Gemeenteraad keurde reglement speelstraten goed

ZWIJNDRECHT. De gemeenteraad heeft het reglement voor het inrichten van speelstraten goedgekeurd. Komende vakantiemaanden kan er dus iets bijzonders worden georganiseerd. Op Waasland.be (30 maart) kon het reeds worden gelezen. De gemeente ging over tot het initiatief omdat gebrek aan speelruimte het de jeugd steeds moeilijker maakt om uitbundig te spelen en te sporten. Er moet geen tekeningetje bij gemaakt worden dat ongestoord buitenspelen voor heel wat kinderen en jongeren niet meer mogelijk is.

Het was de speelruimtecel die over ging tot een concrete oplossing. De gemeente wil er nu een blijvende campagne van maken om zo buitenspelen en sporten aan te moedigen. De jaarlijkse buitenspeeldag is daar een voorbeeld va. Jammer genoeg ging die wegens het slecht weer niet door. Nu wordt dus werk gemaakt van ‘speelstraten’ die uit een initiatief van de bewoners zelf moet komen.

Het werd in de gemeenteraad voorgelegd en goedgekeurd maar raadslid Ronny Dobbeleir (VL.B –Vlott) had toch enkele vragen.”Als nu in een straat 20 bewoners voor zijn en 5 er tegen, gaat dat dan door? En als er veel lawaai is? Krassen op auto’s gemaakt worden? Wie kan dat dan tegenhouden, dat de speelstraat niet verder gaat?”

Schepen Ann Van Damme antwoordde dat de hele buurt er mee moet instemmen want anders loopt het immers verkeerd af. Als tegenstanders blijven volharden dan is er nog moeilijk iets te forceren in deze straat. Lawaai kan volgens de schepen nooit een reden zijn om de speelstraat onmogelijk te maken. Om krassen op auto’s te vermijden kan gevraagd worden om wagens niet te parkeren in de speelstraat en een plaats in te nemen in een aanpalende straat. Maar de nadruk blijft wel liggen op het feit dat iedereen moet akkoord gaan. Als er zijn die hun auto willen laten staan, dan kan de speelstraat eventueel niet worden ingericht.

De vraag van raadslid Dobbeleir was ook wie er daarover moest afspreken. Dat zal niet het gemeentebestuur zijn want dat wil speelstraten enkel maar stimuleren. De straatbewoners zullen zelf afspraken moeten maken. De gemeente biedt de straten, die er voor geschikt zijn, enkel de kans.
Raadslid Denise Melis – De Lamper (sp.a) juichte het initiatief toe maar vond dat zeker ook met de omliggende straten moest afgesproken worden i.v.m. met het parkeren want vanuit de speelstraat zullen er voertuigen worden geparkeerd en dat kan wel eens voor overlast zorgen. (r.d.)

 

 

Lees ook:

Het bord van spelende kinderen zoals het nu in de wijk Neerbroek reeds te zien is. Het gemeentebestuur wil in de ganse gemeente nu het inrichten van speelstraten mogelijk maken.ZWIJNDRECHT. Het is...

STEKENE. Vorig jaar richtte Stekene voor het eerst een speelstraat in tijdens de zomervakantie. Een speelstraat is een straat die spelende kinderen is voorbehouden en waar verder enkel gemotoriseerd...

SINT-NIKLAAS. Op deze mooie zomerdagen spelen graag buiten. In dicht bevolkte gebieden zoals een stad is dat niet zo evident. Ouders zijn vaak (terecht) ongerust over de verkeerssituatie. Dat wordt...