Zwijndrecht steunt personeel Carrefour
Burgemeester Willy Minnebo trad hem bij en vond dat ze er inderdaad met ‘de hakbijl’ door gaan en dat gold ook naar de toeleveringsbedrijven. Hij hoopte dat de vakbonden hun rol zouden spelen. "Al is Carrefour Burcht er nog niet bij om te sluiten, het is geen bezwaar onze solidariteit te betuigen om de arbeidsplaatsen te behouden", aldus Minnebo.
Meteen sprak de gemeenteraad van Zwijndrecht zich uit voor het maximale behoud van de tewerkstelling bij supermarktketen Carrefour. De sluiting van 21 vestigingen betekent het ontslag van ongeveer 1 700 werknemers. De werknemers die hun job kunnen behouden, worden geconfronteerd met aanzienlijk minder gunstige arbeidsvoorwaarden. De slechte financiële resultaten van de supermarktketen zijn niet de schuld van het personeel maar van slechte beleidskeuzes. De gemeenteraad van Zwijndrecht sluit zich daarom aan bij de gerechtvaardigde eisen van de syndicale vertegenwoordigers.
In een persnota stelt het gemeentebestuur nu: "In het huidige economische klimaat kan men niet lichtzinnig omspringen met het ontslag van personeelsleden. Tewerkstelling is een hoger goed dan economisch gewin. In het geval van Carrefour bestaat tweederde van het personeel uit deeltijdse werknemers. Die worden na ontslag geconfronteerd met bijzonder lage werkloosheidsuitkeringen en met zeer ongunstige kansen op nieuwe tewerkstelling."
Verder dringt de gemeenteraad er bij de Vlaamse en federale overheid op aan dat alle verdere overheidssteun wordt afhankelijk gemaakt van het behoud en het scheppen van werkgelegenheid.(Rolf Duchamps)