Bijkomende sporthal een noodzaak en Luchtdraaghal weg

Image
De luchtdraaghal of 'Den Ballon' zal later worden afgebroken. De vraag is ook hoelang die nog overeind zal blijven. En eens plat is zijn leven voorbij!
KRUIBEKE. Kruibeke heeft nood aan sportaccommodatie. Daar kan niet meer naast gekeken worden. De gemeente wil wat ondernemen te bate van de sport maar er is geen geld. Voor de bouw van een nieuwe bijkomende sporthal, die tussen De Dulpop en de luchtdraaghal moet komen, was er de mogelijkheid te kiezen bij de Vlaamse overheid, uit drie types bij de eenvoudige sporthallen: een kleine, een middelgrote en een grote. Er hoort dan telkens nog eens een bijkomende ruimte. Schepen van sport Dirk De Ketelaere is al aan het rekenen gegaan voor de kleine en middelgrote sporthal en het prijsverschil is niet zo groot. Het kwam er op neer dat het dan maximum op 285.000 € per jaar zou komen.

Maar ook het huren zoals dat nu gebeurt kost ook geld, zoals de zaal in het Sint-Jorisinstituut en bovendien zijn er ook de inkomsten van de nieuwe sportzaal. Clubs die nu buiten de gemeente gaan trainen zoals de recreatievolleybalclub die in Steendorp zit, zullen ook terug komen. Zo gezien zou een nieuwe sporthal op maar 100.000 euro op jaarbasis komen en dat gedurende 30 jaar. Maar dan is ook alles inbegrepen tot herstellingen en dergelijke.

"Maar op dit moment hebben wij geredeneerd dat de huidige financiële situatie het niet toelaat. Nochtans moeten we pas beginnen betalen op het moment dat we de sporthal in gebruik zouden nemen. Dat zou dus ten vroegste 2012 -2013 zijn. Via een ander systeem, moet men onmiddellijk reeds centen investeren zonder dat men er opbrengsten van heeft. Om nog te zwijgen van meerkosten die er bij kunnen komen. Door het systeem van de Vlaamse Overheid is dat niet.", zo verklaarde de schepen zich nader.

Maar normaal gezien moet voor eind maart de keuze bekend gemaakt worden en de overeenkomst worden getekend. Maar het schepencollege besliste dat niet te doen en een tweede cluster nog af te wachten. Dat wordt wel een jaar later. Kortom er zijn nog geen vooruitzichten om in Bazel een nieuwe zaal te krijgen. Ook al is er een grote noodzaak aan. De sportraad is over deze gang van zaken ook niet zo gelukkig. Het schepencollege begrijpt wel dat er grote noodzaak is maar de financiële toetstand laat het niet toe.

Image
Sportschepen Dirk De Ketelaere weet dat er op vlak van sport in de lopende legislatuur nog werk aan de winkel is.
Maar schepen De Ketelaere hoopt: "Zolang we nog niet eind maart zijn, geef ik de moed niet op. Volgende week heb ik nog een congres en ga ik proberen nog contacten te leggen, ook nog naar andere schepen van sport toe of er nog zijn die in dezelfde financiële situatie zitten en wat zij daar in feite aan doen."

Ze zitten daar in Bazel ook nog met de fameuze luchtdraaghal. Die moet mettertijd wel weg. Maar wanneer? "Het is een energieverslinder eerste klasse", zei de schepen "En anderzijds is er het nadeel dat ge ze niet optimaal kunt gebruiken. Er zijn geen kleedkamers bij en geen extra kantine. Het is wel een ideale zaal voor het tennis zoals ze nu gebruikt wordt. Toch is het mijn mening dat wij de tennissport beter kunnen concentreren waar de tennis is bij SOKS. Ik ben voorstander om daar bijvoorbeeld twee terreinen te overkappen die je dan tijdens de zomer kun openen zodat je het positieve hebt dat er toch nog een beetje buiten wordt gespeeld maar toch beschermd bent van regen en eventueel zonneschijn."

