Beverse bagage naar 2010 (2)
afkoppelen van regen- en afvalwater
De zoneringsplannen voorzien dat elke woning dient aangesloten op de riolering. En de meeste zijn dat. Op plaatsen waar er reeds een gemengd rioleringsstelsel voor regenwater en afvalwater aanwezig is, kan men deze scheiding doortrekken per individuele woning. Afkoppelen op privé-domein is de term die gebruikt wordt om op particulier domein van een gemengd stelsel over te gaan naar een gescheiden stelsel.
Men koppelt het regenwater dus van het afvalwater af. Alhoewel afkoppelen op privé-domein volgens de huidige VLAREMregelgeving verplicht is, zien we dat de meeste gemeenten die reeds afkoppelingsprojecten hebben uitgevoerd steeds financieel zijn tussengekomen. Het college van Beveren besliste om een tussenkomst van 3.000 euro per woning te voorzien.
Voorgesteld wordt om de kosten voor de afkoppelingsarchitect, die geraamd worden op 200 euro per woning, mee te rekenen in deze 3.000 euro per woning.
Er werd in de gemeenteraad een overeenkomst inzake afkoppeling van regen- en afvalwater goed gekeurd die inhoudt dat de gemeente de nodige werkzaamheden uitvoert en tussenkomt in de kosten. De eigenaar stemt bij ondertekening in dat hij werken toelaat op zijn privé terrein en dat hij zal instaan voor de financiering van het bedrag boven de voorziene tussenkomst.
nieuwe uitbating sporthal Verrebroek
Vanaf 1 januari zal in de sporthal van Verrebroek een nieuwe concessie in voege treden. De uitbating van de cafetaria van de sporthal te Verrebroek werd sinds 1 augustus 2008 in concessie gegeven aan Drinkshop Dullaert. Caroline Dullaert, zaakvoerder van concessiehouder Drinkshop Dullaert, stapte er uit op 1 oktober 2009. Daarom dat een nieuwe concessie werd uitgeschreven. Ze zal worden verleend voor een periode van 9 jaar, ingaand op 1 januari 2010 en eindigend op 31 december 2018 en kan daarna stilzwijgend worden verlengd met telkens één jaar. De concessieovereenkomst kan niet aan derden worden overgedragen, onderhuur is wel toegestaan, mits voorafgaande toestemming van het college.
de fysiek van de brandweerman
In april 2008 werd het sportbeleidsplan voor de Beverse brandweerdienst goedgekeurd. Een plan dat tot doel had de operationaliteit van het korps te kunnen waarborgen door de fysieke paraatheid van elke brandweerman op peil te houden. Het vroeg tweejaarlijkse te testen. Het reglement voor de organisatie van de gemeentelijk brandweerdienst zegt dat de brandweermannen bij hun aanwerving moeten slagen voor een aantal proeven inzake lichamelijke geschiktheid.
De proeven die momenteel moeten afgelegd worden bij aanwerving sluiten echter niet aan bij de proeven voorzien in het sportbeleidsplan. De kapitein-commandant, Wim Van Zele wilde dat nu wijzigen door een aanpassing van de proeven inzake lichamelijke geschiktheid naar de proeven voorzien in het sportbeleidsplan. De fysieke paraatheid van een brandweerman is van groot belang en daarom werd voorgesteld en aanvaard, om de score die behaald wordt op de lichamelijke proeven mee te laten tellen voor de eindbeoordeling van de kandidaat-brandweerman.
Commandant Van Zele zorgde ook voor een wijziging i.v.m. het geneeskundig onderzoek dat voorafgaat aan de deelname aan de lichamelijke proeven. Hij stelde dat het niet langer uitgevoerd moet worden door een korpsgeneesheer, maar wel door de huisarts van de kandidaat. De kandidaat draagt zelf de kosten voor dit onderzoek en kan slechts deelnemen aan de lichamelijke proeven indien hij/zij in het bezit is van een attest van de huisarts.
vraag naar volkstuintjes

De perceeltjes grensden aan elkaar en vormden samen een volkstuinencomplex. Het principe bestaat al jaren. Iedereen kent ze. Bestaande volkstuinen moeten dikwijls plaats ruimen voor een nieuw woongebied. Toch is een volkstuin een plek waar jong en oud, man en/of vrouw, alle kleuren, rangen en standen zich geroepen voelen om hun groenten, fruit en bloemen, jaar in jaar uit met veel plezier zelf te kunnen kweken.
Kartel-Pro noemde alles bij naam: het is tevens een ideale plaats om zich te ontspannen, sociale contacten te leggen, ideeën uit te wisselen, activiteiten op te zetten zoals het organiseren van een tuinmarkt, plantenbeurs, voorbeeldtuin, natuurleerpad voor scholen… Hun perceeltje is echt een deeltje van hun leven en is niet zomaar ‘een hobby’, zoals sommigen wel eens beweren.
Er komt echter heel wat bij kijken. Zo’n volkstuinencomplex vraagt om een initiatiefnemer. Een instantie die toeziet op het goede verloop en voorziet in nuttige zaken die nodig zijn: info, contracten met nutsvoorzieningen als water en elektriciteit, composteren van tuinafval, het toezien op goed onderhoud. Eventueel ook een voorziening voor een toilet, plaatsen van tuinhuis, een serretje,...
De gemeente kan instaan voor de organisatie, de huurvoorwaarden, inrichtingsvoorwaarden, projectbegeleiding . En zo stelde Kartel-Pro Beveren voor om op gemeentelijk vlak de oprichting van volkstuintjes te bekijken op de haalbaarheid en het nemen van de nodige initiatieven. Er kan al zeker eens uitgekeken worden naar een passende lap grond, want dat is alvast het eerste dat nodig is om later te kunnen zeggen zoals Willem Vermandere het zingt 'Ik kweekte ne keer patatten, patatten, patatten...'
Buitenstraat
De Buitenstraat te Vrasene is een buitenbeentje want ze is voor een deel eigendom van Beveren en voor een deel van Sint-Niklaas. Het stadsbestuur stelde voor om de Buitenstraat te renoveren door de bitumineuze verharding af te frezen en het herstellen van gebrekkig plekken in de onderlaag en de fundering. Daarna zal er dan een nieuwe toplaag in asfalt op komen en de bermen worden aangepast met steenslag. Op een ontwerp werd een prijs gekleefd waarvan Beveren een aandeel moest van betalen of ruim 21.000 euro.
Elzestraat

Vergeleken met het eerste bouwprogramma is dat uiteraard een felle uitbreiding die zich ook doorzet in de prijs want die wordt nu geraamd op iets meer dan 1 miljoen euro. Ook de erelonen voor het studiebureau moesten worden aangepast en die zijn voorzien in het investeringsbudget van 2010.
dubbele fietspaden Gentseweg

