Aantal zorgkinderen niet bepalend voor draagkracht school
GENT. De Arteveldehogeschool uit Gent onderzocht wat de draagkracht van lagere en secundaire scholen bepaalt. Het onderzoek kwam er omdat steeds meer kinderen met een stoornis of beperking in het gewone onderwijs terecht komen. Hamvraag bij dat onderzoek was: "Hoeveel zorgkinderen kan een school dragen?" Opmerkelijk is dat het aantal zorgkinderen niet de draagkracht van een school bepaalt.
De Arteveldehogeschool onderzocht bij 12 basis- en secundaire scholen welke factoren de draagkracht van scholen bepalen. Draagkracht is een begrip dat een opvallende plaats krijgt in het decreet Gelijke Onderwijskansen (GOK) en in het ontwerpdecreet leerzorg. Dat ontwerpdecreet moet de scholen toelaten om te bepalen of zij zorgleerlingen extra zorg kunnen bieden.
Uit het onderzoek blijkt dat niet het aantal leerlingen of de ernst van hun leernoden, die bepalen of een school al dan niet overweldigd wordt door zorgvragen. Wel het leerkrachtenteam, individuele leerkrachten, maatschappelijke invloeden, actoren met betrekking tot eindtermen, ontwikkelingsdoelen, leerplannen en het overheidsbeleid bepalen de draagkracht van een school.
De onderzoekers formuleerden ook een aantal adviezen om de draagkracht van scholen te versterken. Ten eerste moet het werken aan draagkracht een duidelijkere plaats krijgen binnen de lerarenopleidingen. Een andere suggestie is het invoeren van een beloningssysteem voor scholen die kwaliteitsvol zorg dragen voor alle leerlingen. (mb)