De luchtdraaghal of 'den ballon' zoals ze wordt genoemd, moet nu niet direct weg maar de vraag is of de installatie van de compressor, den blazer om die hall omhoog te houden, nog lang gaat standhouden. Ligt de ‘ballon’ plat, dan is het voorbij. Men krijgt ze nooit meer terug recht. Het stuk staat er ook al een jaar of tien en was bij plaatsing ook al tweedehands.
Normaal moest ze volgens schepen De Ketelaere, reeds afgebroken zijn op het moment dat de vernieuwde Dulpop, na de brand, klaar was. Men had trouwens in de luchtdraaghal een dure sportvloer gelegd die buiten kon blijven liggen. Op zichzelf is die nog altijd niet verloren. Doch, nu de luchtdraaghal afbreken zou voor dikke problemen zorgen voor de tennissers en de scholen die er gebruik van maken. En de sporthal De Dulpop zelf kent geen enkel vrij moment.

Image
Sporthal De Dulpop moet er een zusje bij krijgen om alle sporten een kans te geven.
Indien in Bazel een tweede sporthal zou kunnen gebouwd dan kan die gerund worden met een minimum aan personeel. De zaalwachter kan een aangepaste functie krijgen en wel in die zin dat hij nu het materiaal, de toestellen klaar zet maar in feite is hij volgens de schepen meer een toezichter daarbij die controleert of alles goed verloopt, op tijd beginnen en eindige e.d. Zo gezien zouden de zaalwachters zeker grotendeels de twee zalen kunnen bedienen.
De schepen ziet er ook nog een andere aanpassing: "We zouden daar ook kunnen gaan naar een soort administratief centrum gaan dat ik zelfs zou willen uitbreiden naast sport, ook naar jeugd en cultuur. Dat zou enerzijds de drempel kunnen verlagen om er heen te gaan. Het zou ook heel gemakkelijk zijn dat, wie een vraag heeft daar onmiddellijk naar de betrokken bediende kan gaan. Ik vind dat het mee zal moeten passen in de plannen." 

In de toekomst zal ook worden uitgekeken naar het plaatsen van zonnepanelen op de sporthal. Op de luchtdraaghal is dat uiteraard niet mogelijk. De Dulpop is uitstekend gelegen voor zonnepanelen, hoog en bijna geen schaduw op het plat dak. In de gemeente zijn nog meerdere gebouwen die zonnepanelen kunnen krijgen. De idee die leeft is een verhuur van het dak aan firma voor plaatsen van zonnepanelen voor aldus extra inkomsten te bekomen.
-"Op dit ogenblik zitten we in de fase dat we kunnen vragen aan betrokken installateurs wat er positief kan zijn naar de gemeente toe want er is wel groene energie maar vooral, het kost een plaatje. Maar het kan niet zijn dat de gemeente zelf de zonnepanelen gaat plaatsen, we rekenen op een firma die het doet zonder kosten en zelfs er nog inkomsten van krijgen. We willen ruimten, plaatsen ter beschikking stellen van een bepaalde firma zodat we zonder extrakost kunnen besparen", aldus Dirk De Ketelaere. Momenteel is er nog geen enkel zonnepaneel in beeld aan de gemeentelijke gebouwen. Er wordt wel degelijk aan gewerkt. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BAZEL. Soms zeggen beelden meer dan vele volzinnen. Dat stelden we ook vast toen we deze week naar de sporthal in Bazel bolden. Om daar te geraken moest wel een speciaal traject afgelegd worden want...

ZWIJNDRECHT. In het gemeentelijk milieubeleidsplan 2007-2013 van de gemeente wordt  het terugdringen van het energieverbruik en het stimuleren van duurzaam energiegebruik in de gemeentelijke...

Wie in de sporthal komt sporten, moet meer betalen.ZWIJNDRECHT. Het is in de mond van velen: alles wordt duurder. In Zwijndrecht wordt dat nu ook bewaarheid voor de huur van sportinfrastructuur. De...

STEKENE. De oppositie in de Stekense gemeenteraad, en meer bepaald de sp.a,, bekritiseerd de meerjaren plannen en het budget voor volgend jaar. Dat er een aantal plannen voor de deelgemeenten...

STEKENE. Er zit duidelijk een haar in de boter bij de Stekene politiek wat betreft de grote bouwprojecten die de gemeente voorbereid. Enkele weken geleden stelde schepen van sport Réno...

Tekening van de gevels van het nieuwe sportcomplex.STEKENE. Stekene heeft de ambitie om dé sportgemeente van het Waasland te worden. Een nieuwe sportzone met heel wat voorzieningen voor...