Op Stoapel houdt de Boelwerf open als erfgoed
TEMSE. Op 29 november was het 15 jaar geleden dat de Boelwerf failliet ging. De vereniging 'Op Stoapel' koestert dit belangrijke erfgoed van Temse nog steeds en tracht, ook al is er niets van overgebleven, deze geschiedenis op een positieve manier in de aandacht te brengen door activiteiten te organiseren voor een breed publiek. Dat zei toch Lieven Muësen van cde nieuwe vereniging die Op Stoapel toch is. Op langere termijn is ze van plan iets te doen rond de Methania,die reuzentanker, en ook over de Congoboten wordt er reeds gebrainstormd.
Naar 2010 toe is er reeds in het voorjaar een 'op Stap met Op Stoapel' of een bezoek aan een erfgoedorganisatie die met scheepvaart en/of scheepsbouw te maken heeft. Voor 2010 wordt dat het scheepvaartmuseum Baasrode als maritieme bezienswaardigheid. In het najaar 2010 zal een kleine expo worden georganiseerd die gericht zal zijn naar de typeschepen die op Boelwerf zijn gebouwd. Het gaat nu over fruitschepen van frubel.
Het Scheepvaartmuseum Baasrode zal bezocht worden op zaterdag 13 februari om14u.Na de verwelkoming zal er een korte presentatie zijn van ‘Op Stoapel’, een rondleiding in het museum en nakaarten bij een drankje. Om 17u sluit deze namiddag af. Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0486 89 76 85. L. Muësen Oostberg 192, Temse. Kostprijs 10 euro pp. te betalen ter plaatse. Er wordt voor vervoer gezorgd voor wie er niet kan geraken op eigen kacht
In september 2009 kwam Op Stoapel naar buiten door deel te nemen aan twee knappe initiatieven rond watergebonden erfgoed nl. ‘Weekend op de helling’ in Rupelmonde en ‘Waterkant 09’ in Antwerpen. Het waren ideale gelegenheden om het publiek te laten kennismaken met de vereniging. Ze hebben uiteraard ook verbroederd en contacten gelegd met andere maritieme organisaties.
Waar in Rupelmonde vele exscheepsbouwers hun stand bezochten waren het in Antwerpen vooral schippers, matrozen en hun familie die een kijkje kwamen nemen. Zo blijft Op Stoapel als organisatie ook in contact met mensen die het erfgoed van de scheepsbouw mee vorm geven. Op uitnodiging van de provincie waren ze tenslotte te gast in het Scheepvaartmuseum van Baasrode waar de mogelijkheid werd geboden de vereniging voor te stellen aan het ERIH, een Engelse organisatie die het industriële erfgoed in Europa in kaart brengt.(Rolf Duchamps)