Defensie rekruteert! Jobdag bij het 11de Bataljon Genie

Image
De Commandant Regiomanager van het Informatiecentrum Antwerpen, Dirk Vandam en Commandant van het 11 Bataljon Genie Dany De Wolf die de persconferentie rond de Jobdag voorzaten.
BURCHT.Vrijdag 18 december organiseert het 11de Bataljon Genie in Kwartier Lt Thoumsin aan de Kruibeeksesteenweg 159 in Burcht een jobdag en dat in het kader van het aanwerven in 2010 van 170 soldaten voor de kazernes in Burcht, Brasschaat en Tielen. Voor vrijdag 18 december van 10u tot 12u30, schreven reeds meer dan 100 jongeren in. Defensie ging daarvoor de samenwerking aan met de VDAB. Gehoopt wordt om de 170 vacatures te kunnen invullen tegen begin 2010. Voor Burcht zijn er alvast 20 geniesoldaten nodig. Ook vrouwen komen in aanmerking.

In het Kwartier Lt Thoumsin werd in het kader van de jobdag, een persconferentie gehouden. Luitenant-kolonel Stafbrevethouder Commandant van het 11e Bataljon Genie Dany De Wolf was de gastheer en Commandant Dirk Vandam, directeur Informatiecentrum Antwerpen, zette de bedoelingen uiteen. In   2009 hebben ongeveer 7.600 jongeren, waarvan 900 uit de provincie Antwerpen, zich kandidaat gesteld voor een job bij Defensie. Ook voor 2010 wordt er op gerekend om 1293 nieuwe militairen aan te werven. Defensie blijft dus een grote werkgever op de arbeidsmarkt en beschikt vandaag over ongeveer 40.000 medewerkers, burgers en militairen, en is zo één van de grootste werkgevers van het land.

Op de jobdag kan kennisgemaakt worden het 11de Bataljon Genie in Burcht. Zo wordt een kandidaat zijn werk-plek meteen duidelijk. Men kan er ook kennis maken met het materieel, springstoffen, de infrastructuur en militairen zullen op alle vragen een antwoord geven. Niet vergeten dat de genisten de allrounders van Defensie zijn: ze staan in voor constructies en herstellingen allerhande, overschrijding van rivieren, maar ook voor ontmijning en gebruik van springstoffen in alle omstandigheden. 

Dankzij hun technische capaciteit is 11 Genie een zeer actief bataljon, ook in het buitenland. Daarom is er nood aan jonge actieve mensen die zich willen engageren voor een specialisatie als genist bij Defensie. Er zijn 20 vacatures voor een job als geniesoldaat. En daar willen ze nu kandidaten vinden in de regio, Waasland en het Antwerpse maar ook van om het even waar. Defensie kan daarbij ook op belangrijke troeven rekenen die we kort kunnen omschrijven als: een niet alledaags beroep, werken in een internationaal kader, een aantrekkelijk salaris, gratis medische zorgen en een hospitalisatieverzekering, een gratis professionele opleiding met doorgroeimogelijkheden. En wat in deze tijd een belangrijke troef is: bij defensie is er werkzekerheid.

Na een basisopleiding tot militair met o.a. drill, camouflage, hanteren van wapens, leven op het terrein, komt men in een sectie genie terecht waar in teamverband zal samengewerkt worden in alle omstandigheden  bij o.a. routine, oefeningen, manoeuvres en operaties. In Burcht zelf zijn er 5 vacatures (m/v) als Constructiegenist nodig. Deze werken mee aan de bouw en de vernieuwing van wegen (landingsbanen,..), alsook aan de constructie en de inrichting van gebouwen met loodgieterij, sanitair, plafondwerken, dakbedekking e.d.

15 vacatures (m/v) zijn er nodig voor gevechtsgenisten. Zij leren omgaan met mijnen en springstoffen, hindernissen uit de weg te ruimen, bruggen te bouwen en nog zo veel meer. Omdat de kandidaat een brede waaier aan materieel zal leren gebruiken, is een praktische ingesteldheid zeker een pluspunt. Natuurlijk vereist deze job dat men een teamspeler is en in het bezit is van een uitstekende fysieke conditie en een goed uithoudingsvermogen.
 Wie voor deze job kiest moet ook de ingesteldheid hebben om zijn kennis te allen tijde aan te scherpen. Wie zich aanbied voor de job  krijgt de mogelijkheid professionele opleidingen te volgen en zich te specialiseren tot hogergenoemde taken van constructiegenist of gevechtsgenist.

