Erfgoeddag in teken van echt of niet echt
REGIO. Zondag 25 april is Erfgoeddag in Vlaanderen, de jaarlijks terugkerende kans om een uitgebreide blik te werpen op het verleden. De laatste weken kwam wereldwijd de trend om foto's in tijdschriften en advertenties uitgebreid bij te werken onder vuur te liggen, wegens niet echt genoeg. Fake, is ook het onderwerp van deze Erfgoeddag. Wat is echt, wat is niet echt? Het belooft alvast een boeiende Erfgoeddag te worden.
Hoe echt is de nagedachtenis van Mercator? Hoe is het gesteld met namaak schilderkunst in het Waasland? Hoe echt is de Durme? En wat met wonderdokter (of kwakzalver) Drieske Nijpers? Op verschillende plaatsen in het Waasland is een antwoord te vinden op deze vragen.
Tussen 10 en 18 uur zijn een flink aantal musea, archieven en heemkundige kringen gratis te bezoeken. Zo is er in kasteel Cortewalle in Beveren en workshop kantlabo, peilt een tentoonstelling in de Graventoren te Rupelmonde naar de waarheid en verzinsels over het leven van Mercator. De kaarten van Mercator staan in belangstelling in het Mercatormuseum te Sint-Niklaas. In Lokerse bibliotheek begint om 10u30 een lezing over vervalsing en namaak in de schilderkunst.

In Museum Oud-Station te Stekene is wat te doen rond de waarheid en verdichtsel over de ‘Redster van Stekene’ en in Provinciaal Domein Roomacker te Tielrode start om 14 uur de kabouterwandeling over vervalsers in de natuur.
Hoe ‘echt’ de Durme is staat centraal in een reeks van activiteiten van de heemkundige kringen Braem, ’t Sireentje, De Souvereinen, Osschaert en de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas.
Aan het Infopunt Toerisme in Lokeren vertrekt een begeleide fietstocht (13.30 uur) langs de Durme naar Elversele en in het Molsbroek kan je een kortfilm over de rechttrekking van de Durme in 1956 bekijken (doorlopend 14 tot 17 uur). In Huis De Fortune in Elversele kan je de tentoonstelling ‘De Durme, confrontatie in beelden’ bewonderen en aan de kerk van Elversele vertrekt de wandeling ‘De teloorgang van de Waterhoek’ (14 uur). In Hamme tenslotte kan je een bezoek aan de tentoonstelling ‘Over de woelige baren van de Durme’ laten volgen door een bezoek aan de watermolen.
Dat de grens tussen echt en namaak soms flinterdun is, bewijst de website beeldbankwaasland.be met enkele opmerkelijke afbeeldingen en foto's. Dertig foto's die niet zijn wat ze lijken: portretten in een decor die de indruk moeten geven dat de gefotografeerden in een vliegtuig zitten en een Vlaamse kermis in het Sint-Jozefgesticht te Sint-Niklaas waarop personeel en ‘zwakzinnigen’zich verkleedden.
Het volledige Wase programma is te bekijken op erfgoedcelwaasland.be of via erfgoeddag.be. (mb)