zonder btw)
Om de speelpleinwerking Giga de Gekko die door de jeugddienst wordt georganiseerd tijdens de zomermaanden op zijn best plaats te laten vinden, zal het gemeentebestuur tijdens de vakantiemaanden juli en augustus de terreinen van de Reynaertschool in de Kattestraat in bruikleen nemen. Er wordt een overeenkomst afgesloten met Marine Goossens, de directrice van de school. Het gebruik van de schoolterreinen kost 2.000 euro.

Er zal op de CNR-werf van Tolerant te Rupelmonde een dringende restauratie worden uitgevoerd van de veerboot Anne-De Zaatman, die al in 2007 met gedeelde eigendom naar de gemeente kwam. Ook Tolerant en vzw De Zaatman zijn er eigenaars van. Reeds in september 2009 was de Anne klaar en werd hij te water gelaten aan de CNR werf. Om aan de vele werknemers van scheepswerven in Rupelmonde en Temse te herinneren kreeg het schip de bijnaam van 'De Zaatman' toegevoegd. 'Anne – De Zaatman' wordt ingezet door vzw Tolerant als werkschip en ze zal de verbinding onderhouden met andere traditionele scheepswerven in de buurt zoals Baasrode en Boom. De gemeente Kruibeke kwam nu overeen met Tolerant dat zij de nodige materialen zou leveren. Die prijs van de materialen komt op meer dan 10.200 euro(zonder btw). De veerboot Anne werd in 1941 voor het eerst te water gelaten.
Er is daar aan de Schelde in Rupelmonde bij Tolerant nog meer werk aan oude schepen. Zo zal er de Tijl Uilenspiegel, een vrij grote klipperaak, worden gerestaureerd. Het metalen schip werd in 1896 in Baasrode gebouwd en deed dienst als vrachtschip. In 1997 werd het als monument beschermd. Het schip was in zo’n slechte staat dat het niet verantwoord was het op het water te laten. Daarom kwam het naar Rupelmonde bij Tolerant waar het al in 2005 op de scheepshelling kwam. Het moest worden gezandstraald en de gemeente Kruibeke had er 28.000 euro voor over.

De gemeentegebouwen van het gemeentehuis Onze-Lieve-Vrouwplein 18 en 19 hebben een ruime zolder maar daar moeten wel isolatiewerken worden uitgevoerd volgens een, milieusamenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse Gemeenschap. De gemeente zal de werken in eigen regie uitvoeren maar de nodige materialen moeten worden aangekocht voor een bedrag van 7.400 euro.
De infrastructuurwerken voor de aanleg van het park Weispoel in Bazel komen op ruim 12.700 euro
langs de wegen
Voor werken die door het gemeentepersoneel voor derden worden uitgevoerd, heeft de gemeente een retributiereglement dat eind 2009 nog grondig werd aangepast. In verband met de tarieven voor aansluiting van woningen aan de openbare riolering, moesten volgens de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en RioP nog werken en hun tarieven aan het reglement worden toegevoegd: een verloopstuk riolering moet 28 euro per stuk kosten. Dan zijn er heel wat zaken die een prijs hebben als ze moeten uitgevoerd worden: grond en klinkers afvoeren kost 9,25 euro per ton, asfalt 5,5 euro per ton. En er moet dan wel nog btw bij komen.
In het kader van het 'Pesticidenreductieplan' heeft de gemeente onderhoudswerken laten uitvoeren aan het openbaar domein met de 3 begraafplaatsen, den Hof in de Kerckhoek, aan de bushalte in de Burchtstraat en in de Beverenstraat. Het prijskaartje hiervoor staat op 45.600 euro.
Er is een decreet dat zich richt naar de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor openbare diensten. Kruibeke heeft daarom beslist geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken op verhardingen en in groenzones. Dat houdt natuurlijke dat het op een andere manier zal gebeuren en dat wordt dan borstelen en/of branden. De technische dienst stelde een dossier op dat 'Alternatieve onkruidbestrijding' heet. Dat dit ook veel geld kost blijkt uit dit prijskaartje: 60.500 euro (zonder btw!)
De gemeente laat herstellingswerken uitvoeren aan landbouwwegen in Bazel. Dat zijn de Grensstraat, Noensstraat en het Walenstraatje. Straten niet ver van de Hoogstraat richting Steendorp. Volgens de raming zal dat ruim 37.500 euro kosten.
Er zijn ook dringende asfalteringwerken op diverse plaatsen in Kruibeke. De firma Colpin - De Meester uit Dendermonde, leverde de bestkoop af met 112.706 euro. Maar toen de uitvoering begon bleek dat het veel efficiënter werken was om de toplaag af te frezen en een nieuwe toplaag aan te brengen in plaats van het wegdek volledig op te breken. Door af te frezen kan een grote oppervlakte worden behandeld. Maar er zijn dan wel voor 48.000 euro aan meerwerken.
Wanneer de gemeentelijke technische diensten bij infrastructuurwerken grond vrij hebben dan moet die per 250 m³ worden onderzocht om te zien of hij geschikt is om te hergebruiken m.a.w. of hij niet vervuild is. Er werd een speciaal dossier voor opgemaakt dat 'overname uitgegraven bodem 2010' heet. Om deze opdracht uit te voeren heeft de gemeente 54.000 euro voorzien.
Raadslid Filip Vercauteren (CD&V) stelde al de vraag of er in de woonwijken waar er weinig doorgaand verkeer is, speelstraten kunnen worden ingericht de komende vakantieperiode. Burgemeester Denert vond dat zwakke weggebruikers altijd prioriteit moeten hebben. Hij is geen voorstander van zo’n speelstraten omdat volgens hem in alle straten de kinderen belangrijk zijn. Hij vond ook dat men moet opletten ze niet ‘over te beschermen’ want ze moeten leren omgaan met het verkeer. Als er dan toch speelstraten zijn dan wil Denert dat er al eens wordt gewisseld moet worden maar uiteindelijk moeten toch alle straten kindvriendelijk zijn.(Rolf Duchamps)