Image
Commandant Dirk Vandam met drie soldaten die een opleiding volgden.

Defensie is enkele weken geleden ook gestart met een Nieuw Concept Werving. Het  zal voortaan op een actieve manier rekruteren via active recruiters. Defensie zal al haar medewerkers betrekken in de werving om zo direct bij de kern van de zaak en de taak te  kunnen komen. Defensie zal zich ten slotte beter afstemmen op de digitale leefwereld van jongeren. De website wordt vernieuwd en een eenvoudig te onthouden groen nummer 0800-DEF4U geeft onmiddellijk toegang tot het contactcenter van Defensie.

Jongeren die alsnog info willen of inschrijven voor de Jobdag kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar het gratis nummer 0800/333 48.  Wie voldaan heeft een de leerplicht mag zich kandidaat stellen voor soldaat en de maximum leeftijd is 33.

Het aantal vacatures voor jongeren blijft in 2010 op hetzelfde niveau als 2009. En dat is niet mis: voor het actief personeel 461daten en matrozen, 187 onderofficieren en 134 officieren.  De vacatures voor soldaten in de regio en richting Antwerpen: 28 voor Brasschaat, 20 voor Burcht, 121 voor de para’s in Tielen en in Grobbendonk zijn 2 koks nodig. Dat is in totaal 171 vacatures plus nog eens 154 soldaten voor de kazerne in Leopoldsburg.

Er mag ook niet vergeten worden dat Defensie niet alleen jobs aanbiedt, maar ook de mogelijkheid om gratis studies te volgen.  In voorbereiding op een loopbaan als officier kunnen jongeren bij Defensie studies volgen op universitair niveau en een master behalen aan de Koninklijke Militaire School (KMS).
Aan of via de KMS worden in 2010 volgende studierichtingen aangeboden:
1 Industrieel Ingenieur Landmacht, 1 Industrieel Ingenieur Marine, 2 Hogere Zeevaartschool Antwerpen, 1 Burgerlijk Ingenieur-Piloot, 7 Master in de Sociale en Militaire wetenschappen -Piloot, 1 Burgerlijk Ingenieur Marine (techniek), 5 Master in de Sociale en Militaire wetenschappen Marine (dekofficier), 1 Arts, 23 Burgerlijk Ingenieur (algemeen), 58 Master in de Sociale en Militaire wetenschappen (algemeen). In totaal dus 100 kandidaten. Hiervoor moet ingeschreven worden vóór 4 mei 2010. (Rolf Duchamps)

In een volgend artikel gaan we dieper in op de manier waarop Defensie de rekrutering uitwerkt en waaraan de sollicitanten moeten voldoen.

 

 

 

Lees ook:

REGIO. Bij  Defensie houden ze een kankerperiode van 5 jaar als selectiecriterium voor aanwerving. Dat is volgens N-VA-senator Patrick De Groote discriminerend en hij heeft een wetsvoorstel...

SINT-NIKLAAS.  Tegen eind van dit jaar wil supermarktketen Lidl 350 nieuwe medewerkers aanwerven. Het gaat vooral om winkelbedienden, (assistent) store managers, orderpickers en extra personeel voor...

BURCHT. Defensie zal in 2019 maar liefst 2.035 militairen aanwerven. Meer dan 250 van de open vacatures zijn bestemd voor de vijf actieve kazernes in de provincie Antwerpen, waaronder de kazerne van...

ZWIJNDRECHT. Het is bijna zover: de jaarlijkse jongerenstage bij het 11e Bataljon Genie in Burcht. Van 7 tot 11 jullie kunnen jongens én meisjes tussen 17 en 25 jaar er proeven van het leven als...

Er is een rijke verscheidenheid in functies bij Defensie.BURCHT. Naar aanleiding van de jobdag in het Kwartier Lt Thoumsin in Burcht,  schreef Commandant Dirk Vandam van het Informatiecentrum...

SINT-NIKLAAS. De voorbije week liepen 20 jongeren tussen 16 en 18 jaar stage bij defensie in kwartier Westakkers in Sint-Niklaas. De stage is voor jongeren sinds de afschaffing van de dienstplicht...