Eindejaarsnieuws van drie politieke fracties

Sp.a is het daar niet mee eens want zij willen het eten zelf bereiden in de keuken van het rusthuis. De andere partijen verwierpen het omdat het betalen van keukenpersoneel te duur is. Sp.a: "En zo haalt het financiële aspect het weer maar eens van het sociale. Want over de kwaliteit van verse voeding maken andere partijen zich blijkbaar geen zorgen. Zij vinden opgewarmde uit een grootkeuken even lekker". Fractievoorzitter Guido Weyns was vol lof over de keuken van Herleving en noemde ze zelfs een ster of meer waard. "Maar helaas, die ster zal nu tot het verleden behoren."
Frans De Gendt meldt dat Groen! en CD&V de grondlasten heeft verhoogd met 300 opcentiemen wat volgens hem 55 euro betekent voor eigenaars van een bescheiden KI van 650 euro. Kijkend naar 2010 besluit raadslid De Gendt: "Na de verhoging van het drinkwater, door de hoge gemeentelijke saneringsbijdrage, zien we nu dus de verhoging van de grondlasten. Wat zal het volgend jaar worden?." Door de verhoging van de waterfactuur zei Guido Weyns nog: "Water wordt in onze gemeente bijna verkocht aan de prijs van wijn!"
Raadslid Denise Melis-De Lamper keek positief op naar het aanbrengen van strips op de trappen van het Administratief Centrum. Minder mobiele mensen en andersvaliden hadden daar vaak problemen. Na drie jaar tussenkomsten in de gemeenteraad is het haar eindelijk gelukt om voor de mindervaliden vlotter de weg naar de gemeentelijke diensten te viden.
Sp.a vind dat het bedrag dat voor de klusjesdienst van het OCMW moet betaald worden veel te hoog. Senioren die beroep doen op die klusjesdienst betalen 20 euro per uur.
De fractie wijst verder ook nog op een paar losse berichtjes zoals het erbarmelijk achterlaten van straten waar werken werden uitgevoerd door de water-, elektriciteit- en gasmaatschappij, de tegels aan het Kerkplein van Zwijndrecht die los lagen en gevaarlijk waren voor voetgangers en het niet verzorgen van de plantentuintjes aan het Kaaiplein in Burcht. Maar wat toch een aparte opmerking was dat de gemeente voor het schatten van een private kunstcollectie 17.000 euro moest betalen maar uiteindelijk kon het echtpaar dat de collectie wou ‘schenken’, niet voldoen aan de voorwaarden van de gemeente. Het gevolg is dat de schenking niet doorgaat en de 17.000 euro zo gaan vliegen zijn. Dat deed de sp.a zeggen: "Hoe kan een bestuur zo onverantwoord met het budget omspringen. Want ons voorstel om zwaar incontinente mensen één extra pak vuilniszakken per jaar te geven, dat ging niet..."
Zwijndrecht.Direct
In Zwijndrecht.direct van CD&V heeft Alain ’T Syen het op de frontpagina over de Oosterweelverbinding die nog heel veel vragen oproept. Hij zegt dat ze in Zwijndrecht wel weten hoe men snel tot oplossingen kan komen maat dat het echter van alle partijen op de eerste plaats een constructieve en realistische houding vraagt. In Zwijndrecht hebben gemeentebestuur, de inwoners en de specialisten samen, de best mogelijke oplossing voor Zwijndrecht gezocht en dat is nu al zes jaar geleden. Toen de eerste plannen eind 2002 voor lagen was dat voor Zwijndrecht een aanslag op de leefbaarheid. De goede samenwerking tussen alle actoren met zelfs een heus actiecomité, konden het rampscenario vermijden.

Ann Van Damme, CD&V-schepen voor financiën, maakt in het partijblad een evaluatie van de economische en financiële crisis in het kader van de gemeentelijke begroting. Door de crisis zijn er minder belastingsinkomsten en dus minder geld om nog iets te doen. Ann Van Damme noemt dan de eerste stap nagaan of er uitgaven zijn waarop kan bespaard worden. Maar een feit voor haar was: "We bouwen onze dienstverlening naar de inwoners niet af." De besparingen zijn achter de rug en schepen Van Damme noemde het een positief resultaat: de gemeentelijke begroting werd terug in evenwicht gebracht en tot 2013 klopt de rekening.
Naar 2010 toe wordt voor de werkingskost van de gemeentediensten 10 % minder uitgaven ingeschreven dan in 2009. Zo kan CD&V besluiten: "CD&V neemt zijn verantwoordelijkheid, zelfs in moeilijke omstandigheden."
Tenslotte wordt ook de uitnodiging van CD&V Zwijndrecht-Burcht voor de Nieuwjaarsreceptie op vrijdag 29 januari, niet vergeten. Deze gaat door in de kantine op het voetbalterrein Kerkenkouter. Er zal dan ook een nieuwe lokale voorzitter worden verkozen.
Groene berichten

Groen! is nu halfweg van de huidige legislatuur maar de fractie wil er de komende drie jaar nog eens fors tegenaan gaan. Willty Minnebo besloot: "De voorbije 15 jaar heb ik als burgemeester ervaren als een uitdaging om onze gemeente te moderniseren, te verfraaien, te vergroenen. Ik hoop daarin gelukt te zijn. Over drie jaar volgt de evaluatie."

De schepen van Sociale zaken Kris Herremans is ook van Groen!. Hij heeft het in een artikel over wat het OCMW al verwezenlijkt heeft. Daarin staat het Lokaal Sociaal Beleidsplan vooraan. Het is er en het werkt via infopunten en de website, de bouw van een nieuw rusthuis in de Woon Zorg Zone Burcht krijgt vorm. De Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij zal er aanleunwoningen bij bouwen. Binnen het rusthuis start een centrum voor kortverblijf voor zorgbehoevende. Ze kunnen er een paar weken blijven. Voorlopig staan daar twee bedden maar als het nieuw rusthuis er is zullen er 10 zijn. Het OCMW nam ook de MMC of Minder Mobiele Centrale over. Probleem is da er een tekort is aan vrijwilligerschauffeurs.
Voor schepen Kris Vermeulen is er zeker nog werk aan de winkel. Hij besluit: "Achteruitkijken is goed maar de toekomst ligt vóór ons en daar moeten we als Groen! samen met onze coalitiepartner en de heel bevolking van Zwijndrecht-Burcht aan werken." (Rolf Duchamps)