Vlaams Minister Peeters ontving Zwijndrechts actiecomit

Het Actiecomit? voor een leefbaar en mobiel Zwijndrecht" ijvert al meer dan twee jaar om te voorkomen dat de inplanting van de “Oosterweelverbinding”, de leefbaarheid van de gemeente niet aantast. Het wil een oplossing van het gezonde verstand waarbij een evenwicht wordt gevonden tussen mens, natuur en economie. Het actiecomit? kreeg deze week de gelegenheid, deze verzuchtingen voor te leggen aan Vlaams minister Kris Peeters, onder meer bevoegd voor leefmilieu en openbare werken.

De verzuchtingen van de inwoners van Zwijndrecht kunnen samengevat worden in volgende gegevens: ze willen de keuze van het zogenaamde 'Middentrac?', waarbij de huidige afstand tussen de wegeninfrastructuur met de bewoning dient te worden gerespecteerd.  Het gebruik van milderende maatregelen op de nieuwe maar ook op de bestaande infrastructuur, die de te vrezen bijkomende maar ook de reeds bestaande hinder moeten beperken willen ze  liefst tenietdoen. Tot slot dringt Zwijndrecht aan op een snelle beslissing na twee jaar actie, zodat de inwoners hun normale leven weer kunnen opnemen.
In zijn repliek stelde de heer minister dat uiterlijk begin 2005 een principi?le beslissing wordt genomen over het uiteindelijke trac?. De huidige procedure van de PLAN-Mer moet verder worden afgerond, alvorens hierover immers een definitieve uitspraak kan gebeuren. De minister beloofde de verzuchtingen van de inwoners van Zwijndrecht op te nemen in de verdere besprekingen. Het uiteindelijk trac? zal moeten kunnen rekenen op een zo breed mogelijk maatschappelijk draagvlak.
Na afloop van de vergadering, was er bij de afgevaardigden van het comit?, goede hoop dat rekening zal worden gehouden met hun gerechtvaardigde eisen. (F)