Minister president Kris Peeters opende de 48ste Aardbeifeesten

De tentoonstelling is veel overzichtelijker geworden en veel gezelliger. Ze is ook veel toegankelijker en de bezoekers hebben een permanent beeld op wat is tentoongesteld. Een bezoek aan "Op Stelling" is een heuse aanrader. Alles staat zowat letterlijk op een stelling en wordt dus origineel aangeboden. De deelnemers hebben de invulling trouwens prachtig gedaan. De schepen stuurde daarbij dankwoorden naar Unizo en de Wase Tuindersgilde voor hun medewerking. Ook de gemeente Beveren, Kunstkring De Meiboom, de Imkersbond en de Veilingen volgden dezelfde stelling.
Een belangrijk element om telkens weer de bevolking aan te spreken is toch dat elk jaar op een andere, originele manier een tentoonstellingstent wordt gevuld. ’t Is nooit hetzelfde, dus zeker uitnodigend. Dat werd nog dezelfde namiddag bewezen door een massa volk die doorschoof naar de proefmarkt in de grote tent die zelfs bomvol stak. Er kon geen mens weer bij en ’t was aanschuiven om binnen te geraken.

Burgemeester Marc Van de Vijver keek bij deze gelegenheid terug naar 1963 toen Hemelvaartsdag in de meimaandbelangrijk was in de Mariadevotie op Gaverland maar anderzijds ook voor net telen van die lekkere aardbeien. Sedert 1963 wordt de aardbei dan ook tenvolle gepromoot via de organisatie van de Aardbeifeesten.
-"De sterkte van die feesten", aldus Marc Van de Vijver "Is niet het festivalgebeuren maar wel de typische eigenheid die in deze streek terug te vinden is en gestalte krijgt door de verschillende Melseelse verenigingen."
Hij koppelde er terecht de tentoonstelling aan. Unizo en de Tuindersgilde spelen, nog steeds een belangrijke rol.
De burgemeester dankte iedereen bij naam voor de medewerking in de organisatie van de Aardbeifeesten die weer op een perfecte manier kunnen verlopen.
minister-president en de aarbei

Kris Peeters had zich ook bijzonder verdiept in de aardbeiteelt. In de Agrarische geschiedenis vond hij de ‘Atlas van de Algemene Landbouwtelling van 31 december 1929." Daarin zag hij enkele kaarten van de aardbeiteelt en daaruit bleek dat Melsele als een belangrijke gemeente voor de aardbeiteelt stond vermeld. In 1929. ’t Was nu nog een proficiat waard van de minister president.
Hij noemde de aardbei een Vlaams en zelfs een Waas ‘gebeuren’. "Natuurlijk dat in de loop der jaren de aardbeiteelt fel is geëvolueerd. Jaar na jaar werd daar aan gewerkt en het aanbod is zo veranderd. Er werd in de loop der jaren aan het assortiment gewerkt."

Ook, had hij oog voor de milieuvriendelijkheid en de voedselveiligheid. At zijn twee prioriteiten voor hem. Het gaat hierbij ook over Europese richtlijnen en de minister verwacht tegen 2014 nog strengere eisen..
-"Ik ben eer blij dat wij daarin voorop lopen. Al die zware lasten naar milieuvriendelijkheid, naar de goede behandeling, van de aardbei in het bijzonder, daar staan we hier in Vlaanderen verder in. Als we gaan exporteren, dat onze producten, kwaliteitsproducten zijn." (Rolf Duchamps)




