De Gemeentelijke Cultuurraad kijkt naar 2010

Image
Het beeld van De Visser dat in Doel werd weggehaald en nu een plaats krijgt aan de Melkader in Kallo op gemeentelijke grond!
BEVEREN. Een cultuurraad zoals deze van Beveren is een belangrijke bron van advies voor het gemeentebestuur. Maar ook met eigen activiteiten komt de Cultuurraad naar buiten. Voor 2010 werden reeds heel wat zaken vastgelegd en besproken. Als er kandidaten zijn wordt begin van het jaar de Cultuurboom uitgereikt. Dat is de hoogste culturele onderscheiding in Beveren. Verder kijkt de raad al uit naar het organiseren van de 11-juliviering 2010 en de ‘Parkconcerten’ waaraan alle muziekmaatschappijen deelnemen.

De 11-juliviering zal plaatsvinden op 10 juli 2010. Er werd reeds een programma opgemaakt. Er waren een vijftal voorstellen en één werd weerhouden. In de schouwburg van Ter Vesten zal Wigbert een volledig Nederlandstalig programma van tweemaal 45 minuten brengen. ‘De Gemeentelijke Cultuurraad ontving van  "Vlaanderen Feest 2009" een toelage van 2.410,80 euro voor de organisatie van de 11-Juliviering.

2010 brengt ook opnieuw de Week van de Amateurkunsten van 23 april tot 2 mei 2010. Kunstverenigingen kunnen zich dan in de kijker plaatsen. De drie voorbij uitgaven was het de PCR van Beveren die de motor en de organisator was. Na een evaluatie voorbije zomer, werd er voor geopteerd om volgens een andere formule te werken en een beurtregeling op papier te zetten. Het thema voor 2010 van de WAK is "Goesting". In het gemeentelijk informatieblad 'Onze Gemeente' zal in januari een eerste oproep worden gelanceerd.

wandelbrochures

Image
Het beeld van 'De Engel' met burgemeester Everaert en Pastoor Cools er bij. Zij waren de stichters van het rusthuis in 1974. In 1978 werd het rusthuis afgebroken.
Er zal in 2010 ook werk gemaakt worden van de herdruk van de wandelbrochures. In de deelgemeenten werden alle wandelingen in orde gemaakt. Voor Kallo zijn er de wandelpaden aan de Melkader die een belangrijke meerwaarde zullen geven. Ze waren overgroeid maar nu weer heraangelegd. Het fietswandelpad zit mee in de brochure. In Vrasene staat 'Het Laarpad' van 12,5 km volledig op punt. Vrasene zal er ook de bunkerlinie bij krijgen omdat die vanuit Beveren zelf vrij ver ligt. De bunkerlinie loop doorheen meerdere deelgemeenten: Beveren, Haasdonk en Vrasene.

Om die 'Bunkerlinie' is al heel wat te doen geweest. In 2002 werd die voor Vrasene geklasseerd. Eén van de eigenaars, Maria Maes uit Zwijndrecht, diende daar klacht voor in en ja hoor, de Raad van State declasseerde de bunkers om procedurele reden. De bevoegde administratie echte aarzelde niet om een nieuwe beschermingsprocedure voor te bereiden. Uiteindelijk gaat het toch om een militair erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog ’14 - ’18. Het is ook niet meer zo ver af dat die oorlog een honderdjarige herdenking zal krijgen.
De Cultuurraad vroeg aan de gemeente zeker geen slopingsvergunning te verlenen als die wordt aangevraagd. Bovendien moet de gemeente ook toezien wat er rond de bunkers gebeurt in de tijdelijke situatie en dat in het kader van het plots 'laten verdwijnen'.

Voor de nieuwe wandelbrochure moesten in Melsele enkele straatnamen worden veranderd. Omdat in het centrum een park werd aangelegd wordt de wandeling een beetje omgelegd en wordt iets langer met 11 km.

Het formaat van de wandelbrochures wordt behouden omdat het erg handig is mee te nemen. Elke deelgemeente krijgt wel een andere kleur voor de cover als is de tekst in het boekje wel in zwart-wit. Toch werd voor Verrebroek besloten om het wandelboekje aldaar helemaal in kleur en luxueuzer uit te geven. Dat in het kader van het jubileumjaar sterfjaar Philip Verheyen.

De brochures zullen uitgegeven worden tegen de start van het toeristisch seizoen 2010. Daarom dat alles in het werk wordt gesteld om al in januari 2010 naar de drukker te stappen. Het drukken gebeurt immers niet door de grafische dienst van de gemeente maar wel in een kopiecenter. Naar de toekomst toe wil de Cultuurraad toch onderzoeken of de wandelbrochures niet via de gemeente in kleur worden gedrukt. Nu zal het wandelkaartje wel in kleur worden gedrukt. Ook de brochure 'Kapellen in Beveren' is in herdruk.
Wat de bewegwijzering betreft, daar wordt momenteel nog niet veel aandacht aan besteed omdat de Toeristische dienst momenteel onderbemand is.

Image
Vroeger stond langs de N70, waar nu het OCMW gebouw is, ook een kapel van de Sint-Martinuskliniek. Het standbeeld van 'De Engel' stond daar pal naast.
Voor 2010 is de Bloemenmarkt gepland in Verrebroek. Ook voor de Week van de Amateur Kunsten wordt opgevolgd. De Gemeentelijke Cultuurraad zal volgend jaar ook weer om advies gevraagd worden inzake straatnaamgeving, subsidiëring en extra betoelagingen van verenigingen en algemene adviezen in het cultuurbeleid.  De GCR mag ook voorstellen doen voor de uitbreiding van de gemeentelijke website.

infrastructuur

Ook op vlak van infrastructuur heeft de Cultuurraad taken. Hij moet de culturele infrastructuur op volgen en beheren in alle deelgemeenten net als de evolutie in het gebruik ervan. De nodige herstellingen en vernieuwingen aan de infrastructuur moeten eveneens worden opgevolgd en noden moeten aan de overheid worden gemeld.

