‘Dag van het DKO’ 2010 voor zeven- en achtjarigen

Image
De dag van het DKO wordt voor Groot-Beveren en Kruibeke op de rails gezet door vlnr Hans De Volder, schepen Katrien Claus en Leen Janssens.
BEVEREN/KRUIBEKE. Binnen de gebouwen van de Centrumschool in de Bosdamlaan is al tientallen jaren de muziekschool ondergebracht. Op woensdagen en tijdens het weekend werd in de klassen van de lagere school notenleer gegeven, werd geleerd hoe een instrument moest bespeeld worden, werd er gezongen... In de meeste klassen stond een piano van de ‘muziekschool’ zodat de onderwijzers en onderwijzeressen van de Centrumschool er ook gebruik van konden maken. Maar dat is nu allemaal folklore. De ‘muziekschool’ van weleer werd de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans of  voor wie van moeilijke afkortingen houdt, de GAMWD.

De Gemeente Beveren heeft deze academie een infrastructuur gegeven waarmee zeer vlot de 21ste eeuw werd binnen gemusiceerd. De Centrumschool werd volledig verbouwd en de hoek Bosdamlaan - Lijsterbessenlaan werd een tempel voor het deeltijds kunstonderwijs. Niet alleen  de academie voor muziek, woord en dans is er gehuisvest, ook de academie der beeldende kunsten hoort er thuis.
 
Het deeltijds kunstonderwijs, dat de afkorting DKO meekreeg, heeft geen leerplicht. Niemand is verplicht het te volgen en dat maakt dat de academies zelf iets moeten ondernemen om leerlingen aan te trekken. Daarom dat nu al voor de 10de keer de ‘Dag van het deeltijds Kunstonderwijs’ wordt georganiseerd in heel Vlaanderen. Op 6 februari  wordt die dag  u gehouden met als thema "Beestig bezig".

Image
Directeur Hans De Volder vindt dat alle kinderen de kans moeten krijgen de weg naar het kunstonderwijs te vinden. Dat staat letterlijk in de nieuwe beleidsverklaring van de minister.
Met dat thema zijn ze in Beveren natuurlijk al lang bezig en de GAMWD telt al een 1400 leerlingen. Het aantal leerlingen groeide voortdurend aan. Directeur Hans de Volder, schepen Katrien Claus en Leen Janssens, stelden het programma reeds voor. Het gaat in Beveren zeker niet omdat ze onvoldoende leerlingen hebben dat ze de dag van het DKO veel inhoud gaan geven. Het is ook geen dag voor hen die al naar de academie komen. Wel voor degenen die er nog niet bij zijn. Zij moeten de weg ook vinden naar de academie want blijkt toch dat lang niet alle jongeren weten wat er precies in de academie voor muziek, woord en dans gebeurt.

Om de weg naar de ‘kunstschool’ te vinden wordt op zaterdag 6 februari een speciale dag georganiseerd voor alle 7 en 8-jarigen of het 2de en 3de leerjaar van het basisonderwijs, uit Beveren en Kruibeke. Zij zullen op die dag alle facetten van de Beverse academie leren kennen op een speelse maar vooral een interactieve manier. Ze zullen kunnen deelnemen aan creatieve workshops met gitaar, piano, viool, accordeon, fluit, toneel, drama, dans.  Het wordt gewoon genieten want er zijn ook optredens en concerten gepland waarin de 7 en 8-jarigen een rol gaan spelen. Ze zullen zelf ondervinden hoe het aanvoelt om te acteren, te zingen, te dansen.

Image
Een bijzonder originele affiche werd op maat van de kinderen door de kinderen ontworpen.
De kinderen zullen ook niet geleid en gestuwd worden naar één of andere richting door de ouders. Neen, zij zijn niet toegelaten tenzij na afloop van de sessie. Er zijn twee sessies, één in de voormiddag en één in de namiddag. De ouders kunnen dan nog wat gezellig nakaarten bij een drankje en daarbij muzikaal verwent door de jazzmuzikanten van de academie voor muziek. Ouders wiens zoon of dochter interesse zou hebben gekregen, kunnen hen laten inschrijven voor het volgende schooljaar. Directeur Hans De Volder hoopt zo toch potentiële nieuwe leerlingen warm te kunnen maken voor het uitgebreide aanbod  en ze te kunnen engageren om een opleiding te volgen.

Er moet wel vooraf worden ingeschreven en daarbij rekent de directeur op de scholen. Daarom dat op de infovoormiddag ook de schooldirecties van het basisonderwijs aanwezig waren. Hen werd gevraagd deze dag van het DKO in te passen in het muzische programma op school. De leerkrachten moeten vanuit de school de kinderen aanzetten deel te nemen. Het is meer dan gewoon een foldertje meegeven over een activiteit. Aan de directies kregen passende info mee om ze aan hun leerkrachten van het 2de en 3de leerjaar over te maken. Het gaat wel enkel voor de 7 en 8-jarigen.

De prijs van deze unieke dag staat op gratis. De Academie voor Muziek, Woord en Dans heeft een inkom aan de Lijsterbessen 24. Info en inschrijven kunnen telefonisch op 03.775.35.79 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Zo is deze academie niet alleen 'Beestig Bezig' maar vooral ook 'Goe Bezig'.  (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

STEKENE. Het dossier rond de aanleg van een fietspad in de Koebrugstraat zit geblokkeerd. Dat meldt gemeenteraadslid Christophe Creve (sp.a). Hij ijvert al een paar jaar voor een fietspad in die...

BEVEREN/KRUIBEKE.  De ‘'Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs' is in de Beverse Academie voor Muziek, Woord en Dans niet ongemerkt voorbij gegaan. Alle 7- en 8-jarigen uit Beveren...

Wie in 2010 investeert in energiebesparing kan goedkoper lenen.SINT-GILLIS-WAAS. Wie in 2010 dakisolatie, hoogrendementsbeglazing aankoopt, een oude ketel vervangt door een condensatieketel of...

SINT-NIKLAAS. Samen met het reguliere onderwijs starten vandaag ook bijna 5000 cursisten in het deeltijds kunstonderwijs een nieuw schooljaar. Het kunstonderwijs wordt ingericht door de stad...

Marc Fuytier (sp.a Stekene) bij het fietspad dat stopt en fietser op de autoweg stuurt. STEKENE. Er komt (eindelijk) een nieuw fietspad over de Koebrug dat Klein-Sinaai met Sinaai moet...

Einde fietspad, begin gevaar. Marc Fruytier, van sp.a Stekene, wil dat er snel werk van wordt gemaakt om het fietspad door te trekken. STEKENE/SINAAI. De sp.a van Stekene en Sinaai hebben...