Test risico op astma

Image
Test biij uw apotheker of u uw astma goed onder controle heeft.
REGIO. In België lijden 6 tot 8% van de volwassenen tussen 20 en 45 jaar aan astma. Met de zomer in aantocht is een goede controle onontbeerlijk. IASIS, de vereniging van zelfstandige apothekers, houdt nog tot 30 juni een campagne waarin iedereen zich gratis kan laten testen op het risico om astma te ontwikkelen.

Astma veroorzaakt een overprikkelbaarheid van het slijmvlies en samentrekking van de spiertjes rond de bronchussen en wordt geassocieerd met een chronische ontsteking van de luchtwegen. De aandoening treft in ons 6 tot 8% van de volwassenen en tot 10% van de jongeren onder de 18 jaar. In de zomerperiode is de aandoening niet zonder gevaar. In deze periode sterft in Europa elk uur iemand aan een astma-aanval. Om risico's te beperken kan iedereen zich in verschillende apotheken gratis laten testen.

"Een dergelijke controle zorgt ervoor dat de patiënt bewust wordt van zijn controle over zijn ziekte. De meeste patiënten denken alleen aan hun astma tijdens de zomermaanden. Maar tijdens het jaar zijn er vele factoren die de irritaties van het slijmvlies versterken en dus ook het risico op aanvallen of een chronische verslechtering. Deze situatie kan zelfs levensbedreigend worden voor de astmapatiënt. Vandaar het belang van een goede evaluatie zodat de behandeling bijgestuurd kan worden. De test die Iasis voorstelt is een instrument dat de dialoog aanmoedigt, en het persoonlijk advies van de apotheker kan een escalatie vermijden", zegt Pieter De Mazière, apotheker en voorzitter van de IASIS groep. "We willen astmapatiënten aansporen om hun behandeling nauwgezet te volgen, voorzorgsmaatregelen te nemen en op regelmatige basis op controle te gaan bij hun huisarts. Astma die goed gecontroleerd wordt, verbetert aanzienlijk de levenskwaliteit van de patiënt. Deze boodschap is voor iedereen van belang, voor zowel de zware als lichte vormen van astma.", vult Christine Baelus van vzw Astma en Allergiekoepel aan.

De test omvat vijf vragen, elk goed voor een aantal punten. Na de test evalueert de apotheker de het resultaat. Wie meer dan 20 punten scoort, heeft z'n astma onder controle. Wie onder de limiet scoort, krijgt gericht advies om z'n astma onder controle te krijgen.

In onze regio kan de test afgelegd worden bij apothekers in Kruibeke, Sint-Niklaas, Zaffelaere. Een volledige lijst is terug te vinden op iasis.be. (mb)