’t Klooster in Vrasene zal in 2010 op de meest schitterende manier naar buiten moeten komen. Een juweeltje voor deze deelgemeente. Voor het binnenplein werd het beeld ‘Stilte’ van Maen Florin gekozen. Het beeld was tentoongesteld tijdens ‘Beeldig Hof ter Saksen’. Het schepencollege  ging akkoord met de aankoop van het bronzen afgietsel van het kunstwerk, de infrastructuurwerken om het beeld te plaatsen en ook om het beeld plechtig in te huldigen. De werkgroep Kunsten binnen de GCR doet de verdere opvolging en hij volgt zowat de visie van de kunstenaar  die opteert om de bestrating te laten doorlopen en geen aparte cirkel rond het beeld aan te leggen.
Maen Florin woont en werkt in Schelderode en studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunst Sint Lucas in Gent. Ze is docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten
Verwacht wordt het beeld er te plaatsen begin 2010 om dan rond Pasen (april) de opening proberen te organiseren.

De Plaatselijke Culturele Raad van Beveren is verhuisd van Huis Piers naar Huis Lombaert in de Kloosterstraat zodat daar voor 2010 verder kan vergaderd worden. De Heemkundige Kring zal verhuizen naar het gebouw van tandarts Callens in de Stationsstraat, nabij het gemeentehuis.

Image
De bloemenmarkt zal in 2010 - ter gelegenheid van het Verheyenjaar - in Verrebroek worden georganiseerd.
Voor het nieuwe rusthuiscomplex aan het OCMW komen eigenlijk drie gebouwen: een dagverzorgingscentrum, een Woon-en Zorgcentrum dat de ‘Notelaar’ zal heten, en een serviceflatgebouw met de naam ‘Notelarenhof’. Voor het dagverzorgingscentrum, dat geegen zal zijn tussen de twee andere gebouwen,was er nog geen naam en OCMW voorzitter - schepen Ann Cools vroeg de GCR om advies. Er werd gezocht naar een naam waarin liefst de doelstelling mee opgenomen wordt. Het moest iets positiefs uitstralen gaande van dynamiek, levensvreugd, zorg naar geborgenheid. De Cultuurraad heeft in vergadering reeds enkele voorstellen bijeen gebracht: 'De Schelp' ‘bescherming, geborgenheid er kunnen parels inzitten), 'De Bolster' (omhulsel van een noot), 'De Schaduw' of 'De Lommer' (om uit te rusten, in de schaduw van de notelaar). Deze voorstellen werden overgemaakt aan de voorzitter van het OCMW Ann Cools.

De bidbanken die ooit in de Kapel van Gaverland stonden bestaan nog. Ze zijn opgeslagen in een container. E.H. Pastoor Van de Velde van Vrasene heeft nu gevraagd enkele van die bidbanken ter beschikking te stellen.
Het beeld "De Visser" dat door de Beverse kunstenaar Georges Sates werd gemaakt stond vele jaren in Doel maar daar werd het weggehaald. Men wil het nu zo snel mogelijk herplaatsen. Het beeld, dat beschadigd was, zal een plaats krijgen in Kallo aan de Melkader. Werd er aanvankelijk een stuk grond van de Maatschappij voor Huisvesting voorzien, het zal nu toch op gemeentelijke grond worden geplaatst.

En dan is er ook nog het beeld 'De Engel' met burgemeester Everaert en pastoor Cools dat aan het OCMW stond tot ze aan de nieuwbouw begonnen. Het beeld is in restauratie en zal later ook worden teruggeplaatst.

In 2010 komt er ook de schepenwissel aan. Schepen Heidi Beck wordt voor cultuur opgevolgd door Ernest Smet. De wissel gebeurt reeds begin van het jaar. (ROLF DUCHAMPS)

 

 

Lees ook:

STEKENE.  Het Gemengd Nobelkoor Kemzeke wint dit jaar de Cultuurprijs Stekene.  Het koor vierde in 2017 het 50-jarig bestaan en kreeg dan het predicaat ‘Koninklijk’. Vorig jaar was het één van de...

KEMZEKE. Even traditioneel als het vuurwerk bij nieuwjaar is de uitreiking van de Cultuurprijs in Kemzeke op de eerste vrijdag van december. De prijs gaat dit jaar naar de VZW 900 jaar Kemzeke, de...

BEVEREN. De Beverse cultuurraad heeft gisteren de De Cultuurboom 2013, de hoogste erkenning die organisaties of personen uit Beveren kunnen krijgen voor een bijzondere verdienste op cultureel vlak,...

SINT-NIKLAAS. Van Steendorp tot Vrasene stonden ooit meer dan 200 betonnen bunkers als een lange sliert in het landschap. De linie bleef vooral tussen de spoorlijn Gent-Antwerpen en tussen...

KRUIBEKE. Elk jaar zet de Cultuurraad Kruibeke een aantal initiatieven in de bloemen die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd tot de cultuurbeleving in de gemeente. Gisteren, zondag 22 mei, was...

De bunkers die het landschap wel een bijzondere lijn geven. BEVEREN/VRASENE. We mogen er van uitgaan dat de declassering van de Duitse bunkers die van Vrasene via Beveren tot in Haasdonk te...