'Tussen meisje en moeder', fototentoonstelling in ât Fakkeltje

Congo, de vroegere kolonie van België, herdenkt dit jaar haar 50 jaar onafhankelijkheid. Het land heet nu officieel de ‘Democratische Republiek Congo’. "Of het wel zo democratisch is als de naam laat uitschijnen, is echter onderwerp van heel wat discussie", aldus schepen Van de Vijver.
Freddy Meert en Kristien Michielsen brachten in elk geval verslag uit van het gebrek aan seksuele en reproductieve rechten voor jonge moeders en de gevolgen er van. De tentoonstelling toont sterke vrouwen, moedige meisjes die ondanks hun schrijnende verhalen proberen te overleven en hun kind een betere toekomst willen geven. De schepen citeerde enkele voorbeelden: Thérèse is 14 en heeft haar baby verloren... Patrice is 16 en moeder van Frank, 2 maanden oud... Fallone is 15 en 8 maanden zwanger...
Dit zijn geen uitzonderlijke gevallen, maar dagdagelijkse realiteit in de Democratische Republiek Congo. Het land is sinds jaar en dag verwikkeld in oorlog en geweld en de sociale beschermingssystemen zijn ver te zoeken.
André Van de Vijver legde de vinger op de wond: "Tegen deze achtergrond gaan miljoenen Congolese jongens en meisjes hun adolescentie in, met een gebrek aan onderwijs en informatie, ongelijkheid tussen jongens en meisjes en seksueel geweld, het gewicht van tradities en taboes."
Het is deze tentoonstelling in ’t Fakkeltje, die opgemaakt is door Sensoa, die de bezoeker laat stilstaan bij het belang van seksuele en relationele vorming en bij het vaststaande gegeven dat ontwikkelingshulp pas effectief kan zijn, als er ook aandacht is voor de reproductieve en seksuele gezondheid.

Het is daarom maar logisch dat Sensoa voor de nodige aandacht pleit voor seksuele gezondheid, HIV en aids in het beleid en in de programma’s voor ontwikkelingssamenwerking.
Het is voor ons land toch goed dat de Parlementairen voor de Millenniumdoelstellingen de zaak behartigen. Schepen Van de Vijver: "Deze mandatarissen komen uit verschillende politieke partijen en volgen alle thema’s rond gezondheid op. De Millenniumdoelstellingen zijn samen te vatten in een achttal punten die moeten gehaald worden tegen 2015: gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, tegengaan van kindersterfte, tegengaan van moedersterfte, het uitbannen van ziektes zoals HIV/ aids. De overige doelstellingen zijn hier nauw mee verwant."
En hoe kijkt Zwijndrecht in die richting? De gemeente besteed als enige in Vlaanderen, 1 % van de zogenaamde gewone uitgaven, dit zijn de vaste kosten die een gemeente heeft, aan ontwikkelingssamenwerking. Jaarlijks is dat toch een bedrag van om en bij de 200.000 euro. "Binnen het schepencollege ben ik o.m. verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking en vind het dan ook bijzonder lovenswaardig dat het V.O.C. ’t Fakkeltje na de tentoonstelling over de ‘kindsoldaten’ deze tentoonstelling heeft opgenomen in haar programma. Ik wens hen dan ook alle succes toe en hoop dat er in de toekomst nog aandacht zal besteed worden aan de derdewereldproblematiek", zo besloot schepen André Van de Vijver.

Het gemeentebestuur geeft via de Derdewereldraad voor dit soort activiteiten een extra ondersteuning. Ze moeten wel minimum een maand vooraf worden aangevraagd. (Rolf Duchamps)